Teraz jest niedziela, 20 października 2019, 05:39




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 
 Jakość kompresji Premiere CS3 a Edius 5 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: niedziela, 19 lipca 2009, 20:41
Posty: 16
Post Jakość kompresji Premiere CS3 a Edius 5
Jak oceniacie jakość kompresji Ediusa 5 w porównaniu z CS3 ?


Ostatnio edytowano wtorek, 12 stycznia 2010, 14:45 przez cedromxxx, łącznie edytowano 1 raz

poniedziałek, 10 sierpnia 2009, 22:53
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Jakość kompresji Premiere CS3 a Edius 5
ja mam podobne spostrzezenia i dlatego uzywam premierea :)


poniedziałek, 10 sierpnia 2009, 23:45
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: piątek, 24 lipca 2009, 13:20
Posty: 27
Post Re: Jakość kompresji Premiere CS3 a Edius 5
A używacie do kompresji PROCODERA czy kodeków edka. Bo powiem szczerze że jak projekt wale w edku do DV-AVI potem kompresuje procoderem do mpg2 i jest cacy. odtwarzam na lcd 42 cale i jest ok. żadnych "duszków"


wtorek, 11 sierpnia 2009, 18:36
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: piątek, 24 lipca 2009, 13:20
Posty: 27
Post Re: Jakość kompresji Premiere CS3 a Edius 5
Sorki zapomniałem dodać edek 5.12 procoder 2


wtorek, 11 sierpnia 2009, 18:37
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Jakość kompresji Premiere CS3 a Edius 5
procoder jest OK, ale z poziomu programu (jako plugin) nie korzysta z 4 czy 8 rdzeni a poza tym slow motion w premierze od wersji cs3 jest rewelacyjne (bez enkodowania)


wtorek, 11 sierpnia 2009, 19:39
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: niedziela, 19 lipca 2009, 20:41
Posty: 16
Post Re: Jakość kompresji Premiere CS3 a Edius 5
Slow motion Edius 5 i CS3 jest identyczny- wszelkie rozbieżności to wynik złych ustawień programu.


Ostatnio edytowano wtorek, 12 stycznia 2010, 14:53 przez cedromxxx, łącznie edytowano 1 raz

czwartek, 13 sierpnia 2009, 21:51
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Jakość kompresji Premiere CS3 a Edius 5
na prezentacji ediusa w wawie na pytanie co ze spowolnieniem , odpowiedz padla "ten temat na razie pominmy" :)


czwartek, 13 sierpnia 2009, 22:06
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 31 sierpnia 2006, 01:30
Posty: 451
Lokalizacja: Poznań
Post Re: Jakość kompresji Premiere CS3 a Edius 5
Pamiętacie wersję 3? :) Tam dopiero było spowolnienie :D Premierka pro 2 się mogła przyglądać z wywieszonym jęzorem z podziwu ;) No chyba, że doinstalowało się twixtora :)

_________________
...zanim coś napiszesz...poczuj się dyplomatą...
2xProcesor, 1xPłyta główna, 4xPamięc ram, 1xCDROM, 1xFDD, 6xDysk twardy, 1xKarta graficzna, 1xZasilacz


piątek, 14 sierpnia 2009, 10:48
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: poniedziałek, 10 sierpnia 2009, 10:20
Posty: 11
Post Re: Jakość kompresji Premiere CS3 a Edius 5
Widzę że poniekąd temat idzie też w moim kierunku wiec zapytac bym chciał :
Właśnie gdy już wypuszczę materiał do Mpg mam wrażenie że jakby wszystko troszeczkę jest przyspieszone pracuję w Edim 5,12 od wczoraj mam prcoder ale nie wiem jeszcze czy należycie mi on działa, czy to tez zależy własnie od procodera ?

pozdrawiam


czwartek, 27 sierpnia 2009, 08:50
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: niedziela, 19 lipca 2009, 20:41
Posty: 16
Post Re: Jakość kompresji Premiere CS3 a Edius 5
nie moze byc przyspieszone skoro czas trwania eksportowanego materiału i plilku wynikowego jest identyczny. Byc moze to bledne wrazenie spowodowanie jest lekkim opoznieniem odtwarzania materialu podczas obrobki.


niedziela, 30 sierpnia 2009, 15:38
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: poniedziałek, 10 sierpnia 2009, 10:20
Posty: 11
Post Re: Jakość kompresji Premiere CS3 a Edius 5
Faktycznie jest ok, wypaliłem w końcu DVD i jest wszystko ok , komp dawał takie złudzenie :-)


Pozdrawiam i dziękuję


wtorek, 1 września 2009, 08:03
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 24 marca 2003, 19:58
Posty: 393
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: Jakość kompresji Premiere CS3 a Edius 5
Tu nie chodzi panowie o KODEKI tylko o algorytm ktory jest odpowiedzialny za obliczanie klatek i roznic po miedzy nimi. Widac w Premierze algorymt polega np. na wyliczaniu roznic pomiedzy klatkami i obliczaniu posrednich podczas zwolnien. W Ediusie nie jest on tak zaawansowany - ot cala filozofia.

Same kodeki Ediusa i tak mimo tego bija na glowe i jakoscia i szybkoscia inne. Bynajmniej narazie.

Pozdrawiam

_________________
iSLATE - http://www.islate


poniedziałek, 7 września 2009, 22:51
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: poniedziałek, 20 czerwca 2005, 10:17
Posty: 25
Lokalizacja: podlaskie
Post Re: Jakość kompresji Premiere CS3 a Edius 5
cedromxxx napisał(a):
2. Kodek ediusa (DV AVI, DV PAL, Canopus Losseless AVI...i wszelkie inne) dają podobną jakość wynikowego obrazu jednak z płynnością nie jest już tak dobrze. Obraz przy szybkich ruchach daje wrażenie rozmycia, brakuje mu żądanej równowagi. Likwidacja przeplotu nic nie zmienia.


Sproboj pobawic sie ustawieniami opcji Speed - Processing Options, a mianowicie wylacz Deinterlace


wtorek, 8 września 2009, 13:31
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: niedziela, 19 lipca 2009, 20:41
Posty: 16
Post Re: Jakość kompresji Premiere CS3 a Edius 5
Juz do tego doszedłem, ale dzieki.

Czy nie da się ustawic w programie tak aby wszystkie klipy w programie byly importowane domyslnie bez uzycia deinterleace? Byłoby to bardzo pomocne.


piątek, 11 września 2009, 20:28
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: czwartek, 9 marca 2006, 15:40
Posty: 93
Post Re: Jakość kompresji Premiere CS3 a Edius 5
A co sądzicie na temat zapisu do formatu m2ts (AVCHD) w Ediusie 5?
Pogarsza wam jakość w stosunku do pliku wejściowego (też m2ts)?

_________________
Intel Core 2 Quad Q9550 3GHz Cache/12Mb [4 rdzenie]
GeForce 9800GT HDMI 1Gb RAM PureVideo HD
OCZ RAM 4Gb
HDD Seagate 1Tb [32Mb]
------------------
Camcorder Panasonic HDC-SD200 FullHD


wtorek, 6 października 2009, 13:35
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL