Teraz jest wtorek, 15 października 2019, 08:52




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
 Jak zrobic menue do materiału 
Autor Wiadomość
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: wtorek, 14 listopada 2006, 13:59
Posty: 108
Lokalizacja: warszawa
Post Jak zrobic menue do materiału
Witam
Może wyda wam się to śmieszne ale nie mogę sobie z tym poradzić.
Od tygodnia testuje Ediusa.
W pinnacle robiłem to tak, że robiłem sobie np. planszę z liniami tekstu, a przy tekście przycisk który był przypisany do odpowiedniego miejsca w materiale. Po nagraniu płyty DVD wszystko działało.
teraz chciałem zrobić coś podobnego w Ediusie i nie wiem jak. Kupiłem Tutorial po polsku " krok po kroku" ale tam tego nie ma. W sieci coś znalazłem ale po angielsku i nie bardzo kumam.
Czy mógł by ktos mi łopatologicznie wyjaśnić jak to zrobić ?
Mam materiał, przejścia i co dalej ?

jeszcze jedno pytanko, czy idzie na samym początku lub samym końcu materiału wstawić efekt ?
Żeby nie zaczynał lub kończył się materiał ostrym cięciem, ale np rozjaśnianiem z czarnego.


piątek, 27 lutego 2009, 15:17
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 8 maja 2008, 21:26
Posty: 143
Post Re: Jak zrobic menue do materiału
kosor napisał(a):
Witam
Może wyda wam się to śmieszne ale nie mogę sobie z tym poradzić.
Od tygodnia testuje Ediusa.
W pinnacle robiłem to tak, że robiłem sobie np. planszę z liniami tekstu, a przy tekście przycisk który był przypisany do odpowiedniego miejsca w materiale. Po nagraniu płyty DVD wszystko działało.
teraz chciałem zrobić coś podobnego w Ediusie i nie wiem jak. Kupiłem Tutorial po polsku " krok po kroku" ale tam tego nie ma. W sieci coś znalazłem ale po angielsku i nie bardzo kumam.
Czy mógł by ktos mi łopatologicznie wyjaśnić jak to zrobić ?
Mam materiał, przejścia i co dalej ?

[...]


zmartwię Cie... w Ediusie nie zrobisz menu tak jak w pinaclu... edius to program do montażu wideo, nie do tworzenia DVD - niestety....

osobiscie - nie wiem jak inni użytkownicy (ale zapewne podobnie) - używam WorkShopa do tworzenia dysku DVD.

czyli tak, chciałes łopatologicznie;
edytujesz materiał w ediusie => eksportujesz materiał do MPEG za pomocą ProCodera, bądź funkcji ediusa "Print to file"
następnie improtujesz wyeksportowany z ediusa materiał do WorkShop'a(bądz MovieFactory czy czegos podobnego) i tam tworzysz rozdziały i samo menu...

Edius nie ma możliwości zrobienia menu z prawdziwego zdarzenia... chyba ze urządza Cie rozwiązanie które oferuje funkcja "print to DVD" - aczkolwiek nie sądze :)

pozdrawiam !

_________________
Czy świat wiele się zmieni, gdy z młodych gniewnych powstaną starzy wkur***ni?


sobota, 28 lutego 2009, 00:20
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: wtorek, 14 listopada 2006, 13:59
Posty: 108
Lokalizacja: warszawa
Post Re: Jak zrobic menue do materiału
a ten program jest płatny?


niedziela, 1 marca 2009, 21:08
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 8 maja 2008, 21:26
Posty: 143
Post Re: Jak zrobic menue do materiału
kosor napisał(a):
a ten program jest płatny?

ja kupując karte EDIUS NX dostałem MovieFactory w tej cenie.

jesli chodzi WorkShop'a to jest płatny, z tym, że jest chyba wersja testowa,

_________________
Czy świat wiele się zmieni, gdy z młodych gniewnych powstaną starzy wkur***ni?


niedziela, 1 marca 2009, 21:23
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: wtorek, 14 listopada 2006, 13:59
Posty: 108
Lokalizacja: warszawa
Post Re: Jak zrobic menue do materiału
Ten program jest dość drogi, czy naprawdę jest tak dobry i jest wart swej ceny ?
Czy w miarę fajne menue idzie zrobić jakimś innym programem ? tańszym


poniedziałek, 2 marca 2009, 13:11
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 22 października 2006, 23:57
Posty: 537
Lokalizacja: Lisewiec koło Kolbud koło Gdańska :)
Post Re: Jak zrobic menue do materiału
Jasne - DVD WorkShop to przeżytek - brak menu 16:9
Jak nie robisz BD to proponuję SONY DVD Architect Studio - około 35 Eurasów

_________________
Edius 8.xx, Sony VEGAS PRO 10.0 + DVD Architekt 6.0
GG: 467185
Skype: ArekWP
Odbitki na KODAK PROFESSIONAL w rozsądnych cenach http://www.fotogosia.pl - zapraszamy :)


poniedziałek, 2 marca 2009, 15:12
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: wtorek, 14 listopada 2006, 13:59
Posty: 108
Lokalizacja: warszawa
Post Re: Jak zrobic menue do materiału
co oznacza BD ?


poniedziałek, 2 marca 2009, 16:07
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 22 października 2006, 23:57
Posty: 537
Lokalizacja: Lisewiec koło Kolbud koło Gdańska :)
Post Re: Jak zrobic menue do materiału
Promocja SONY 35% taniej
http://www.sonycreativesoftware.com/pro ... code=64191

_________________
Edius 8.xx, Sony VEGAS PRO 10.0 + DVD Architekt 6.0
GG: 467185
Skype: ArekWP
Odbitki na KODAK PROFESSIONAL w rozsądnych cenach http://www.fotogosia.pl - zapraszamy :)


poniedziałek, 2 marca 2009, 23:40
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: wtorek, 14 listopada 2006, 13:59
Posty: 108
Lokalizacja: warszawa
Post Re: Jak zrobic menue do materiału
zainstalowałem trial SONY DVD Architect Studio, zaczynam coś kombinowac i tu moja pros ba o pomoc do bardziej doświadczonych. jest jakiś opis, poradnik po polsku ? Chodzi mi o to np jak mam film w całości i chcę dodać menu z wyborem scen, to jak dodać sceny do odpowiednich miejsc ?


wtorek, 3 marca 2009, 15:34
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL