Teraz jest wtorek, 15 października 2019, 08:29




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Edius 5 - problem z płynnym podglądem na przejściach 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 23 grudnia 2008, 09:42
Posty: 4
Post Edius 5 - problem z płynnym podglądem na przejściach
Mam pytanie związane ze zmianą Ediusa 4.5 na 5.0. Po instalacji nowej wersji Edka podgląd na przejściach jest rwaaaany. Wcześniej tak było tylko na Xplodach, teraz jest nawet na każdym przenikaniu. Nie wiem czy popełniłem problem podczas instalacji, czy może wina karty. Posiadam Canopus Edius NX Express.


wtorek, 23 grudnia 2008, 13:59
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 8 maja 2008, 21:26
Posty: 143
Post Re: Edius 5 - problem z płynnym podglądem na przejściach
ja mam taki sam problem, tekie zjawisko pojawialo mi sie zarowno w 4,6 jak i teraz w 5...

jak bardzo chcialem zobaczyc przejscie/efekt robilem czesciowy rendering - ale jednak jest to czasochłonne...

_________________
Czy świat wiele się zmieni, gdy z młodych gniewnych powstaną starzy wkur***ni?


wtorek, 30 grudnia 2008, 21:02
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 28 listopada 2005, 17:03
Posty: 351
Post Re: Edius 5 - problem z płynnym podglądem na przejściach
...program się zmienia...
...wymagania też...
...dlatego mogą pojawiać się trudności...

Cóz Panowie czeka Was rozbudowa/przebudowa komputera...

_________________
pasja i praca


wtorek, 30 grudnia 2008, 22:25
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 8 maja 2008, 21:26
Posty: 143
Post Re: Edius 5 - problem z płynnym podglądem na przejściach
romanek11 napisał(a):
...program się zmienia...
...wymagania też...
...dlatego mogą pojawiać się trudności...

Cóz Panowie czeka Was rozbudowa/przebudowa komputera...


core 2 quad 2,4ghz
4GB RAM
Geforce 8600GT
1TB dysku
EDIUS NX HD Suite

....to za mało??? 8O 8O 8O 8O :?: :?:

_________________
Czy świat wiele się zmieni, gdy z młodych gniewnych powstaną starzy wkur***ni?


wtorek, 30 grudnia 2008, 22:33
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 18 grudnia 2008, 21:43
Posty: 308
Lokalizacja: Tarnów
Post Re: Edius 5 - problem z płynnym podglądem na przejściach
Propozycja: wyjmij kartę NX z komputera i sprawdź czy te objawy nadal występują .... Pracuję na Ediusie v. 5.01 bez jakiejkolwiek karty video bez najmniejszych problemów.
--------------------------
Core i7 965 / 6 GB DDR3 Corsair DHX / Asus P6T6 WS Revolution Intel X58 / Asus ENGTX280 / Tagan U33 2-Force II Series 1100W / BDR-LG / 2,3TB HDD /
Vista Ultimate 64 bit / Win XP Pro 32 bit.


środa, 31 grudnia 2008, 12:11
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 28 listopada 2005, 17:03
Posty: 351
Post Re: Edius 5 - problem z płynnym podglądem na przejściach
"....to za mało??? 8O 8O 8O 8O :?: :?:"...

No nie, nie za mało... wręcz: doże spoko... :)

_________________
pasja i praca


środa, 31 grudnia 2008, 13:54
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 8 maja 2008, 21:26
Posty: 143
Post Re: Edius 5 - problem z płynnym podglądem na przejściach
yokomo napisał(a):
core 2 quad 2,4ghz
4GB RAM
Geforce 8600GT
1TB dysku
EDIUS NX HD Suite

a jeszcze male pytanie, czy w takiej konfiguracji komputera przy eksportowaniu klipu bezposrednio do dvd w edku (print to dvd) az tak obciazal kompa:


Załączniki:
screan.JPG
screan.JPG [ 182.04 | Przeglądane 491 razy ]

_________________
Czy świat wiele się zmieni, gdy z młodych gniewnych powstaną starzy wkur***ni?
sobota, 3 stycznia 2009, 15:15
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 22 października 2006, 23:57
Posty: 537
Lokalizacja: Lisewiec koło Kolbud koło Gdańska :)
Post Re: Edius 5 - problem z płynnym podglądem na przejściach
Print to DVD nie robiłem ale eksport bezpośrednio z Edka do MPEG2 zajmuje 100% procka. Przez Prokodera powiedzmy że 60-70% to max.

_________________
Edius 8.xx, Sony VEGAS PRO 10.0 + DVD Architekt 6.0
GG: 467185
Skype: ArekWP
Odbitki na KODAK PROFESSIONAL w rozsądnych cenach http://www.fotogosia.pl - zapraszamy :)


niedziela, 4 stycznia 2009, 18:46
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 23 grudnia 2008, 09:42
Posty: 4
Post Re: Edius 5 - problem z płynnym podglądem na przejściach
Może problemy z wydajnością to wybieg Canopusa (musisz kupić lub wymienić kartę). Jestem ciekaw jak 5-tka pracuje na nowych lepszych kartach.


czwartek, 8 stycznia 2009, 13:08
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 8 stycznia 2009, 16:36
Posty: 1
Post Re: Edius 5 - problem z płynnym podglądem na przejściach
witam ja z kolei mam taki problem ze nie wiem czemu dziś zniknęly mi palety (efektów bina) jedyną którą widać to paleta informacji - uprzedzając pytania mam zaznaczone opcje show all paletts. POZDRAWIAM i prosze o pomoc


czwartek, 8 stycznia 2009, 17:35
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 22 października 2006, 23:57
Posty: 537
Lokalizacja: Lisewiec koło Kolbud koło Gdańska :)
Post Re: Edius 5 - problem z płynnym podglądem na przejściach
do MERITUM
Czy to problem polityki firmy? Myślę że jednak nie. Prokodera można także doładować na 100% ale tylko opcją Preview DVD - jest takowa - i zajmuje to 100%. Myżlę że te porządne kodeki jeszcze nie mają wsparcia wielu rdzeni i to wszystko.
Czy warto ładować się w karty - chyba jednak nie - w/g mnie nie dają aż takiego przyrostu wydajności który uzasadniałby wydanie mniej więcej 2000 PLN. Jedyne czego tak naprawdę mi brakuje to ewentualnie naprawdę dobry i szybki kodek sprzętowy MPEG2'ki lub w Edku dodanie opcji batch proces do procodera.

_________________
Edius 8.xx, Sony VEGAS PRO 10.0 + DVD Architekt 6.0
GG: 467185
Skype: ArekWP
Odbitki na KODAK PROFESSIONAL w rozsądnych cenach http://www.fotogosia.pl - zapraszamy :)


poniedziałek, 12 stycznia 2009, 08:41
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: piątek, 2 stycznia 2009, 20:27
Posty: 31
Lokalizacja: Inowrocław
Post Re: Edius 5 - problem z płynnym podglądem na przejściach
Bogusław Spala
Cytuj:
Core i7 965 / 6 GB DDR3 Corsair DHX / Asus P6T6 WS Revolution Intel X58 / Asus ENGTX280 / Tagan U33 2-Force II Series 1100W / BDR-LG / 2,3TB HDD /
Vista Ultimate 64 bit / Win XP Pro 32 bit.
. Pozazdrościć komputera pozostaje.. Wszystko pachnie świeżością .....


środa, 14 stycznia 2009, 23:31
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: poniedziałek, 4 stycznia 2010, 20:49
Posty: 5
Post Re: Edius 5 - problem z płynnym podglądem na przejściach
witam wszystkich mam tez podobny problem z Ediusem 5.0, u mnie to wygląda tak.
Podgląd wiesza sie wtedy jak mam projekt ustawiony na FULL HD, jak założę filtry z vitascene czy wsadzę pliki inne niż avi czy mpg 2. teraz wystawił mi problem z eksportem do mpg 2, materiał mi szatkuje i przesuwa dźwięk i robi piksele. wcześniej miałem ediusa 3,5 i na karcie canopu dvx i nie było tego problemu i byl o wiele słabszy komp

Parametry kompa obecnie
płyta asus Rampage II Extreme
procesor intel i7 920
6 GB ramu 1333 MHz
grafika asus nvidia geforce gtx 260 cuda
dyski wideo połączone w raid 1 i na macierzy razem widoczne 2TB (rzeczywiste 4 x 1TB) i dysk systemowy 320
karta wideo HD storm
finecoder blu


poniedziałek, 4 stycznia 2010, 21:08
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 29 sierpnia 2005, 11:38
Posty: 207
Post Re: Edius 5 - problem z płynnym podglądem na przejściach
U mnie podobnie choć konfiguracja inna. Tnie się jak diabli ale na efektach NEW BLUE FX i Prodada vitascene.....
i7920, WIN 7 64 bit,płyta ASUS p6x58d premium, 6GB Ram G-skill, Radeon 5870, dysk SDD 64MB, reszta w raidzie - 3 TB... Edius chodzi płynnie w HD... natomiast przy użyciu ww przejść zarówno w HD jak i SD tnie jak diabli

_________________
"Kameruję" kamerami, "aparatuję" aparatami i "komputeruję" komputerem... :)


piątek, 5 marca 2010, 22:36
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: niedziela, 14 marca 2010, 11:45
Posty: 95
Post Re: Edius 5 - problem z płynnym podglądem na przejściach
e8600, 8800 GTX, 3gb ddr2 - nic sie nie tnie

_________________
AG-AC90 /6D /70D/ 60D / 600D / 17-55IS 2.8 / 11-16 2.8 / 30 1.4 / 50 1.4 / 85 1.4
i7 2600k / P8Z68 PRO GEN3 / 16GB CORSAIR / GTX650Ti / BH10LS38
GLIDECAM 2000 PRO / KONOVA K2 / MANFROTTO 055CLB, 501, 701 / MVM500A


niedziela, 14 marca 2010, 11:55
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL