Teraz jest czwartek, 17 października 2019, 07:39




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Kto uratuje dobre imię Ediusa 5.10??? Przeplot!!!! 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: niedziela, 8 lutego 2009, 13:23
Posty: 9
Post Kto uratuje dobre imię Ediusa 5.10??? Przeplot!!!!
Witam,
Od kilku tygodni testuję Ediusa. Najpierw wersja 4.51 teraz 5 wraz z upgradem na 5.10 (wersja 30dniowa). Zrobiłem jeden projekt, który od tygodnia próbuje zgrać na płyte DVD. Niestety okazuje się, że każde export do pliku czy to avi czy to mpeg jest obarczony przeplotem. Usuwam go programami zewnetrznymi (virtualdub) czy też Procoderem 3 ale nie działającym razem z Edius tylko jako program zewnetrzny. Efekt jest taki, że obraz traci na jakości (rozmydla się). Dodam jeszcze, że poprzednio pracowałem na programie Pinnacle 12 i takiech numerów mi nie robił. Obraz był idelny. A tu taki zonk! Niby program profesjonalny a przegrywa z programem za 200zł i to z kretesem. Co z tego, że mogę w nim zrobić o wiele więcej jak w Pinnacle kiedy wynik końcowy jest nie do zaakceptowania?! Jak sie pozbyc tego przeplotu? Jak wy dajecie sobie z nim radę? Proszę o pomoc.
Pozdrawiam. Marcin


wtorek, 9 czerwca 2009, 09:25
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3288
Post Re: Kto uratuje dobre imię Ediusa 5.10??? Przeplot!!!!
zgrywając na DVD nie trzeba usuwać przeplotu! 8O
standard telewizyjny ma przeplot i transmitując po kompozycie i tak jest ponownie wprowadzany nawet, jeśli materiał MPEG jest kodowany progresywnie.

pozdrawiam

_________________
Obrazek


wtorek, 9 czerwca 2009, 09:29
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 26 października 2004, 13:31
Posty: 223
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: Kto uratuje dobre imię Ediusa 5.10??? Przeplot!!!!
zodzak napisał(a):
Witam,
Od kilku tygodni testuję Ediusa. Najpierw wersja 4.51 teraz 5 wraz z upgradem na 5.10 (wersja 30dniowa). Zrobiłem jeden projekt, który od tygodnia próbuje zgrać na płyte DVD. Niestety okazuje się, że każde export do pliku czy to avi czy to mpeg jest obarczony przeplotem. Usuwam go programami zewnetrznymi (virtualdub) czy też Procoderem 3 ale nie działającym razem z Edius tylko jako program zewnetrzny. Efekt jest taki, że obraz traci na jakości (rozmydla się). Dodam jeszcze, że poprzednio pracowałem na programie Pinnacle 12 i takiech numerów mi nie robił. Obraz był idelny. A tu taki zonk! Niby program profesjonalny a przegrywa z programem za 200zł i to z kretesem. Co z tego, że mogę w nim zrobić o wiele więcej jak w Pinnacle kiedy wynik końcowy jest nie do zaakceptowania?! Jak sie pozbyc tego przeplotu? Jak wy dajecie sobie z nim radę? Proszę o pomoc.
Pozdrawiam. Marcin


Zacznij od zapoznania sie z instrukcją obsługi Ediusa.


wtorek, 9 czerwca 2009, 09:29
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 14 czerwca 2008, 21:11
Posty: 282
Lokalizacja: Bydgoszcz
Post Re: Kto uratuje dobre imię Ediusa 5.10??? Przeplot!!!!
Jak my dajemy sobie radę z przeplotem ?

Hmm, najpierw ręcznie wyciągam każde parzyste i nieparzyste linie i w Paincie przesuwam je w lepo lub prawo o 1 pixel...i tak z każdą ramką ;)

Przeplot czemus służy i nie jest to jakiś efekt uboczny...
Poczytaj troche o co się go stosuje... napiszę tylko, że dzięki przeplotowi masz 50 różnych półobrazów a bez tylko 25 róznych klatek więc ruch gdzie będzie płynniejszy itp ?

Jeżeli wypalasz na DVD... znaczy się DVD-VIDEO to przeplot jaknajbardziej tam musi się znaleźć bo w końcu taką płytę odtwarza się na TV... głównie.. a przeplot kasuje się gdy chcesz używać klipu filmowego w internecie... ogólnie w komputerze.

_________________
Sony PMW-EX1R 16GB SxS, 16GB SanDisk Extreme Class 10 i Class 6, 32GB SanDisk Ultra II SDHC KATA CC-195 SWIT S-8U62 Samsung P2770HD Toshiba 32LV733 Windows 7 64bit EDIUS 5 Sony Vegas 9.0c i fajny krawat!
http://www.multi-media.com.pl


wtorek, 9 czerwca 2009, 11:20
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: niedziela, 8 lutego 2009, 13:23
Posty: 9
Post Re: Kto uratuje dobre imię Ediusa 5.10??? Przeplot!!!!
Panowie. Proszę bez zgryzliwości. Jak ktoś ma instrukcje po polsku do Ediusa 5.10 to bardzo proszę. A jeżeli nie ma a tylko się wymądrza to po co pisze bezsensowane posty? Nabija sobie licznik wysłanych odpowiedzi czy jak? Tak jak pisałem testuje wersje 30dniowa i nie posiadam instrukcji do wersji 5-tej.
Co do samego przeplotu to powiem tylko że czy nagram to na płytę DVD Video i odtwarzam na kompie czy na DVD staconarnym i TV to ten przeplot jest widoczny. Czy to jest normalne? Może po prostu coś źle ustawiam podczas exportu tego pliku? A może jest to wina telewizora jak mam (40calowy LCD)???


wtorek, 9 czerwca 2009, 14:04
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3288
Post Re: Kto uratuje dobre imię Ediusa 5.10??? Przeplot!!!!
przeplot ma być widoczny, inaczej jego istnienie nie miałoby sensu!
na kompie przy oglądaniu przeplot trzeba potocznie likwidować (a w praktyce wykorzystać do stworzenia progresywnych klatek - deinterlace) gdyż monitory są progresywne, ale TV LCD musi automatycznie robić to samo z sygnałem SD.
napisz po ludzku o co chodzi z tym przeplotem, to może uda ci się wytłumaczyć co i jak...

ufffff, sobie nabiłem posta! :lol:

_________________
Obrazek


wtorek, 9 czerwca 2009, 14:08
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4860
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Kto uratuje dobre imię Ediusa 5.10??? Przeplot!!!!
świat przeplotu.pl
Nie traktuj tego linka lekko!
Idź tropem kolejnych linków.
Odkrywaj tajemnice przeplotu.
Kilka ważnych "linków do linków"
Wiedza zdobywana latami do odkrycia w kilka kwadransów.

No i to ryzyko - czytać, czy od razu napisać że moderator się nabija. :mrgreen:

Nie nabija. Zaryzykuj te parę chwil.
zodzak napisał(a):
...czy na DVD staconarnym i TV to ten przeplot jest widoczny.

O ile telewizor nie jest zepsuty, to może kolejność pół obrazów nie jest prawidłowa?

_________________
最诚挚的问候


wtorek, 9 czerwca 2009, 14:18
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: niedziela, 8 lutego 2009, 13:23
Posty: 9
Post Re: Kto uratuje dobre imię Ediusa 5.10??? Przeplot!!!!
a wiec znów po próbach ... i znów wynik marny. Wyeksportowałem plik z ediusa jako avi kodekiem dvcpro50 pal progresive. Sam plik podczas przegladania programem subedit ma przeplot co jak sugerujecie jest normalne jeżeli przegladam na komputerze. Sam obraz jest prawie idealnie płynny. Aby przegrac go na DVD użyłem programu DVD Architekt tworząć w nim menu. Efekt końcowy jest taki, że wyświetlając film na TV widzę przeplot a co jeszcze gorsze ruch kamery na boki nie jest płynny a wydaje się wręcz, że oglada sie pojedyncze zdjęcia a nie film. To samo dzieje się kiedy do autoringu użyję programu Ulead DVD Workshop także to chyba nie wina tych programów a kodeków z ediusa. Może rzeczywiście jest to wyświetlanie klatek w nieodpowiedniej kolejności tyle że nie mam pojęcia jak i gdzie to ustawić. Czy ktoś poratuje laika w tej sprawie?


wtorek, 9 czerwca 2009, 20:57
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3416
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post Re: Kto uratuje dobre imię Ediusa 5.10??? Przeplot!!!!
Obawiam się, że tu doszło do zamiany kolejności półobrazów stąd całe to niezadowolenie.
Pamiętaj i zwróć uwagę na jedną bardzo ważną rzecz:
Cały zapis, montaż i eksport pliku odbywa się jako Lower Field First, kompresja do DVD musi być jako Upper Field First, gdyż standard DVD w przeplocie zawsze prowadzi obraz liniami nieparzystymi.
Często montażyści utrzymują zgodność nie wiedząc nawet, że tak jest źle ;)
Pinnacle o ile pamiętam pracuje w Upper, więc poprawna zgodność półobrazów wywarła na Tobie lepsze wrażenie (nie trzeba już było zamieniać).
Ustawienia te, najczęściej znajdują się w opcjach eksportu, także w ustawieniu projektu, jak i parametrach wynikowego materiału z kompresora.

_________________
Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże
Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!


wtorek, 9 czerwca 2009, 21:21
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3288
Post Re: Kto uratuje dobre imię Ediusa 5.10??? Przeplot!!!!
zodzak napisał(a):
Wyeksportowałem plik z ediusa jako avi kodekiem dvcpro50 pal progresive.

tu też jest problem.

_________________
Obrazek


wtorek, 9 czerwca 2009, 22:20
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 20 lutego 2006, 22:29
Posty: 672
Post Re: Kto uratuje dobre imię Ediusa 5.10??? Przeplot!!!!
Edius ma bardzo dobre imię. Założe się, że lepszego softu nie napiszesz.
Proponuję Ci, abyś przygodę z edycją zaczął od poznania technologii. Wiedza to potęga. Trudno jest z gracza komputerowego zostać filmowcem zbytnio się do tego nie przykładając :D


wtorek, 9 czerwca 2009, 22:49
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: niedziela, 8 lutego 2009, 13:23
Posty: 9
Post Re: Kto uratuje dobre imię Ediusa 5.10??? Przeplot!!!!
widzę że panjacek jak chce zjeść kromkę chleba to najpierw studiuje technologię jego produkcji. Obyś chłopie z głodu nie umarł zanim zrobisz pierwszego kęsa!!! Skąd możesz wiedzieć ile czasu nad tym spędziłem? Patrzyłeś mi na ręce? Może się okazać, że jeszcze długa droga przed toba zanim bedziesz miał doświadczenie tej samej rangi co ja mam więc, oszczędź sobie głupich uwag o graczach komputerowych. Jak nie masz pojęcia na temat, o który pytam to po co się w ogóle wypowiadasz? A z twojej wypowiedzi widać, że nie masz.
Dziekuję serdecznie tym wszystkim, którzy pomimo co dla niektórych banalengo problemu, poświęcili troszeczkę swojego cennego czasu i udzielili informacji, które przyczyniły się do zakończenia mojego pierwszego projektu w Edius-ie. A zwłaszcza koledze Darkowi (to był strzał w dychę). Swoją drogą dzięki takim forumowiczom jak Montażysta Darek A., GrassHoppeR, borut i nawet kotin :wink: to forum ma sens. Bo forum jest od tego, aby jedni mogli pytać o rzeczy banalne dla innych i otrzymywać na nie odpowiedzi. Gdyby było inaczej to nie nazywało by to się forum tylko towarzystwo wzajemnej adoracji.
Serdecznie pozdrawiam,
Marcin


wtorek, 9 czerwca 2009, 23:44
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 6 czerwca 2008, 19:40
Posty: 1308
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: Kto uratuje dobre imię Ediusa 5.10??? Przeplot!!!!
Montażysta Darek A. napisał(a):
Cały zapis, montaż i eksport pliku odbywa się jako Lower Field First, kompresja do DVD musi być jako Upper Field First, gdyż standard DVD w przeplocie zawsze prowadzi obraz liniami nieparzystymi.
Często montażyści utrzymują zgodność nie wiedząc nawet, że tak jest źle ;)


To znaczy, że zmieniłeś zdanie, bo:
Montażysta Darek A. napisał(a):
Kolejność półobrazów zależy dosłownie - od kamery, a żaden z filmów nazwijmy to "fabularnych" nie jest kręcony kamerą DV.
Od początku rejestracji, po samo zapisanie materiału na krążku musimy zachować zgodność kolejności półobrazów


no i jeszcze wypowiedzi GrassHoopera z tego samego wątku:

"nie możesz zakodować materiału BFF jako TFF. czy to nie jest logiczne? "
"zależy od materiału i konwertera. jeśli to DV z kamery a konwerter nie zmienia kolejności przy kompresji to prawie na pewno bottom. albo będzie dobrze albo... trzeba będzie zrobić odwrotnie ;)"

temat wraca jak zaraza, link do wątku:
viewtopic.php?f=32&t=26543&start=15


środa, 10 czerwca 2009, 00:26
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 20 lutego 2006, 22:29
Posty: 672
Post Re: Kto uratuje dobre imię Ediusa 5.10??? Przeplot!!!!
Po zainstalowaniu Ediusa, na ustawieniach domyślnych cały proces edycji wraz z utworzeniem płyty może wykonać nawet dziecko. Zapewniam, że płyta będzie odtwarzana poprawnie.
Natomist wszelkie zmiany parametrów wymagają od użytkownika wiedzy. Nie jest moją intencją obrażanie kogokolwiek a jedynie zwrócenie na ten fakt uwagi.
Już samo założenie takiego tematu jest dziwne.
Na tym forum jest wiele informacji o przeplocie. Sam kidyś wyjaśniłem to zjawisko. Kilkakrotnie robił to Grass. Na sąsiednim forum jest bardzo szczegółowo rozwinięta metoda Grasshoppera, dotycząca sposobu sprawdzenia kolejności pól.
W ostateczności można skorzystać z doświadczenia, wykonując krótkie próby z dokładnym opisem, a następnie wybranie najlepszego wyniku.
Edius ma bardzo dobr imię, zapewniam.


środa, 10 czerwca 2009, 07:12
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4860
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Kto uratuje dobre imię Ediusa 5.10??? Przeplot!!!!
zodzak napisał(a):
widzę że panjacek... Może się okazać, że jeszcze długa droga przed toba zanim bedziesz miał doświadczenie tej samej rangi co ja

Serdecznie pozdrawiam,
Marcin

Pewność siebie to bardzo pozytywna cecha, ale tylko do - osiągnięcia granicy śmieszności Marcin. Widać po prostu że forum nie czytałeś, do czego bardzo zachęcam.

_________________
最诚挚的问候


środa, 10 czerwca 2009, 08:32
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL