Teraz jest poniedziałek, 21 października 2019, 07:07




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 
 brak głosu - edius 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 8 maja 2006, 23:12
Posty: 259
Lokalizacja: Marcinkowo - Mazury
Post brak głosu - edius
bawiłem się trochę ediusem 4,6 i jakoś tak niezręcznie to zrobiłem, że teraz przy odtwarzaniu w nim jakiegoś klipu nie ma głosu. Jak dodaję nowy klip video to on jest chyba bez belki audio (oryginalnie klip zawiera audio) Jestem początkującym.

Może ktoś udzieli mi jakiejś wskazówki, co zrobić aby był głos przy odtwarzaniu ?


środa, 26 listopada 2008, 18:24
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: wtorek, 27 czerwca 2006, 10:02
Posty: 114
Post Re: brak głosu - edius
Możliwe że po lewej stronie pomiędzy kłódką a "drabinką" wcisnąłeś v.


środa, 26 listopada 2008, 23:01
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 28 listopada 2005, 17:03
Posty: 351
Post Re: brak głosu - edius
Witam!

Możliwych jest jeszcze kilka osobliwości :)
Trudno tak definitywnie stwierdzić - sprawdź poprawność ustawień dźwięku na timeline, wybór odtwarzanych ścieżek, ustawienia dla output...

_________________
pasja i praca


Ostatnio edytowano środa, 3 grudnia 2008, 22:29 przez romanek11, łącznie edytowano 1 raz

czwartek, 27 listopada 2008, 10:10
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 8 maja 2006, 23:12
Posty: 259
Lokalizacja: Marcinkowo - Mazury
Post Re: brak głosu - edius
kolega Skicek miał racje, tam obok kłódeczki było "nagrzebane" .


czwartek, 27 listopada 2008, 13:58
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 8 maja 2008, 21:26
Posty: 143
Post Re: brak głosu - edius
skoro juz jestesmy przy dzwieku w ediusie powiedzcie mi taka rzecz:
wkladam klipa i obcinam go w pewnym miejscu, jak zrobic łagodne sciszenie sciezki audio w miejscu obciecia? tak aby ten dzwiek nie urywal sie gwaltownie tylko spokojnie sie wyciszal ?

_________________
Czy świat wiele się zmieni, gdy z młodych gniewnych powstaną starzy wkur***ni?


środa, 3 grudnia 2008, 18:21
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 28 listopada 2005, 17:03
Posty: 351
Post Re: brak głosu - edius
Która wersja Ediusa?
To dość ważne - od 4.5 pojawiło się ułatwienie - więc proszę pisać na czym dokładnie pracujemy?

_________________
pasja i praca


środa, 3 grudnia 2008, 22:27
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 20 lutego 2006, 22:29
Posty: 672
Post Re: brak głosu - edius
Klikasz na biały trójkącik przy oznaczeniu ścieżki ( jeśli to będzie pierwsza ,to 1VA) aby rozwinąć ścieżkę dźwiękową. Następnie uaktywniaż ją klikając na kwadracik VOL. Edius zacznie generować plik podglądu dla rozwiniętej ścieżki, ale możesz ten proces przerwać. Cibie interesuje czerwona linia na ścieżce audio. Wstawiasz na niej myszką punkt kluczowy przed końcem klipu, następnie chwytasz myszą tą linię na końcu klipu i ciągniesz na dół obniżając w ten sposób amplitudę dźwięku. Edius może wprowadzić wyciszenie według skali logarytmicznej, bądź liniowej. Ustawia się to w parametrach programu. Domyślnie instaluję się ze skalą logarytmiczną.

Pozdrawiam


środa, 3 grudnia 2008, 23:41
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 8 maja 2008, 21:26
Posty: 143
Post Re: brak głosu - edius
chodzi o ediusa 4,6, panjacek - dzieki wielkie !

_________________
Czy świat wiele się zmieni, gdy z młodych gniewnych powstaną starzy wkur***ni?


piątek, 5 grudnia 2008, 13:55
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 28 listopada 2005, 17:03
Posty: 351
Post Re: brak głosu - edius
yokomo napisał(a):
chodzi o ediusa 4,6, panjacek - dzieki wielkie !


...i dlatego pytałem o wersję =>
masz duże udogodnienie do użytku.
Na pasku skrutów okna Timeline znajdziesz przyciski Fade-in i Fade-out. Wskaż który clip ma być wyciszony. Ustaw kursor w miejscu gdzie ma zacząć się wyciszenie i... wciśnij przycisk Fade-out i... już! :)

(jeśli przycisków tam jeszcze nie ma to w menu Application Settings zakładka Customize w niej wskaż Button i przesuń do używanych skrutów ikonki Fade-in i Fade-out)

_________________
pasja i praca


piątek, 5 grudnia 2008, 17:08
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 8 maja 2008, 21:26
Posty: 143
Post Re: brak głosu - edius
skicek napisał(a):
Możliwe że po lewej stronie pomiędzy kłódką a "drabinką" wcisnąłeś v.

do czego służy to "v"

_________________
Czy świat wiele się zmieni, gdy z młodych gniewnych powstaną starzy wkur***ni?


niedziela, 7 grudnia 2008, 23:58
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1906
Lokalizacja: Opole
Post Re: brak głosu - edius
Na wstępie przepraszam za archeologię :), ale zgadnijcie gdzie google mnie odesłało...
panjacek napisał(a):
Edius może wprowadzić wyciszenie według skali logarytmicznej, bądź liniowej. Ustawia się to w parametrach programu. Domyślnie instaluję się ze skalą logarytmiczną.


Więc skąd ściągnąć "ptaszka", by między punktami pojawiła się linia prosta?

Obrazek

_________________
Obrazek


piątek, 12 listopada 2010, 04:06
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL