Teraz jest niedziela, 20 października 2019, 00:23




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 
 edius neo 2 i pasy pionowe. 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 22 stycznia 2010, 17:24
Posty: 7
Post edius neo 2 i pasy pionowe.
Witajcie. Mam mały problem nabyłem ediusa neo 2 i mam camerę Canon Xl1s nie wiem dlaczego ale podczas zgrywania materiału po bokach ekranu są dwa pionowe pasy czarne tak jak by obraz był innego formatu. Czy ktoś już miał taki problem. Pomocy bo przecież tak nie powinno byc.


wtorek, 2 lutego 2010, 22:38
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 31 sierpnia 2006, 01:30
Posty: 451
Lokalizacja: Poznań
Post Re: edius neo 2 i pasy pionowe.
Nie wiem jakiej szerokości masz te pasy, ale u mnie przy zgrywaniu w CS4, też to występuje (może trafniej będzie jak napiszę, że są to paski).
Wygląda to tak:


Załączniki:
xl1.JPG
xl1.JPG [ 39.05 | Przeglądane 119 razy ]

_________________
...zanim coś napiszesz...poczuj się dyplomatą...
2xProcesor, 1xPłyta główna, 4xPamięc ram, 1xCDROM, 1xFDD, 6xDysk twardy, 1xKarta graficzna, 1xZasilacz
środa, 3 lutego 2010, 17:50
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 kwietnia 2007, 23:33
Posty: 1690
Lokalizacja: Tarnów
Post Re: edius neo 2 i pasy pionowe.
to nie jest usterka
http://www.bbc.co.uk/commissioning/tvbr ... size.shtml

http://help.adobe.com/en_US/AfterEffect ... 7f3aa.html

_________________
Retail OSX 10.6.5
Intel Core 2 Duo E8400 3.0Ghz
GA-EP35-DS3
4GB RAM 800Mhz
GF8600GT 256 MB VRAM


środa, 3 lutego 2010, 17:53
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 22 stycznia 2010, 17:24
Posty: 7
Post Re: edius neo 2 i pasy pionowe.
To więc wychodzi że obraz telewizyjny ma inny piksel niż komputerowy i dlatego jest węższy. Zgadza się to bo na tv pasków nie widać nawet powiem więcej, jak powiększyłem obraz tak aby był pełny na komputerze to na telewizorze nie było widać tych boków i jak miałem na prawej stronie kadru przy samym końcu długopis pionowo to na tv nie było go widać. To wjaki sposób dajecie sobie radę, czy jest możliwość żeby zgrało materiał tak jak ma by. Może co jak piksel aspect musi by inne tak jak na przykład obraz 16:9 ma 1,4222.
Doczytałem że ma mieć 1,09 obraz 4:3 a 1,46 obraz 16:9 tylko jak to ustawić .


Ostatnio edytowano środa, 3 lutego 2010, 20:07 przez ozi, łącznie edytowano 1 raz

środa, 3 lutego 2010, 20:00
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 kwietnia 2007, 23:33
Posty: 1690
Lokalizacja: Tarnów
Post Re: edius neo 2 i pasy pionowe.
te pionowe paski masz już w strumeiniu obrazu na stałe wiec nie ma co tego ruszać bo to w niczym nie przeszkadza - chyba ze robisz wersje w internet to nawet wskazane jest wogóle obciac overscan (czyli crop przy eksporcie)

_________________
Retail OSX 10.6.5
Intel Core 2 Duo E8400 3.0Ghz
GA-EP35-DS3
4GB RAM 800Mhz
GF8600GT 256 MB VRAM


środa, 3 lutego 2010, 20:02
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 22 stycznia 2010, 17:24
Posty: 7
Post Re: edius neo 2 i pasy pionowe.
A mógł byś coś bliżej o overscan (czyli crop przy eksporcie) bo nie rozumiem. Czy podczas eksportu na komputer mam jakieś funkcje wyłączyc.


środa, 3 lutego 2010, 20:10
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 31 sierpnia 2006, 01:30
Posty: 451
Lokalizacja: Poznań
Post Re: edius neo 2 i pasy pionowe.
Nie wiem czy procoder ma w filtrach efekt crop, ale tak na szybko możesz w projekcie powiększyć obrazek o kilka procent i wtedy wyeksportować na potrzeby internetu.
Tak więc paski nie są spowodowane złym ustawieniem projektu, tylko sposobem w jaki pisze xl1 (możliwe, że nie tylko ta kamera ma taką przypadłość).
Musisz też wiedzieć, że telewizory kineskopowe nie wyświetlają pełnego obrazka, ucinają krawędzie o kilka pikseli. W programach edycyjnych jest coś takiego jak "Safe Margines", ułatwia to pracę z kadrowaniem w momencie gdy nie masz podglądu bezpośrednio z timeline na tv.
Pozdrawiam

_________________
...zanim coś napiszesz...poczuj się dyplomatą...
2xProcesor, 1xPłyta główna, 4xPamięc ram, 1xCDROM, 1xFDD, 6xDysk twardy, 1xKarta graficzna, 1xZasilacz


czwartek, 4 lutego 2010, 11:15
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: piątek, 8 stycznia 2010, 11:13
Posty: 40
Post Re: edius neo 2 i pasy pionowe.
andrzej_men napisał(a):
Musisz też wiedzieć, że telewizory kineskopowe nie wyświetlają pełnego obrazka, ucinają krawędzie o kilka pikseli.
Pozdrawiam


Dobrze piszesz ogolnie ... :D :D :D

tylko nie o kilka pikseli ale o cały cal po przekątnej
To jest tzw ukryty cal :lol: :lol:


środa, 24 lutego 2010, 18:48
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL