Teraz jest poniedziałek, 21 października 2019, 07:14




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 praca z 720HD H.264 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: piątek, 22 maja 2009, 01:05
Posty: 38
Post praca z 720HD H.264
Posiadam bardziej zabawkę niż kamerę Toshiba Amileo P30.
Zapisuje ona materiał w pliku .mov kompresowanym h.264
Obrazek
Na skromne potrzeby domowe w zupełności wystarcza.
Ależ jakie było moje zdziwienie kiedy postanowiłem złożyć jakiś klip. Montaż klipu z tego materiału w Ediusie 5.11 to koszmar. Przesuwanie w playerze paska przewijania czy też manipulacja nim za pomocą strzałem w celu odnalezienia pożądanej klatki to koszmar. Pokaz slajdów na który trzeba jeszcze czekać.
Poskładane fragmenty na timeline wymagają redneringu by je płynnie zobaczyć, o przejściach i efektach nawet nie wspominam. Na forum czytam że forumowicze obrabiają full HD a tu taki zoonk przy 720HD.
Jak to ugryźć żeby dało się płynnie pracować?
Przed obróbką przekompresować to i stracić na jakości? Kiepskie to rozwiązanie. A może w jakiś magiczny sposób można zaprzędz do roboty CUDA, by działała w czasie rzeczywistym.
Proszę o pomoc i oczywiście pozdrawiam.

Komputer należy do przeciętnych.
Procesor AMD Phenom triple core 2.10GHz
RAM 4 GB 800MHz DDR2
Nvidia 9600 GT 1 GB DDR3
HDD SATA 2 spięte w RAID-0


piątek, 29 maja 2009, 22:23
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4863
Lokalizacja: Tczew
Post Re: praca z 720HD H.264
Do takich celów w Ediusie Neo mam (osobny - do ściągnięcia ze strony Canopusa), moduł AVCHD conwenter. Konwersja przebiega szybko, a montaż plików wynikowych w HQ jest płynny. Nawiasem mówiąc dlatego dwa lata temu jak kupowałem kamerę, to postawiłem na Canon HV10, żeby nie mieć kłopotów z montażem. Koledzy tu na forum polecają do bezpośredniego montażu AVCHD programy z pakietu CS4. Popytaj na ile tam montaż jest płynny. U mnie po konwersji jest przy procesorze Q6600 jest porównywalnie płynny, jak kiedyś montaż DV na Athlonie 3400+, a zapisywanie pliku wynikowego przy eksporcie - dużo szybsze. Powstały w ten sposób plik wynikowy w HDV nadaje się również do zapisania na płytce bluray. Wypróbuj czy AVCHD conwenter działa też z "dorosłym" Ediusem.

_________________
最诚挚的问候


sobota, 30 maja 2009, 09:04
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: piątek, 22 maja 2009, 01:05
Posty: 38
Post Re: praca z 720HD H.264
Istotnie moduł jest.
Obrazek
Tylko jak mam go użyć?
Z poziomu Explorera Windows nic z moimi plikami w nim nie mogę zrobić, a z Ediusa przy konwersji nie ma opcji AVCHD
Obrazek

Obrazek

Sam AVCHD conventer nie poraża mnogością opcji. Otwiera się tylko okno settings.
Obrazek
Proszę o wskazówki jak się tym pobawić :)


niedziela, 31 maja 2009, 13:57
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: środa, 2 listopada 2005, 12:43
Posty: 74
Lokalizacja: W-wa
Post Re: praca z 720HD H.264
Do kolegi nick, który napisał: "Jak to ugryźć ...?"
Czy masz już może jakieś doświadczenia, którymi mógłbyś się podzielić ?
Mój problem jest bardzo podobny, z tą różnicą, że próbuję obrobić pliki .mov H.264 pochodzące z aparatu CANON sx1 o rozdziałce 1920x1080.
Pozdrawiam

_________________
przepraszam - czy tu biją ?


czwartek, 16 lipca 2009, 09:31
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 28 czerwca 2006, 18:58
Posty: 1471
Post Re: praca z 720HD H.264
Praca z tymi plikami AVCHD H-264 mov 720*576 w Pinnacle 12,1 jest dosłownie bezproblemowa > tak jak z materiałem DV/AV . A co do rozdzielczości 1920x1080 to nie mam pojęcia ? nigdy nie miałem takiego materiału .

p.s. Wiem , że to pytania do programu Conopus , ale przeciętnie zawsze gdzieś mamy jeszcze Pinnacle :P . Jeśli chcemy się zabawić jednak w Pinnacle z tymi plikami to obowiązkowo zainstalować patche 12,1 .

_________________
Obrazek


czwartek, 16 lipca 2009, 09:43
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4863
Lokalizacja: Tczew
Post Re: praca z 720HD H.264
nick napisał(a):
Proszę o wskazówki jak się tym pobawić :)

Musiało mnie nie być na forum gdy pytałeś. Wieczorem dam screeny jak to wygląda w Neo i wyciągniemy z tego wnioski co robić w "dorosłym" Ediusie.

PS Na podstawie tego co napisał jurekwejh widać jak słuszna jest teza że - lepiej doskonale poznać "prosty" program, niż nie wykorzystywać profesjonalnego.

_________________
最诚挚的问候


czwartek, 16 lipca 2009, 10:46
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: środa, 2 listopada 2005, 12:43
Posty: 74
Lokalizacja: W-wa
Post Re: praca z 720HD H.264
kotin napisał(a):
Musiało mnie nie być na forum gdy pytałeś. Wieczorem dam screeny jak to wygląda w Neo i wyciągniemy z tego wnioski co robić w "dorosłym" Ediusie.

Możemy wrócić do tematu ?
( Męczę się z materiałem 1920x1080/H264/.mov od kilku miesięcy - skutek mierny )
Pozdrawiam

_________________
przepraszam - czy tu biją ?


wtorek, 29 września 2009, 10:53
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4863
Lokalizacja: Tczew
Post Re: praca z 720HD H.264
Mam na dysku parę klipów z Canona EOS 5D Mark II od kolegi z forum. Wieczorem przypomnę sobie jak z nimi postępowałem, teraz w pracy nie mam takiej możliwości.

_________________
最诚挚的问候


wtorek, 29 września 2009, 13:00
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: środa, 2 listopada 2005, 12:43
Posty: 74
Lokalizacja: W-wa
Post Re: praca z 720HD H.264
kotin napisał(a):
...Wieczorem przypomnę sobie jak z nimi postępowałem...

Dzięki za błyskawiczna reakcję. Trzymam za słowo. :)
Pozdrawiam

_________________
przepraszam - czy tu biją ?


wtorek, 29 września 2009, 14:37
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: praca z 720HD H.264
:) chyba szybciej bedzie zainstalowac premiera i zrobic robote


wtorek, 29 września 2009, 16:40
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4863
Lokalizacja: Tczew
Post Re: praca z 720HD H.264
Degenerado napisał(a):
:) chyba szybciej bedzie zainstalowac premiera i zrobic robote

No kto wie czy nie :wink:

Obrazek

Canopus AVCHD conventer tego nie rusza. Położyłem te pliki na timeline. Wymagały renderowania 3x RT (3,36 minuty a klip ma 1,16 minuty). edycja płynna ale: nałożenie kilku filtrów na raz spowodowało konieczność powtórnego renderingu, tym razem 9 minut, przy niskim obciążeniu procesora (2x36 / 38% a pozostałe 2 rdzenie jeszcze mniej). Wniosek: Edius Neo jedynka nie jest przystosowany do montażu plików H264 Quick Time progresive 30 klatek.
Podobno Neo 2 radzi sobie lepiej.
Żywiołem Neo są pliki HDV. Montaż wygodny jak w DV, ale nie zmienia to sytuacji...

_________________
最诚挚的问候


wtorek, 29 września 2009, 19:22
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: środa, 2 listopada 2005, 12:43
Posty: 74
Lokalizacja: W-wa
Post Re: praca z 720HD H.264
Dzięki za zaangażowanie.
Moje wnioski z użycia Edka 4 są identyczne. Dodatkowo, nawet jesli zaakceptować n-krotne renderowanie, to wynikiem wyeksportowania materiału jest brak ostrości dynamicznych scen.
Czy ktoś ma może jeszcze jakiś pomysł na montaż FullHD H264 .mov ?
do Degenerado:
Masz doświadczenie w obróbce tych plików w Premiere, czy "rzucasz tak sobie", (bo -jak wiadomo- Premiere wszystko robi) ?

_________________
przepraszam - czy tu biją ?


wtorek, 29 września 2009, 20:19
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: praca z 720HD H.264
moj premiere praktycznie wszystko lyka bez klopotu, podwies mi kawalek pliku w tym formacie, sprawdze zeby miec pewnosc na 100%


wtorek, 29 września 2009, 23:36
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: środa, 2 listopada 2005, 12:43
Posty: 74
Lokalizacja: W-wa
Post Re: praca z 720HD H.264
Oto 10 sek tego materiału (waga 56M):

http://rapidshare.com/files/282896660/MVI_0751.MOV.html

Gdybyś mógł dodać jakieś przejście, np wygaszenie na początku, wyeksportować w max jakości bez zmiany rozdzielczości do jakiegoś "zjadliwego" formatu i powiesić gdzieś wynik ...

Pozdrawiam

_________________
przepraszam - czy tu biją ?


środa, 30 września 2009, 08:20
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: praca z 720HD H.264
http://www.capoeira.home.pl/filmy/pack.zip

filtr i eksport w 3 formaty ale z defaultowymi presetami, nie za bardzo mam w tym momencie czas zeby sie bawic w ustawienia

premier spokojnie to wciaga, natomiast material trzeba przeliczyc do kodeka projektu, przy kodeku black magic motion jpg 8 bit (ten uzylem) konwersja trwa 1:1 (ale bm uzywa tylko jednego rdzenia) , trzeba by sprawdzic inne formaty jak mp4 i xdcam i w tym momencie jak masz geforcea to uzyj konwertera BADABOOM, konwertuj material do mp4 z najlepszymi parametrami i potem dawaj to do premierea zeby normalnie pracowac, je bezposrednio wciagnalem qt zeby sprawdzic czy premiere da rade i sie nie wywali


środa, 30 września 2009, 10:39
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL