Teraz jest niedziela, 20 października 2019, 01:22




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 
 Jak to zrobic w ediusie 
Autor Wiadomość
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: wtorek, 27 sierpnia 2002, 23:57
Posty: 181
Post Jak to zrobic w ediusie
Witam, mam mały problem w zwiazku z czym prosił bym kolegów o pomoc, mam sfilmowana osobe na grineboxie, foto 1 - plik jest na sciezce 2V z nałożnym kluczem chromakey na sciezce ponizej czyli 1 VA mam podłożoną
Załącznik:
Edius 1.jpg
Edius 1.jpg [ 72.61 | Przeglądane 1855 razy ]
animacje fotka nr 2 - uzyłem opcji Video Layot zeby wyciac zaznaczone czerwonymi liniami boki po prawej i po lewej stronie kadru i niestety pojawiaja sie tam czarne pasy a powinna byc w ich miejscu animacja. Nie wiem czym i jak je zlikwidowac.
Załącznik:
Edius 2.jpg
Edius 2.jpg [ 74.21 | Przeglądane 1855 razy ]

Moze mi ktos podpowiedziec jak to moge zrobić?
Pozdrawiam
PS Skriny sa w formacie 16/9 nie wiem dlaczego wyszły jak by były w 4/3


środa, 4 marca 2009, 00:14
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 20 lutego 2006, 22:29
Posty: 672
Post Re: Jak to zrobic w ediusie
Pierwsze musisz klip troszkę powiększyć, aby te strzępy wyszły poza kadr. Zapisać taki klip do pliku (może być sekwencja), a następnie użyć i wykluczować zielony kolor.


środa, 4 marca 2009, 04:15
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: czwartek, 1 lutego 2007, 11:56
Posty: 95
Post Re: Jak to zrobic w ediusie
Kurde, dołóż sobie kolejną warstwe z zielonymi pionowymi pasami zasłaniającymi te "przypadłości" na bokach.
Kolor musisz "złapać" jakims próbnikiem (wyexportuj 1 klatke z tym filmikiem, zeby złapać zielony)
Wyexportuj to do avi
Podłóż potem ten klip w miejsce tego "wadliwego" ;)

_________________
AG-HMC151, HDStorm Plus, Edius 5.51, Adobe CS5.5 Prod. Premium GG: 1961789


środa, 4 marca 2009, 09:40
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: wtorek, 27 sierpnia 2002, 23:57
Posty: 181
Post Re: Jak to zrobic w ediusie
Do Panajacka - niestety kilka osob mam nagranych jak stoja, wiec musze dac duze powiekszenie w zwiazku z czym obraz robi sie mowiac delikatnie do kitu.
Do Zimara - pruboje robic jak mi napisales ale nic mi z tego nie wychodzi, albo zle cie zrozumialem albo poprostu tak sie sie da. Mogłbys troche bardziej mnie oswiec?
Pozdrawiam


środa, 4 marca 2009, 18:51
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: czwartek, 1 lutego 2007, 11:56
Posty: 95
Post Re: Jak to zrobic w ediusie
Bogdan napisał(a):
Do Zimara - pruboje robic jak mi napisales ale nic mi z tego nie wychodzi, albo zle cie zrozumialem albo poprostu tak sie sie da. Mogłbys troche bardziej mnie oswiec?
Pozdrawiam

Rysujesz sobie 2 paski zielone, ktore zakryją te boki.
Zapisujesz np w *.png z maską przezroczystości.
Nakladasz na ten klip z gosciem, Edek powinien sam ustawic kanal alfa.
Exportujesz do AVI.

Wyexportowany klip wstawiasz w miejsce swojego i robisz "gwiezdne wojny"

pozdr
zimar

_________________
AG-HMC151, HDStorm Plus, Edius 5.51, Adobe CS5.5 Prod. Premium GG: 1961789


czwartek, 5 marca 2009, 09:28
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 24 marca 2003, 19:58
Posty: 393
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: Jak to zrobic w ediusie
Witam! :D

Panowie, idziecie w okolo ale nie do celu. Owszem mozna i na takie
sposoby jakie radzicie ale to tylko utrudnianie. Jesli uzywasz chromakey
w Ediusie to wystarczu wlaczyc opcje "RECTANGLE ENABLED" i zaznaczyc
obszar ktory ma byc tylko brany pod uwage podczas kluczowania.

No i po klopocie :wink:

Pozdrawiam

_________________
iSLATE - http://www.islate


czwartek, 5 marca 2009, 23:05
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: wtorek, 27 sierpnia 2002, 23:57
Posty: 181
Post Re: Jak to zrobic w ediusie
Dzieki wszystkim za pomysły, w szczególnosci koledze z MKPROFILM, faktycznie twój sposób jest najlepszy i najprostszy, chociaz wybrnołem z tego jeszcze inaczej
F7 - Video layot, w lewym oknie zsunołem lewa i prawa strone na zielone,
na dole po lewej jest opcja Fill Color, ustawiasz ja na 100%, klikasz na czarnym kwadracie, wybierasz pipetą zielony kolor z okna podglądu, i ok.
W miejscu czarnym boków pojawiaja sie zielone, co prawda o troche inym odcieniu ale wszystko jest dobrze wykluczowane. Tez działa, z tym ze troche wiecej ,,klikania" :(
Pozdrawiam


piątek, 6 marca 2009, 14:36
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: wtorek, 27 sierpnia 2002, 23:57
Posty: 181
Post Re: Jak to zrobic w ediusie
Dzieki wszystkim za pomysły, w szczególnosci koledze z MKPROFILM, faktycznie twój sposób jest najlepszy i najprostszy, chociaz wybrnołem z tego jeszcze inaczej
F7 - Video layot, w lewym oknie zsunołem lewa i prawa strone na zielone,
na dole po lewej jest opcja Fill Color, ustawiasz ja na 100%, klikasz na czarnym kwadracie, wybierasz pipetą zielony kolor z okna podglądu, i ok.
W miejscu czarnym boków pojawiaja sie zielone, co prawda o troche inym odcieniu ale wszystko jest dobrze wykluczowane. Tez działa, z tym ze troche wiecej ,,klikania" :(
Pozdrawiam


piątek, 6 marca 2009, 17:15
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL