Teraz jest niedziela, 20 października 2019, 00:27




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Fotki i 3d Picture in Picture w wersji 5.0 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 22 października 2006, 23:57
Posty: 537
Lokalizacja: Lisewiec koło Kolbud koło Gdańska :)
Post Fotki i 3d Picture in Picture w wersji 5.0
Hej. Jak ogólnie wiadomo Edek miał skopane wstawianie zdjęć z ruchem - wszytko dzięki - a właściwie przez to że zdjęcie jest traktowane jako materiał źródłowy o rozdzielczości klatki - pomimo iż samo ma dużo większą rozdzielczość. Powiększenie i przesunięcie fotki jest możliwe poprzez Layer - ale niestety nie ma w nim opcji obrócenia zdjęcia o powiedzmy 60 stopni. Po dołożeniu efektu 3D z powiększeniem niestety jakość materiału drastycznie spada, spada również jak damy bez powiększenia. Tak było w wersji 4.xx i tak jest w trialu wersji 5.0 - pytanie brzmi - czy pełna wersja też jest tak skopana ?

_________________
Edius 8.xx, Sony VEGAS PRO 10.0 + DVD Architekt 6.0
GG: 467185
Skype: ArekWP
Odbitki na KODAK PROFESSIONAL w rozsądnych cenach http://www.fotogosia.pl - zapraszamy :)


czwartek, 13 listopada 2008, 13:39
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 24 marca 2003, 19:58
Posty: 393
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: Fotki i 3d Picture in Picture w wersji 5.0
Witam!

Jak ty to nazywasz "skopana" pelna wersja 5ki Ediusa tez jest.
Niestety jest to problem chociaz czesciowo poprawiony poprzez
dodanie jak sam wspomniales mozliwosci skalowania i przesowania
z kluczowaniem tych ruchoww funkcji LAYOUT. Mogli by dodac jeszcze
mozliwosc "plaskiego" obrotu oraz obrotu w perspektywie i mielibysmy
doskonaly nowy 3DPIP d takich zastosowan jak foto.

Ja osobiscie proponuje zakupic i zainstalowac IMAGINATE Canopusa.
Tam bedziesz mial wszystko co chcialbys zrobic z fotografiamy w duzej
rozdzielczosci.

Pozdrawiam

_________________
iSLATE - http://www.islate


piątek, 14 listopada 2008, 00:50
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 22 października 2006, 23:57
Posty: 537
Lokalizacja: Lisewiec koło Kolbud koło Gdańska :)
Post Re: Fotki i 3d Picture in Picture w wersji 5.0
Szczerze - to właśnie takiej odpowiedzi oczekiwałem. Cóż może wersja 6 albo 9 ediusa mnie przekona ;)

_________________
Edius 8.xx, Sony VEGAS PRO 10.0 + DVD Architekt 6.0
GG: 467185
Skype: ArekWP
Odbitki na KODAK PROFESSIONAL w rozsądnych cenach http://www.fotogosia.pl - zapraszamy :)


piątek, 14 listopada 2008, 12:34
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 2 listopada 2005, 22:28
Posty: 298
Post Re: Fotki i 3d Picture in Picture w wersji 5.0
A ja ci proponuje program do prezentacji zdjęć ProShow Gold...

Pozdrawiam

_________________
--------------------------------
CANON EOS MARK III
EDIUS 7.4
PS & AE & LR
D810 + szkła
CMIII + szkła


środa, 19 listopada 2008, 22:31
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 22 października 2006, 23:57
Posty: 537
Lokalizacja: Lisewiec koło Kolbud koło Gdańska :)
Post Re: Fotki i 3d Picture in Picture w wersji 5.0
Szczerze - to to o czym piszę zrobię w Media Studio Pro bezproblemowo.
Edek 5'ka kosztował mnie trochę, Prokoder również więc chciałbym żeby na tym się dało normalnie pracować.

_________________
Edius 8.xx, Sony VEGAS PRO 10.0 + DVD Architekt 6.0
GG: 467185
Skype: ArekWP
Odbitki na KODAK PROFESSIONAL w rozsądnych cenach http://www.fotogosia.pl - zapraszamy :)


czwartek, 27 listopada 2008, 08:44
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 24 marca 2003, 19:58
Posty: 393
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: Fotki i 3d Picture in Picture w wersji 5.0
Witam!

Moze i tak, ale jak ktos mocno stapa po ziemi to wie ze nie ma programu
ktory zalatwi nam wszystko. Bylo by az za pieknie gdyby tak bylo ;-)

Pozdrawiam

_________________
iSLATE - http://www.islate


czwartek, 27 listopada 2008, 11:39
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 22 października 2006, 23:57
Posty: 537
Lokalizacja: Lisewiec koło Kolbud koło Gdańska :)
Post Re: Fotki i 3d Picture in Picture w wersji 5.0
Był taki program - co prawda też miał ograniczenia ale dawało je się obejść - niestety został zabity przez Corel'a.
Poza tym co za problem uwzględnić kilka postulatów użytkowników.
Najbardziej w Ediusie wkurza mnie podjeście ludzi do tematu - "nie bo nie" albo "nie bo tak jest profi" - sorki - gówno prawda. To my kupujemy ten soft i to dla nas powinien być robiony - chcemy zmian to producent wprowadza nam te zmiany.
Edek naprawdę jest fajnym softem - który ma swoje bolączki. Dodanie kilku rzeczy naprawdę bardzo by uatrakcyjniło ten soft a przy okazji byłby on bardziej "przyjazny". Ja wiem że to wszystko to jest czas i często wybór pomiędzy wydajnością a wygodą użytkownika, ale do cholery przecież można to zrobić w taki sposób aby każdy mógł sobie skonfigurować środowisko w sposób jaki mu odpowiada.

_________________
Edius 8.xx, Sony VEGAS PRO 10.0 + DVD Architekt 6.0
GG: 467185
Skype: ArekWP
Odbitki na KODAK PROFESSIONAL w rozsądnych cenach http://www.fotogosia.pl - zapraszamy :)


piątek, 28 listopada 2008, 11:53
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 24 marca 2003, 19:58
Posty: 393
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: Fotki i 3d Picture in Picture w wersji 5.0
Witam! (moze to troche nie w temacie ale)

Zgadzam sie z toba Arekwp no ale coz poczac. Dla mnie Edius ma spoooro
niedociagniec i wiele bym w nim zniemil i wiele poprawil. Do tego aby Edek
chociaz na "palce stawal" do Premierki czy Finala mu daaaleko ze ho hooo.
Tylko ze nikt nie slucha albo nie chce sluchac nas uzytkownikow.
Mam wrazenie ze brane sa pod uwage drobne rzeczy a nie te tak naprawde
zawodowe.

Moze taka jest polityka firmy - sam nie wiem.

Ale Edek ma jeden z wazniejszych niezaprzeczalnie Plusow. Jest "cholernie"
szybki i wydajny. Gdyby taki byl chociaz Final lub Premierka to odrazu
zapomnialbym o Edku. A tak - jakos da sie pracowac chociaz wiele spraw na
okolo trzeba robic.

Pozdrawiam

_________________
iSLATE - http://www.islate


piątek, 28 listopada 2008, 23:05
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 19 sierpnia 2008, 23:38
Posty: 159
Post Re: Fotki i 3d Picture in Picture w wersji 5.0
Cytuj:
Ale Edek ma jeden z wazniejszych niezaprzeczalnie Plusow. Jest "cholernie"
szybki i wydajny. Gdyby taki byl chociaz Final lub Premierka to odrazu
zapomnialbym o Edku.


No tak ale wlasnie stopien zlozonosci decyduje o tym czy cos jest
szybkie i bezawaryjne, prosta konstrukcja jak np. mlotek ma mniejsze
szanse awarii i wieksza skutecznosc w wyspecjalizowanym dzialaniu.
I tak bedzie Edius ma na razie prostsza strukture i mniejsze mozliwosci
co zwieksza stabilnosc i ulatwia jego optymalizacje - niestety moze mniej
w porownaniu do bardziej skaplikowanych i wiecej mogacych konkurentow.
Trzeba zdecydowac samemu czego bardziej chcemy.
Ja wybralem APPro :)


piątek, 28 listopada 2008, 23:18
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 22 października 2006, 23:57
Posty: 537
Lokalizacja: Lisewiec koło Kolbud koło Gdańska :)
Post Re: Fotki i 3d Picture in Picture w wersji 5.0
Sorki ale AP to kombajn go którego cena jest zdecydowanie przesadzona. Możliwości które są wprowadzane (w zasadzie to były do 2006 roku) miała konkurencja od dawna. Powiem tylko tyle - gdyby Corel nie zabił Media Studio Pro to nie uczestniczyłbym w tej dyskusji. UMS miał już w wersji 2.5 rozwiązania które w AP wprowadzono dopiero w wersji 1.5 PRO - czyli tłumacząc na nasze po jakiś 8 latach.

Wracając do tematu.
Panowie i Panie - metoda jest zatem tylko jedna - należy bombardować e-mailami zarówno polskiego dystrybutora jak i producenta softu. Proponuję stworzyć listę oczekiwanych zmian i porawek i z uporem maniaka niechaj wszyscy używający Edka wysyłają ją podpisując się pod nią swoim numerem seryjnym. To może się udać - aczkolwiek wcale nie musi.

_________________
Edius 8.xx, Sony VEGAS PRO 10.0 + DVD Architekt 6.0
GG: 467185
Skype: ArekWP
Odbitki na KODAK PROFESSIONAL w rozsądnych cenach http://www.fotogosia.pl - zapraszamy :)


poniedziałek, 1 grudnia 2008, 08:34
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 19 sierpnia 2008, 23:38
Posty: 159
Post Re: Fotki i 3d Picture in Picture w wersji 5.0
arekwp napisał(a):
Panowie i Panie - metoda jest zatem tylko jedna - należy bombardować e-mailami zarówno polskiego dystrybutora jak i producenta softu. Proponuję stworzyć listę oczekiwanych zmian i porawek i z uporem maniaka niechaj wszyscy używający Edka wysyłają ją podpisując się pod nią swoim numerem seryjnym. To może się udać - aczkolwiek wcale nie musi.


To jest jakis nawiedzony apel do spoleczenstwa 8O
Co chwile czegos Ci tam brakuje czegos nie wiesz ale brniesz
w tego Ediusa i chcesz by inni przezywali to z toba i wysylali
jakies postulaty do producenta - czy to jest zdrowe ?
Tym bardziej ze jest oficjalne forum Ediusa i jak to bywa
tzw Feature Requests pisz tam wlasnie co Ci trzeba.
Pytasz o mozliwosci konkurencyjnego AP i pomimo ze ma
w sobie rozwiazania ktore zalatwiaja twoje problemy dalej
wypisujesz ze jakies UMS mialo to juz dawno a AP dopiero teraz
i wogole jest fuj i nielubisz.
Czy to cos zmienia ? montaz robisz teraz i kto, kiedy, co zaimplementowal
nie ma zadnego znaczenia a sentymenty do UMS juz pozostaw w spokoju
nieboszczyk i koniec [*].
Szczegolnym kwiatkiem w twoim ogrodku jest fragment odpowiedzi na to
MKPROFILM napisał(a):
...jak ktos mocno stapa po ziemi to wie ze nie ma programu
ktory zalatwi nam wszystko. Bylo by az za pieknie gdyby tak bylo ;-)

a ty na to :D

arekwp napisał(a):
Był taki program - co prawda też miał ograniczenia ale dawało je się obejść
- niestety został zabity przez Corel'a...

Wynika z tego ze nie ma idealnego softu ale byl i skoro go uzywasz to jest
i go masz ale nie jest/byl idealny bo mal jednak ograniczenia ale do obejscia
i juz go nie ma bo Corel go zabil.
Kuriozum wypowiedzi :) wiesz ludzie jakos w innych NLE tez obchodza
ograniczenia bo za MKPROFILM potwierdzam ze chyba nie ma idealu.
Skoro juz kupiles Ediusa to w jakim celu zadajesz pytania o AP Pro
jesli nawet nie masz zainstalowanego - dla sportu ?
Ediusa lub inny bierzesz z dobrem obecnego inwentarza i przestan
kombinowac jak kon pod gore bo szkoda czasu twojego i naszego.


poniedziałek, 1 grudnia 2008, 11:59
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 22 października 2006, 23:57
Posty: 537
Lokalizacja: Lisewiec koło Kolbud koło Gdańska :)
Post Re: Fotki i 3d Picture in Picture w wersji 5.0
Nikt ci nie każe czytać tego co napisałem. Przytoczyłeś moje stwierdzenie że nie ma softu idealnego, a jak widać z twojego toku rozumowania nie jest on potrzebny bo lepiej męczyć się niż coś zrobić w kierunku tego aby był.

Ediusa kupiłem bo kosztował mnie 550 zł i dzięki temu zakupowi 100% mojego oprogramowania jest legalne. To że nie będę na nim pracował na stałe lecz tylko sporadycznie to moja sprawa.

Czepiasz się że nie zainstalowałem AP a się o niego pytam - pewnie że to robię bo po jaką cholerę mam instalować coś co nie spełnia moich podstawowych wymagań? Po co mi oprogramowanie które w wersji TRIAL nie umożliwia sprawdzenia komfortu pracy (ot chociażby brak możliwości obróbki HDV).

Skoro masz za dużo kasy i stać Cię na testowanie na oryginałach to gratuluję bo ja nie wydam 5.000 czy 10.000 PLN tylko po to żeby sobie potestować pełną funkcjonalność programu bo to jest chore a w to miejsce wolę zabrać dzieci na lody.

To że chcę zasięgnąć informacji o różnych programach jest dla Ciebie niezrozumiałe - no cóż ja w przeciwieństwie do ciebie nie pozjadałem wszystkich rozumów i nie poznałem pełnych możliwości wszystkich programów ale fajnie wiedzieć że jest ktoś taki kto to zrobił.

_________________
Edius 8.xx, Sony VEGAS PRO 10.0 + DVD Architekt 6.0
GG: 467185
Skype: ArekWP
Odbitki na KODAK PROFESSIONAL w rozsądnych cenach http://www.fotogosia.pl - zapraszamy :)


wtorek, 2 grudnia 2008, 08:53
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 19 sierpnia 2008, 23:38
Posty: 159
Post Re: Fotki i 3d Picture in Picture w wersji 5.0
Ładnie :?
To znaczy ze bedziesz w detalach pytal o kazda funkcje AP
tak jak uczyniles to juz wczesniej by poznac program bez instalacji ?
Wyjasnij co wniosla do Twej ogolnej wiedzy o AP to ze dowiedziales
sie jak ciac klawiszem materialy na TL ? Czy o kazda z funkcji mozliwych
w AP zapytasz z osobna ?
Jest ich naprawde bardzo duzo i jesli nie sa ci potrzebne do pracy
a tylko do porownan lub wlasciwie nie wiadomo do czego bo ich nie
uzywasz to poczytaj liste key shortcuts i juz ... mamy tez inne
funkcje nie zwiazane z klawiszami, temat jest niezwykle obszerny
instrukcja ma ponad 500 stron.
Aaaa ale powiesz ze nie zainstalowany AP no to pytaj o nastepne
co tam mamy np. jak sie powieksza podglad "na klawisz" ? to "~"
tak mozna w nieskonczonosc a o uzywalnosci i mozliwosciach AP
nie bedziesz mial dalej pojecia. Ja tez nie wiem wszystkiego
ale nie jestem leniem i najpierw sam szukam, szukam i ostatecznie pytam.
Nie zawracam glowy jak nie potrzebuje i nie pisalem ze jestam omnibusem
od AP ale daje sobie rade i kupilem pierwsze AP bedac zielonym.
Nauka trwala ale trzeba chciec a nie marudzic ze to jest a tamtego brak.
Pracuj dalej na MSPro jak jest taki super i juz bo jak czytam
to raczej masz nieco przyciezki sposob kumania - bez urazy :wink:
i to jest moze glowny problem ze nie umiesz (chcesz) sie przestawic.
Bo nic nie musisz kupowac - idz do kogos postaw piwo lub flaszke
pogadacie ty zrobisz rozpoznanie - bedzie edukacyjnie i przyjemnie.


wtorek, 2 grudnia 2008, 16:20
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 22 października 2006, 23:57
Posty: 537
Lokalizacja: Lisewiec koło Kolbud koło Gdańska :)
Post Re: Fotki i 3d Picture in Picture w wersji 5.0
Mam stawiać flaszki ludziom którzy pracują od lat na AP i nie wiedzą iż istnieje taka możliwość - chyba kpisz. Przed wrzyceniem pytania na grupę pytałem kilkunastu osób pracujących wersjach CS od 2 do 4 i twierdzili że nie ma takiej możliwości. Sam wiesz jak jest - przyzwyczajenie drugą naturą człowieka - a do dobrego człowiek się szybko przyzwyczaja ;) - stąd pytanie było tylko o taką pierdołę która ułatwia w sposób znaczący życie. Skoro jednak 99% użytkowników nie miało pojęcia że jest taka możliwość to świadczy o bardzo dobrze zakamuflowanych możliwościach programu.

To że nie chce mi się zmieniać softu to masz rację - ale większość ludzi których znam ma podobne podejście. Nie jest sztuką co roku wywalić góry kasy na soft z którego na codzień użyje się 5% możliwości - to jest po prostu bzdura. Mało tego - większość ludzi pracuje na AP 6.5 - według twojego toku rozumowania - bo są zacofani i niemodyfikowalni? Nie - ich soft spełnia ich wymagania i oczekiwania.

Co do ciężkiego kumania - to na współtworzonym przeze mnie od prawie 20 lat oprogramowaniu pracuje około 8.000 placówek i jeżeli w każdej są tylko 3 komputery to daje to liczbę conajmniej 20.000 a w rzeczywistości około 40.000 użytkowników. Byłbym ciężko kumającym gdybym w jakiejś wersji wyłączył np. klawisze skrótów lub ukrył ich funkcjonalność. O takich rzeczach pisze się na pierwszych stronach instrukcji i gdyż mają one ułatwić życie użytkownikom i przynieść wymierne korzyści firmie rozprowadzającej soft.

Przesiądź się na oprogramowanie które nie umożliwia np. użycia klawiszy CTRL+C i CTRL+V - a mają ukrytą i konieczną do włączenia opcję CTRL+Insert i Shift+Insert (co także jest standardem).

Zdrowo zjechaliśmy z tematu - ale żeby podrążyć go w temacie - albo w pobliżu - czy AP ma normalną edycję zdjęć włącznie z ruchem i obrotami? Edius nie ma, Media Studio ma i Vegas też ma a co do AP to może się wypowiedz i zamknijmy już ten wątek.

_________________
Edius 8.xx, Sony VEGAS PRO 10.0 + DVD Architekt 6.0
GG: 467185
Skype: ArekWP
Odbitki na KODAK PROFESSIONAL w rozsądnych cenach http://www.fotogosia.pl - zapraszamy :)


środa, 3 grudnia 2008, 09:04
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 19 sierpnia 2008, 23:38
Posty: 159
Post Re: Fotki i 3d Picture in Picture w wersji 5.0
arekwp napisał(a):
czy AP ma normalną edycję zdjęć włącznie z ruchem i obrotami?


Ma 2D nawet na stale pod reka jako "Motion" i 3D
z palety "Effects" -> "Perspective" -> "Basic 3D" zarowno
w rozdzielczosci natywnej czyli bez rujnowania rozdzielczosci
obrazka jak i ze skalowaniem do formatu TV
w jakim mamy otwarty projekt przez "Scale to Frame Size".

A jeszcze co do klawiszologii to w AP Pro jest pelna dowolnosc
przez "Keyboard Customization" sa nawed gotowe szablony
klawiszy jak ktos pracowal na AVID Express 3.5 czy Final Cut Pro 4.0
to jednym kliknieciem moze miec tak skonfigurowana klawiature.
Ty pracujesz/pracowales (bo juz nie wiem) na MSPro to troche
czasu musisz poswiecic ale swoj profil klawiatury zrobisz i bedziesz
mial raz na zawsze przez save :)

pozdro


Ostatnio edytowano środa, 3 grudnia 2008, 09:54 przez FreeLancer, łącznie edytowano 1 raz

środa, 3 grudnia 2008, 09:42
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL