Teraz jest poniedziałek, 21 października 2019, 08:28




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Jak panoramować ? 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: niedziela, 13 listopada 2005, 19:13
Posty: 57
Post Jak panoramować ?
Jest jakieś narzędzie do panoramowania w Edku ?


piątek, 6 listopada 2009, 18:23
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Re: Jak panoramować ?
3d picture in picture


piątek, 6 listopada 2009, 19:30
Bywalec
Bywalec

Dołączył: niedziela, 13 listopada 2005, 19:13
Posty: 57
Post Re: Jak panoramować ?
PIONEER napisał(a):
3d picture in picture


Dzięki, ale jak zrobić żeby obraz powiększyć w jakimś konkretnym punkcie kadru. To ma być taki cyfrowy zoom.


poniedziałek, 9 listopada 2009, 19:51
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 31 sierpnia 2006, 01:30
Posty: 451
Lokalizacja: Poznań
Post Re: Jak panoramować ?
Mirkus napisał(a):
PIONEER napisał(a):
3d picture in picture


Dzięki, ale jak zrobić żeby obraz powiększyć w jakimś konkretnym punkcie kadru. To ma być taki cyfrowy zoom.


Wszystko masz w 3d pip-ie :)
Musisz działać na key framach, na początku ujęcia wstawiasz key-a z wartością 100% przechodzisz na koniec i wstawiasz zadowalającą Cię wartość (powiedzmy 160%), równolegle tak samo postępujesz z pozycją tylko, że tam nie masz już % tylko współrzędne.
Pozdrawiam

_________________
...zanim coś napiszesz...poczuj się dyplomatą...
2xProcesor, 1xPłyta główna, 4xPamięc ram, 1xCDROM, 1xFDD, 6xDysk twardy, 1xKarta graficzna, 1xZasilacz


wtorek, 10 listopada 2009, 12:32
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: niedziela, 13 listopada 2005, 19:13
Posty: 57
Post Re: Jak panoramować ?
Dzięki. Sprawdzałem nie ten efekt co trzeba chodź nazywa się tak samo.


wtorek, 10 listopada 2009, 17:36
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3416
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post Re: Jak panoramować ?
Pokuś się na dołożenie sobie takiego przybytku, który nazywa się Canopus Imaginate, a zaniemówisz z wrażenia.
Za pomocą tego narzędzia tworzy się najazdy po ortomapach (nawet 3D), prezentacje pogodowe, opowieści historyczne "palcem po mapie" itp.

_________________
Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże
Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!


środa, 11 listopada 2009, 12:16
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: niedziela, 13 listopada 2005, 19:13
Posty: 57
Post Re: Jak panoramować ?
Mówisz o Imaginate 2.0 ? Właśnie mam go od wczoraj i faktycznie to jest to o co mi chodziło.

A możecie mi podać jakieś ciekawe filtry, pluginy coś jak Magic Bullet Look ?


środa, 11 listopada 2009, 15:51
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 12 listopada 2009, 19:00
Posty: 8
Post Re: Jak panoramować ?
Witam,
Od kilku dni bawię się ediusem i staram się ogarnąć ten program jednak niestety nie mogę znaleźć jednej opcji, dlatego też piszę bo być może ktoś z was wie jak rozwiązać mój problem. Dokładnie chodzi mi o to że chcę umieścić dosyć długie zdjęcie które w żaden sposób nie mieści się na ekranie (chyba że się je bardzo zmniejszy) i chcę stworzyć film w którym owo zdjęcie będzie się poruszało (przedstawiając całość) ale tak aby nie wykraczało poza safe area. Czy można zrobić coś takiego w edku w miarę łatwy sposób? czy trzeba robić to na około zmniejszając zdjęcie w opcji layout a następnie poprzez 3d pip powiększać je (tracąc całkowicie jakość) i wtedy przemieszczać je bawiąc się dodatkowo borderami aby nie wyszło poza safe area? Z góry wielkie dzięki za odpowiedź.


czwartek, 12 listopada 2009, 19:13
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 12 listopada 2009, 19:00
Posty: 8
Post Re: Jak panoramować ?
ok, ogarnąłem swój problem poprzez połączenie wyżej wspomnianego programu (Canopus Imaginate) oraz opcji 3D pip, jednak mam jeszcze jedno pytanie (może tym razem ktoś odpowie i pomoże :) czy można coś zrobić aby Canopus Imaginate był pluginem w Ediusie (jak np. Vitascene)? Jeśli tak to czy mógłby ktoś podpowiedzieć jak to zrobić?


piątek, 13 listopada 2009, 19:38
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3416
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post Re: Jak panoramować ?
A czy zapisanego z Imaginate projektu nie otwiera Edius jak gdyby był to zwykły plik chociażby video?

_________________
Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże
Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!


sobota, 14 listopada 2009, 10:37
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 12 listopada 2009, 19:00
Posty: 8
Post Re: Jak panoramować ?
Niestety, projekt w programie Canopus Imaginate ma rozszerzenie IVP którego nie mogę otworzyć (ani zimportować) w Ediusie. Oczywiście da się zapisać wspomniany projekt jako plik video i wstawić go do Ediusa (i póki co tak robię) jednak uważam że jest to trochę okrężna droga i zastanawiam się czy nie da się zrobić tak jak z Vitascene które odpalane jest z Ediusa, co jest dużym udogodnieniem ponieważ nie trzeba tworzyć kolejnych plików i tracić dodatkowego czasu (m.in. na zgrywanie projektów imaginate do pliku video) przy każdej poprawce


sobota, 14 listopada 2009, 13:09
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3416
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post Re: Jak panoramować ?
Bardzo mnie to dziwi, gdyż zarówno Imaginate, jak i Edius są firmy Canopus, więc można by być niemal pewnym że instalacja zintegruje je ze sobą.
Bez problemu otwieram projekty Imaginate w niemającym z nimi nic wspólnego Premiere, projekt kluczowany jest kanałem Alpha, nie wyobrażam sobie eksportować z projektu plik video i wczytywać go dopiero do edycji, więc coś tu chyba jest nie tak,

_________________
Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże
Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!


sobota, 14 listopada 2009, 15:57
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: sobota, 19 maja 2007, 21:03
Posty: 11
Lokalizacja: Wlkp
Post Re: Jak panoramować ?
Proponuję zainstalować Service Pack 2 do Imaginate i aktualizacje dla Ediusa


sobota, 14 listopada 2009, 21:15
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 12 listopada 2009, 19:00
Posty: 8
Post Re: Jak panoramować ?
Przeinstalowałem ediusa i imaginate, doinstalowałem aktualizacje i w końcu się udało :) wielkie dzieki.


poniedziałek, 16 listopada 2009, 11:31
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3416
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post Re: Jak panoramować ?
Jeśli już zainstalowałeś Service Pack 2, to szybko zmieniaj go na SP3, bo dwójka była najgorszym zamulaczem systemu w dziejach Windows XP.

_________________
Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże
Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!


poniedziałek, 16 listopada 2009, 11:35
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL