Teraz jest wtorek, 22 października 2019, 04:22




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 
 Edius 5 i karta HDStormPlus - jaki sens? 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 22 października 2006, 23:57
Posty: 537
Lokalizacja: Lisewiec koło Kolbud koło Gdańska :)
Post Edius 5 i karta HDStormPlus - jaki sens?
Witam.
Mam pytanie co daje karta?

Wbrew pozorom pytanie wcale nie jest głupie. Materiał to HDV z FX1 (MPEG2). Robię ekran podzielony na cztery i każdy z nich ma inny fragment obrazu. Żeby dobić zakładam White Balance. I tylko odtwarzam materiał. Rozumiem że na laptopie (Core2Duo 2 GHz, 4 GB RAM, Ati HD2400) może się mulić, ale już od karty (i procka Quad 2.4 GHz) oczekiwałbym że ta niewielka operacja pójdzie w RT, a tu kicha.
Czy jedynym sposobem na swobodną obróbkę jest konwertowanie wszystkiego do CanopusHQ? Jeżeli tak to pewnie i laptop sobie poradzi tylko jaki jest sens użycia w tym momencie karty?

_________________
Edius 8.xx, Sony VEGAS PRO 10.0 + DVD Architekt 6.0
GG: 467185
Skype: ArekWP
Odbitki na KODAK PROFESSIONAL w rozsądnych cenach http://www.fotogosia.pl - zapraszamy :)


czwartek, 18 grudnia 2008, 08:31
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 20 lutego 2006, 22:29
Posty: 672
Post Re: Edius 5 i karta HDStormPlus - jaki sens?
Użycie tej karty ma sens wtedy, kiedy zapisujesz materiał na żywo na dysku komputera używając złącza HDMI. Omijasz wtedy kompresję do HDV czy AVCHD. Sprzętowy encoder kompresuje materiał do formatu Canopus HQ ze zmiennym strumieniem w przedziale od 70 do 130 Mb/s. Dzięki temu uzyskuje się znakomitą jakość nagrania. Natomiast w przypadku, kiedy materiał był wcześniej zapisany na nośniku kamery odzyskanie tej jakości jest niemożliwe, jednak karta pomocna jest przy konwersji do CHQ.
Oczywiście sytuacja, którą opisałem ma zastosowania studyjne. Trudno jest biegać z kamerą i komputerem na plecach aby coś skręcić.
Ponadto karta ta powinna wspomagać edycję.
Edius pracuje na różnych formatach, jednak najlepiej na własnym Canopus HQ.

Pozdrawiam


czwartek, 18 grudnia 2008, 11:00
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: czwartek, 1 lutego 2007, 11:56
Posty: 95
Post Re: Edius 5 i karta HDStormPlus - jaki sens?
Dałem sie wmanipulowac w zakup karty !!

Pytałem, sprzedawcow, co mi daje posiadanie karty, kazdy tlumaczyl, ze wspomaga edycje, export itp (we/wy - to sprawa oczywista)

Moze i cholera wspomaga, ale tylko jezeli zrodlowe pliki sa w CanopusHQ !!!!
W innym przypadku karte mozna se wsadzic w ...................
Doswiadczenia ArkaWP pokazuja ze na mojej karcie 4 obrazki NA EKRANIE w hdv nie ida w RT, nawet 1 nie idzie, jesli da sie klucz 3DPiP ;/

Przydaje sie z pewnoscia do podgladu w SD i HD.

zimar

PS.
Polska to dziwny kraj, nikt rzetelnie nie potrafi sprzedac towaru, z reguly rzadko kto ma blade pojecie o tym co sprzedaje, chyba ze potrafi posiedziec i potestowac rozne konfiguracje, ustawienia itp
Klient zdany jest trylko na siebie lub fora ;(

_________________
AG-HMC151, HDStorm Plus, Edius 5.51, Adobe CS5.5 Prod. Premium GG: 1961789


czwartek, 18 grudnia 2008, 13:46
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL