Teraz jest czwartek, 17 października 2019, 08:35




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 
 Edius - gdzie ta szybkość ? 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Edius - gdzie ta szybkość ?
Witam, korzystam z APP2 jednak niedawno skorzystałem z możliwości okazyjnego zakupu Edius Neo (30euroli) dla celów testowych (nie używam triali). Tworzę mały projekt i zaryzykowałem by uczynić to na NEO. Jest to coś w formie teledysku a więc używałem mnośtwo filtrów i nakładek. Tyle naczytałem się o szybkości tego softu a tu właściwie każde użycie filtru powoduje konieczność ponownego renderingu timeline (brak możliwości płynnego podglądu). Trwa to dość szybko jednak jest irytujące. W APP nie ma tego problemu. Sprzęt mam wypasiony więc nie tutaj jest wina.


sobota, 7 marca 2009, 11:40
Bywalec
Bywalec

Dołączył: wtorek, 13 stycznia 2009, 14:06
Posty: 22
Lokalizacja: Podkarpacie
Post Re: Edius - gdzie ta szybkość ?
Chciałbym się przyłączyć do pytania. Bardzo mi się podoba praca w tym programie, zainstalowałem triala piątki i efekt taki jak opisał kolega wyżej. Nie mam zbyt mocnej karty graficznej, a podobno wersja 5 ediusa wykorzystuje kartę do niektórych procesów. Mam okazję kupić ediusa 4,6 czy tam będzie z tym lepiej?


piątek, 13 marca 2009, 16:01
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4860
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Edius - gdzie ta szybkość ?
Nie potrafię w ciemno odpowiedzieć, ale temat na tyle ciekawy, że jak podacie konfiguracje sprzętową, to może ktoś wpadnie na rozwiązanie.

_________________
最诚挚的问候


sobota, 14 marca 2009, 08:53
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Re: Edius - gdzie ta szybkość ?
Oto mój sprzęt:
Intel Quad Q8200
płyta gigabyte EP43-S3L
4G RAM
karta geforce 9800 GT
zasilacz coolmaster realpower 520
windows xp home edition sp3


sobota, 14 marca 2009, 10:52
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4860
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Edius - gdzie ta szybkość ?
Q6600 na GA965P DS4 + Radeon 3870 i 4 GB RAMu, dyski... Podczas pierwszego odtwarzania po nałożeniu efektów, filtrów, pasek nad timeline w Neo bywa czerwony, lub pomarańczowy. Są drobne przycięcia. Przy drugim odtwarzaniu jest już niebieski i obraz idzie płynnie. Neo zaktualizowane. Płynniej chodzi w montażu film przechwycony do HQ niż do m2t.
Co do 4,5 i 5 nie wiem. Czekamy na dalsze odpowiedzi. :wink:

_________________
最诚挚的问候


sobota, 14 marca 2009, 13:30
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 27 stycznia 2009, 13:11
Posty: 7
Post Re: Edius - gdzie ta szybkość ?
Ja mam podobny problem, przechwytuję w HDVsplit (pliki m2t) z równoczesnym podziałem na sceny.
Po nałożeniu na timeline klipu pasek nad nim jest pomarańczowy, odtwarzany jest bez kłopotów po czym zmienia barwę na niebieski. Po nałożeniu filtra pasek ma barwę czerwoną klip jest poszarpany po odtworzeniu pozostaje niastety czerwony. Po renderingu oczywiście zielony i jest odtwarzany normalnie


sobota, 14 marca 2009, 15:24
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 20 marca 2009, 20:48
Posty: 8
Post Re: Edius - gdzie ta szybkość ?
proponuję poeksperymentować z ustawieniami karty graficznej, poczynić kroki na rzecz zwiększenia wydajności kosztem jakości powinno pomóc sam miałem ten problem, wszystko śmiga cacy, Edek pracuje bez czkawek.


piątek, 20 marca 2009, 21:02
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL