Teraz jest wtorek, 15 października 2019, 01:30




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
 Narzedzie RateStretch Tool - czy jest w Ediusie 
Autor Wiadomość
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: wtorek, 27 sierpnia 2002, 23:57
Posty: 181
Post Narzedzie RateStretch Tool - czy jest w Ediusie
Witam, jak w tytule, czyli wydłużanie lub skracanie klipu kosztem zmiany szybkosci odtwarzania. Jest coś takiego w premierach a niestety w ediusie nie moge tego znalezc, byc moze jest ukryte pod inna nazwa, moze ktos naprowadzi mnie na trop tej funkcji?
Pozdrawiam


wtorek, 10 marca 2009, 00:40
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 kwietnia 2007, 23:33
Posty: 1690
Lokalizacja: Tarnów
Post Re: Narzedzie RateStretch Tool - czy jest w Ediusie
ja czegos takiego nie znalazłem ale jak otworzysz okienko speed i zaczniesz myszką zmieniać wartoś szybkści (lub nowego czasu trwania) to na bieżąco na TL będzie się to zmieniało - w 4.6 tak robiłem i działało

_________________
Retail OSX 10.6.5
Intel Core 2 Duo E8400 3.0Ghz
GA-EP35-DS3
4GB RAM 800Mhz
GF8600GT 256 MB VRAM


wtorek, 10 marca 2009, 00:46
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: wtorek, 27 sierpnia 2002, 23:57
Posty: 181
Post Re: Narzedzie RateStretch Tool - czy jest w Ediusie
Witam Kolege, dzieki za zinteresowanie, o tym akurat wiem ale jak masz kilka czy nawet klikanascie clipow na TL to przy takim ,,celowaniu" - bo inaczej nie mozna tego nazwac - tracji sie duzo czasu. Cos mi sie wydaje ze jednak tej funkcji nie bedzie w ediusie. Czyli nastepna zeczy do poprawki i lista sie wydłuża :(
Moze ktoś ma pomysł jak to przeskoczyc?
Pozdrawiam


wtorek, 10 marca 2009, 12:58
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: środa, 2 listopada 2005, 10:15
Posty: 51
Lokalizacja: podlaskie
Post Re: Narzedzie RateStretch Tool - czy jest w Ediusie
alt+e ,alt+strzałka :D (SKRÓTY KLAWISZOWE ) I ROBOTA POMYKA


wtorek, 10 marca 2009, 13:23
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: wtorek, 27 sierpnia 2002, 23:57
Posty: 181
Post Re: Narzedzie RateStretch Tool - czy jest w Ediusie
Skróty to nie problem, problem tkwi w tym ,,celowaniu" tracę duzo czasu zanim wstrzele sie w tę przerwę pomiedzy klipami. W premierce dociagało sie klip do nastepnego i było po sprawie, tu jest to chore. Widze ze jeszcze spora brak edkowi do premiera, oczywiscie pod pewnymi wzgledami.
Pozdrawiam


wtorek, 10 marca 2009, 13:59
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 28 listopada 2005, 17:03
Posty: 351
Post Re: Narzedzie RateStretch Tool - czy jest w Ediusie
Bogdan napisał(a):
Widze ze jeszcze spora brak edkowi do premiera, oczywiscie pod pewnymi wzgledami.
Pozdrawiam

heh, a premierkowi (jak to nazywasz) w wielu sprawach daleko do Ediusa... poważnie :)

Ale do rzeczy - znając w podstawowym chociaż stopniu Ediusa, b. łatwo określić jak długie jest miejsce do wypełnienia clipem (są do tego skróty klawiaturowe, z którymi jak wiadomo nie ma problemu:) ) potem wspomniany Alt+e i już masz dostęp tak do określenia szybkości odtwarzania jak i do definiowania długości clipu. Sposób może niezbyt wyrafinowany ale szybki i pewny. I po sprawie :)

Powodzenia.

_________________
pasja i praca


wtorek, 10 marca 2009, 15:04
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 kwietnia 2007, 23:33
Posty: 1690
Lokalizacja: Tarnów
Post Re: Narzedzie RateStretch Tool - czy jest w Ediusie
kiedyś jak próbowałem w ediusie naśladowanie postepowanie z FCP to zaznaczyłem markerami In i Out na TL (zaznaczyłem tez klip w oknie player ale inny czas trwania) i zrobiłem insert lub overwrite (nie pamietam dokładnie) i Edius sam wstawił klip i zmienił jego szybkość odtwarzania - podejrzewam że w pomocy jest to szczególowo opisane

_________________
Retail OSX 10.6.5
Intel Core 2 Duo E8400 3.0Ghz
GA-EP35-DS3
4GB RAM 800Mhz
GF8600GT 256 MB VRAM


wtorek, 10 marca 2009, 17:27
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: wtorek, 27 sierpnia 2002, 23:57
Posty: 181
Post Re: Narzedzie RateStretch Tool - czy jest w Ediusie
Abstrachując juz od wyższości ediusa nad premierem, chyba szybciej i łatwiej jest pociąnąć za klip niz wchodzic w jakies menu czy głęiej i metodą ,,zwolnie na 75%" to moze zamkne lukę na TL, ewentualnie tworzenie ,,slepaka" i dociaganie w luce zeby sprawdzic ile czasu - jakie zwolnienie - powinien miec ten wlsciwy klip. Nie ma co porownywac starego premiera (6,5 np) z ediusem 4,6. To przepasc, ale czy do końca? Czy np wstawisz na klipy na TL markery, smartsoundy ,,chodza" ze wszystkimi programam do edyci,tylko z edkiem nie. Tych kwiatkow jest sporo niestety, mimo niewatpliwych zalet jakie edius posiada, ale wady, akurat mnie strasznie wkurzaja.
Pozdrawiam


wtorek, 10 marca 2009, 18:15
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 kwietnia 2007, 23:33
Posty: 1690
Lokalizacja: Tarnów
Post Re: Narzedzie RateStretch Tool - czy jest w Ediusie
co racja to racja, Edius ma nieco dziwną filozofie pracy :)

_________________
Retail OSX 10.6.5
Intel Core 2 Duo E8400 3.0Ghz
GA-EP35-DS3
4GB RAM 800Mhz
GF8600GT 256 MB VRAM


wtorek, 10 marca 2009, 18:18
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL