Teraz jest niedziela, 20 października 2019, 05:32




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
 Procoder 2.0 i zly aspekt 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Procoder 2.0 i zly aspekt
Musze zrobic konwersje z vob do avi DV tak zeby potem to wymontowac i zrobic dvd ponownie, czyli wchodza w gre dwie rekompresje, znajomy powiedzial ze skonwertowal tak procoderem ze bylo wszystko OK (jak na dwie rekompresje) natomiast procoder 2.0 (nie mialem potrzeby updatowania go do wyzszej wersji do tej pory) wczytuje voby ale podaje ze aspekt jest 4:3 podczas gdy material ma 16:9 , wszystkie systemowe playery odtwarzaja poprawnie, g-spot pokazuje ze jest wszystko dobrze a procoder..... ni kija

spotkal sie ktos z tym zagadneiniem ? jakies pomysly ?


środa, 21 października 2009, 22:19
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 6 marca 2005, 21:21
Posty: 343
Lokalizacja: Poznań
Post Re: Procoder 2.0 i zly aspekt
Ja mam podobny problem z Procoderem Express'em - zawsze po 'wypluciu' z niego mpeg'a muszę skorygować aspect ratio bo jest niepoprawny dla 16:9. Używam do tego celu darmowego ReStream v0.9.0 - może i Tobie pomoże ten mały programik.

_________________
Pozdrawiam Richi_TDI


środa, 21 października 2009, 22:45
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3416
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post Re: Procoder 2.0 i zly aspekt
Jako, że ProCoder jest dla mnie codziennym narzędziem opiszę jak to robię u siebie, chociaż mam wersję 3, ale myślę, że niewiele różni się położeniem funkcji od wersji 2.
Wpierw chciałem wyprostować wypowiedź kolegi Degenerado jeśli coś dekompresujemy, później ponownie kompresujemy, to jest to jedna rekompresja (re - ponownie) nie dwie jak to piszesz.
Upodobałem sobie uruchamianie ProCodera w opcji Wizard, jest mi tak wygodniej i szybciej:
- Odpalam program i wczytuję do niego plik;
pomijam oczywiste okna, które wystarczy zatwierdzać;
- w oknie Select Target wybieramy Video Editing;
- w oknie Video Editing Format daję na Microsoft DV AVI;
- w oknie Job Summary klikamy na Advanced Output Settings;
myślę, że dalej już nie trzeba tłumaczyć :D
Chcę dodać dość ważną rzecz w temacie:
Nie wszyscy wiedzą, ale akurat pliki DV AVI nie interpolują w większości playerów systemowych do poprawnej proporcji, właściwie prócz jednego nie wiem, czy jeszcze któryś potrafi to robić, więc odtwarzanie plików z definicją PAR niestety przebiega niepoprawnie, co nie znaczy, ze definicji tej w nich nie ma. Po zamianie wszystkiego na mpeg2 (DVD) obraz będzie miał prawidłowe proporcje.

_________________
Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże
Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!


czwartek, 22 października 2009, 15:40
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Procoder 2.0 i zly aspekt
Darek - pierdoly wypisujesz

vob-DV
DV-DVD(czyli vob) to dwie rekompresje - patrz pierwsze zdanie z tematu

uzywam dwa playery - media player 11 i crystal player - obydwa wyswietlaja proporcje poprawnie
importujac vob do Procodera po pierwsze juz na podgladzie jest zly obraz pomimo poprawnych ustawien wyjsciowych a po drugie i NAJWAZNIEJSZE ! wchodzac w source/properties jest zle podany aspekt, nie mozna tego wylaczyc, przestawic itp. Procoder tak wczytuje ten plik


czwartek, 22 października 2009, 15:56
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3416
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post Re: Procoder 2.0 i zly aspekt
Dlaczego tak piszesz?
rekompresja to inaczej rozkompresowanie i skompresowanie ponowne.
Dwie rekompresje to rozkompresowanie, skompresowanie i znowu rozkompresowanie i ponowna kompresja.
Przedrostek "re" określa "ponownie", czyli ponownie skompresować, a żeby to zrobić trzeba wpierw dokonać dekompresji czyż nie?
Dość ważnym moim zadaniem jest wstawianie napisów do video i jak nikt chyba muszę być uczulony na to co piszę.

_________________
Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże
Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!


czwartek, 22 października 2009, 16:30
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Procoder 2.0 i zly aspekt
przeciez konwersja z mpeg 2 do dv to rekompresja (zmieniasz rodzaj i stopien kompresji) a material wczesniej byl exportowany z projektu dv , ponowne zrobienie mpega2 z tego samego materialu to znowu rekompresja ... dla mnie to oczywista oczywistosc i nikt mi nie udowodni ze biale jest biale :)


czwartek, 22 października 2009, 16:43
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Procoder 2.0 i zly aspekt
klient zaakceptowal wersje przepuszczona przez media encoder adoba wiec temat stracil na waznosci, mozna wywalic


czwartek, 22 października 2009, 17:21
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 5 maja 2005, 09:13
Posty: 637
Post Re: Procoder 2.0 i zly aspekt
a tak przy okazji, do tej pory pracowałem i pracuje na AP 2.0 + Procoder 2.0, teraz przyszedł czas na kolejny komputer w parku maszynowym :wink: , komputer juz jest, muszę kupić winde (tu mam jeszcze problem z wyborem czy XP czy 7 i czy 32 czy 64 bity), planuje zakup AP CS4 i teraz czy dokupić Procodera 3 do tej stacji edycyjnej czy Adobe Media Encoder jest juz na tyle dobry, żeby zaoszczędzić na kupnie Procoder 3??? Zaznaczam, że na tej stacji będzie tylko AP cs4 + karta DeckLink Intensity Pro.


czwartek, 22 października 2009, 17:30
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Procoder 2.0 i zly aspekt
media encoder wystarczy


czwartek, 22 października 2009, 17:36
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL