Teraz jest wtorek, 15 października 2019, 01:44




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Edius i maska warstwy 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 4 czerwca 2009, 21:31
Posty: 19
Post Edius i maska warstwy
Witam.
Nie mogę w Ediusie zrobić takiego efektu jak w A. Premiere mam tło animowane, maskę (elipsa z wtapianiem, kolor zielony lub czarny PSD.) i klip
Chcę aby klip był wtapiany w animowane tło i nijak w Ediusie nie potrafię to zrobić.
Na adobe premiere to było proste.
Ktoś wie jak i czy można w ogóle?


piątek, 10 lipca 2009, 16:30
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 26 października 2004, 13:31
Posty: 223
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: Edius i maska warstwy
Edius chwilami mocno rozczarowuje.
Pracując na nim używałem pluginu Boris RED. Do pracy na maskach jest bardzo fajny. A teraz wróciłem z powrotem do AP CS4 ...


piątek, 10 lipca 2009, 19:48
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 4 czerwca 2009, 21:31
Posty: 19
Post Re: Edius i maska warstwy
program może nie jest zły i dość szybko działa (adobe premiere 6.5 to czekanie)
ale nie znam go dobrze i się uczę. Tylko nijak nie potrafię zrobić takiego efektu z maską PSD jak w adobe. Kombinuję i nic, cierpliwość mi się kończy powoli :)
Póki co nie stać mnie na Boris RED.
Chyba nie da się w Ediusie kluczować z maskami PSD!


piątek, 10 lipca 2009, 20:10
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: niedziela, 11 czerwca 2006, 12:46
Posty: 133
Post Re: Edius i maska warstwy
siasia1111 napisał(a):
program może nie jest zły i dość szybko działa (adobe premiere 6.5 to czekanie)
ale nie znam go dobrze i się uczę. Tylko nijak nie potrafię zrobić takiego efektu z maską PSD jak w adobe. Kombinuję i nic, cierpliwość mi się kończy powoli :)
Póki co nie stać mnie na Boris RED.
Chyba nie da się w Ediusie kluczować z maskami PSD!


chromakey nie działa?-a to dziwne :wink:


piątek, 10 lipca 2009, 22:24
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 4 czerwca 2009, 21:31
Posty: 19
Post Re: Edius i maska warstwy
chromakey sprawdzałam tylko, że nic się nie dzieje, a program poznaje dopiero i mało informacji o Ediusie jest. Na temat Premiere można prawie wszystko lub wszystko znaleźć.
A jak użyć chromakey, żeby ten efekt w końcu zadziałał?
Muszę robić coś źle, bo nie widzę efektu_mam tło, mam warstwę maski PSD i klip i nie mam efektu :) różne kombinacje i ile się z tym można bawić i dalej nie mogę uzyskać tego efektu!
Coś się dzieje jak używam chromakey, ale to nie to.


sobota, 11 lipca 2009, 05:40
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: niedziela, 3 sierpnia 2008, 10:28
Posty: 43
Post Re: Edius i maska warstwy
edius nie obsługuje kanałów alfa mają to naprawić w wersji 6. a może 7 :D


sobota, 11 lipca 2009, 10:28
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 4 czerwca 2009, 21:31
Posty: 19
Post Re: Edius i maska warstwy
Tzn. że nie zrobię tego efektu w Ediusie?
bo już próbuję wszystkiego i nic nie wychodzi, drugi dzień usiłuję uzyskać ten efekt i już mam dość. Stary ale poczciwy premiere 6.5 bez problemu sobie z tym radzi.
A chromakey nic nie daje na pewno to nie to, chyba, że o czymś nie wiem, ale kolega pisał tak jakby wiedział to może podpowie, bo ile kombinacji podstawiam żadna nie daje takiego efektu i pewnie nie da?

jeśli dobrze zrozumiałam to nie mam co kombinować, bo i tak nic z tego w Ediusie, a to szkoda.


sobota, 11 lipca 2009, 10:38
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: niedziela, 3 sierpnia 2008, 10:28
Posty: 43
Post Re: Edius i maska warstwy
Program jest bardzo szybki ma swoje zalety i wady jedną z nich są kanały alfa.


sobota, 11 lipca 2009, 10:41
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 4 czerwca 2009, 21:31
Posty: 19
Post Re: Edius i maska warstwy
Hm, dzięki za odpowiedź i szkoda, że nie można zrobić tego efektu w Ediusie, bo po przejściu z A. P. 6.5 robi wrażenie szybkością i wygodą pracy.
Tylko z maskami nic nie można zrobić niestety, ale jeszcze popróbuję jak odpocznę trochę.
Znajomy mówił, że na pewno można to zrobić tylko nikt nie wie jak :)
odpuszczam sobie szkoda nerwów coś podobnego w 3 D picture zrobie ale to nie maski, które w photoshopie można dowolnie wykonać i jaką się chce.
Pozdrawiam


sobota, 11 lipca 2009, 10:55
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: niedziela, 9 sierpnia 2009, 13:49
Posty: 1
Post Re: Edius i maska warstwy
Maski w ediusie czemu nie durzo szybciej i łatwiej niż ap6.5,
urzyj xplode4!!


niedziela, 9 sierpnia 2009, 14:15
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 22 października 2006, 23:57
Posty: 537
Lokalizacja: Lisewiec koło Kolbud koło Gdańska :)
Post Re: Edius i maska warstwy
Edius to narzędzie nowe - a właściwie to stare i niedorobione które należy traktować jak nowe. Posiadam wersję 5.12 i powiem szczerze że ktoś się chyba pomyił z numeracją bo w/g mnie powinna być to wersja 0.512 a może finalna 1.000 będzie w miarę rozsądna.

_________________
Edius 8.xx, Sony VEGAS PRO 10.0 + DVD Architekt 6.0
GG: 467185
Skype: ArekWP
Odbitki na KODAK PROFESSIONAL w rozsądnych cenach http://www.fotogosia.pl - zapraszamy :)


poniedziałek, 10 sierpnia 2009, 14:12
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: poniedziałek, 10 marca 2008, 12:58
Posty: 6
Post Re: Edius i maska warstwy
FOTO-SARA napisał(a):
edius nie obsługuje kanałów alfa mają to naprawić w wersji 6. a może 7 :D


poniedziałek, 23 listopada 2009, 13:20
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: niedziela, 13 listopada 2005, 19:13
Posty: 57
Post Re: Edius i maska warstwy
Jak nie ma kanału alfa ? Normalnie daję jakąś ramkę z kwiatuszkami a na drugą ścieżkę film i mam obydwa obrazy połączone.


środa, 25 listopada 2009, 16:11
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: piątek, 8 stycznia 2010, 11:13
Posty: 40
Post Re: Edius i maska warstwy
siasia1111 napisał(a):
Hm, dzięki za odpowiedź i szkoda, że nie można zrobić tego efektu w Ediusie, bo po przejściu z A. P. 6.5 robi wrażenie szybkością i wygodą pracy.
Tylko z maskami nic nie można zrobić niestety, ale jeszcze popróbuję jak odpocznę trochę.
Znajomy mówił, że na pewno można to zrobić tylko nikt nie wie jak :)
odpuszczam sobie szkoda nerwów coś podobnego w 3 D picture zrobie ale to nie maski, które w photoshopie można dowolnie wykonać i jaką się chce.
Pozdrawiam


Pewnie sobie juz poradziłaś . Mnie tez powiedziano ze w Edku niema kanału alfa ,albo ze jest nie dopracowany .. Ha ha ha ,, trzeba jednak poszukać i jest i to lepszy niż w premierce . Jeśli Cie temat nadal interesuje , wyślij mi na ftp pliki to Ci zrobię projekt . wzór tego . Skontaktuj się ze mną na
biuro@videomirkow.pl


wtorek, 9 lutego 2010, 21:39
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 22 października 2006, 23:57
Posty: 537
Lokalizacja: Lisewiec koło Kolbud koło Gdańska :)
Post Re: Edius i maska warstwy
Oj Darek - po to jest forum żeby inni mogli poczytać więc pisz na forum a nie na priv'a

_________________
Edius 8.xx, Sony VEGAS PRO 10.0 + DVD Architekt 6.0
GG: 467185
Skype: ArekWP
Odbitki na KODAK PROFESSIONAL w rozsądnych cenach http://www.fotogosia.pl - zapraszamy :)


środa, 10 lutego 2010, 09:19
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL