Teraz jest niedziela, 20 października 2019, 23:59




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 
 Edius z HD i konwersja plikow avchd 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Edius z HD i konwersja plikow avchd
znajomy chce postawic system na ediusie zeby montowac materialy z canona, ktory zapisuje na karcie pliki avchd

o ile wiem edius bezposrednio nie montuje tych plikow , trzeba uzyc konwerter i tutaj moje pytanie

1. jak z jakoscia plikow po konwersji do canopus hq
2. jak z wykorzystaniem rdzeni podczas konwersji
3. karta wyjeta ma ma swoja strukture katalogow, czy jest opcja zeby podac caly katalog a konwerter wygeneruje mi jeden plik z polaczonych scen ?
4. czy jest opcja ze wygeneruje material podzielony na sceny tak jak sa sceny na karcie


środa, 21 października 2009, 13:11
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4863
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Edius z HD i konwersja plikow avchd
Canon Mark II zapisuje do H264 Quick Time i te pliki mój Edius Neo wciąga bezpośrednio na timeline. Wymagają renderowania. Rdzenie - o ile przy HDV i odmianach mpeg2 PAL SD użyte są 4x100%, a czasy są bardzo krótkie, to przy tych plikach z Canona jest to 3x RT i więcej a rdzenie nie są obciążone maksymalnie. Procesor Q6600.
Jakość trudno mi ocenić, bo nie widziałem oryginału wprost z aparatu na ekranie. To przesłane mi przez kolegę pliki. Są na płytce, więc nie powiem też nic o wypakowywaniu z karty.
Inne pliki AVCHD otwiera AVCHD Conwenter, jakość dobra, czasy średnie.
Generanie Edius jest potwornie szybki, ale w HDV i do tego jest stworzony.

_________________
最诚挚的问候


środa, 21 października 2009, 13:22
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Edius z HD i konwersja plikow avchd
dzieki


środa, 21 października 2009, 13:29
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 lipca 2007, 17:13
Posty: 1068
Post Re: Edius z HD i konwersja plikow avchd
Przygotuj sobie dużo wolnej przestrzeni dyskowej do konwersji avchd>canopus hq. Plik ok 4 GB AVCHD (czas ok 40 min) - po eksporcie ok 25 GB ale chodzi bezproblemowo nawet na moim lapku.


środa, 21 października 2009, 17:20
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Edius z HD i konwersja plikow avchd
a czasowo godzina materialu w ile sie przelicza i na jakim procu ?


środa, 21 października 2009, 20:15
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4863
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Edius z HD i konwersja plikow avchd
Na Q6600 projekt HDV montowany w HQ, eksportuję do m2t często sporo poniżej RT, rzadko powyżej. Do DVD podobnie. Zależy głównie od projektu, a nawet porządku na partycjach, (nie mam nigdy czystych, to domowy komputer), od stopnia ich zapełnienia... Gdy eksportuję w ramach jednego dysku, jest dłużej.

_________________
最诚挚的问候


środa, 21 października 2009, 21:24
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Edius z HD i konwersja plikow avchd
ale mi konkretnie chodzi o konwersje full hd avchd do canopus hq, mozesz sprawdzic na 10 minutach materialu ?


środa, 21 października 2009, 21:33
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4863
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Edius z HD i konwersja plikow avchd
Nie mogę teraz teraz, Edius zajęty a nie mam pod ręka filmu AVCHD, ale jak będę miał możliwość, jutro wieczorem spróbuję i podam.

_________________
最诚挚的问候


środa, 21 października 2009, 22:23
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Edius z HD i konwersja plikow avchd
dzieki


środa, 21 października 2009, 22:50
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4863
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Edius z HD i konwersja plikow avchd
Plik z tej strony LINK, Sample 1: Mountain Stream, AVCHD Conwenter dodawany do Ediusa Neo (teraz są już i nowy Neo II i nowy Conventer, ale ja nie mam), oczywiście bez Firecodera, z procesorem Q6600 na Vista 64bit Ultimate, przelicza do HQ w 32 sekundy.
Przepraszam za tak krótki klip. Obciążone sa przy tym w praktyce tylko 2 rdzenie i to do 50% w porywach. Klip ma 17 / 18 sekund.
Nie jest to miarodajne, ale jak miałem normalny film w m2ts, to tez wychodziło jak pamiętam około 2x RT Conwenterem. Ta próba miała mi tylko przypomnieć, czy nie mylę rzędu wielkości.

_________________
最诚挚的问候


czwartek, 22 października 2009, 22:10
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Edius z HD i konwersja plikow avchd
dzieki jeszcze raz, mam jakis punkt odniesienia


czwartek, 22 października 2009, 22:23
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Edius z HD i konwersja plikow avchd
a ja z tym plikiem mam zagwozdke.... jak go wrzuce do adobe media encodera to do kodejka blackmagic liczy okolo 24 sekund od klikniecia na "start", natomiast jak wrzucam na timeline do projektu z blackmagic i naciskam enter, przelicza to ponizej 15 sekund

nie mam pojecia skad taka roznica i na zdrowy rozsadek powinno byc odwrotnie


czwartek, 22 października 2009, 23:47
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL