Teraz jest niedziela, 13 października 2019, 22:33




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 
 Ramka w przejściach 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Ramka w przejściach
Wreszcie i ja dorwałem się do forum. Pracuję na ediusie 5. Ostatnio coś mi się przestawiło /tylko nie wiem gdzie/ bo stosując przejścia 3d za wyjątkiem dissolve i alpha właśnie te przejścia ukazują się z ramką, która wraz z przejściem zanika. Metodą prób doszedłem do tego, że klikając prawym przyciskiem na przejście/ to z ramką/ wybieram setings a później odchaczam Enable overscan handling. Ramka znika. Tyle tylko, że muszę to obiza każdym razem stosując przejście. Do niedawna takiego problemu nie miałem. Jeeśli ktoś z Was zna rozwiązanie proszę bardzo o pomoc. Moe to i źle opisałem, ale w technicznych sprawach i języku fachowym jestem słaby.


czwartek, 18 lutego 2010, 01:53
Bywalec
Bywalec

Dołączył: poniedziałek, 20 czerwca 2005, 10:17
Posty: 25
Lokalizacja: podlaskie
Post Re: Ramka w przejściach
jozek maly napisał(a):
...wybieram setings a później odchaczam Enable overscan handling...


ustaw w szablonie projektu overscan na 0% i powinno byc okej


czwartek, 18 lutego 2010, 09:33
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3416
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post Re: Ramka w przejściach
Znalazłeś poprawne rozwiązanie, lecz wejdź w globalne ustawienia transitions i tę samą funkcję ustaw tam, a będzie ona już domyślnie zastosowana w całości.
Jeśli jest to XPlode przykładowo, to wchodzimy do:
C:\Program Files\Canopus\Xplode Professional
i uruchamiamy FxConfig.
W ustawieniach efektu "Twoją metodą" także jest dostęp fo konfiguracji "Global...".

_________________
Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże
Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!


czwartek, 18 lutego 2010, 09:37
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Re: Ramka w przejściach
Bardzo Ci dziękuję Darku za szybką odpowiedź. Tylko jak wejdę do canopusa to mam trzy pliki: edius 5, HQX-E1 i HX-E1. Klikam w ediusa i mam:m. innymi Edius fx, ale w nim nie ma żadnej konfiguracji. Jest tylko jakiś atrwork i presety. Cóż więc począć dobry człowieku ?


czwartek, 18 lutego 2010, 18:52
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3416
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post Re: Ramka w przejściach
Musisz dostać się do swojego generatorka efektów transitions manualnie wchodząc kolejno do folderu instalacyjnego poczynając od mój komputer, z pewnością tam będzie gdzieś plik, narzędzie odpowiedzialny za konfigurację.

_________________
Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże
Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!


czwartek, 18 lutego 2010, 21:40
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: wtorek, 27 czerwca 2006, 10:02
Posty: 114
Post Re: Ramka w przejściach
W Ediusie 4 robisz tak:
-w już otwartym projekcie wybierasz zakładkę Setting
-z rozwiniętej listy wybierasz Project Settings
-zaznaczasz preset na którym pracujesz
-wciskasz przycisk Change
-otwiera się okno i w nim Over Scan Size zmieniasz na 0%
-potwierdzasz,czyli 2 razy wciskasz ok i gotowe
Myślę,że w Ediusie 5 jest dokładnie tak samo.


czwartek, 18 lutego 2010, 22:14
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Re: Ramka w przejściach
Dzięki Wam chłopaki. Działa przy zjechaniu w overscan na 0%, a miałem 3% stąd ramka.Cztery lata pracuję na ediusie, borykałem się z wieloma problemami, a tu na tym forum tylu życzliwych ludzi. Jestem spod Wadowic, znam wielu kamerzystów bo przez 25 lat śpiewałem po weselach, lecz wszyscy robią na adobe. Ediusem "zaraził" mnie Pan Spala, lecz nie żałuję bo jak wszystko gra to fajnie się na nim pracuje. Jeszcze raz dzięki za tak szybką pomoc i w razie czego proszę o dalszą. Pozdrawiam Józek /może być mały/.


piątek, 19 lutego 2010, 03:38
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3416
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post Re: Ramka w przejściach
Stary temat odkopany co prawda, ale może się komuś przydać na przyszłość:
- aby zdefiniować stałe własne ustawienie w konkretnym wybranym transition z Xplode należy wpierw utworzyć dodatkowy i to w nim dopiero dokonać ustawień zapisując je jako domyślnie. Nie da się ingerować w "fabryczne" efekty co widać chociażby po symbolu małej kłódki na każdym z nich.
Wracając jednak do pojawiania się rameczki w czasie postępu efektu transition należy:
- w ustawieniach tego efektu, w zakładce Options zjechać Soft Border na minimum;
- w zakładce General warto też odhaczyć Apply antialias filtr to transition, gdyż zamiast poprawiać znacznie wpływa on na pogorszenie efektu mory na obrazie, w tej samej też zakładce kliknąć należy na przycisk Global.. i tu w zakładce Overscan Area w pozycji Type ustawić na Overscan Handling off.
Wszystko zatwierdzamy i będzie bajecznie płynnie.
Tak zdefiniowany nowy transition zapisujemy Save As nadając mu swoją nazwę pojawi się on w tej samej grupie i wystarczy przeciągnąć go do gałęzi Favorites 1, 2, lub 3, aby mieć pod ręką nasz własny efekt transition.
Analogicznie możemy w ten sposób stworzyć nieskończenie wiele innych.

_________________
Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże
Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!


sobota, 27 listopada 2010, 10:25
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 20 lutego 2006, 22:29
Posty: 672
Post Re: Ramka w przejściach
Z całym szacunkiem Darku, w ustawienich projektu parametr Over Scan Size trzeba zmienić na zero. To wystarczy.


Załączniki:
Edek ramka.png
Edek ramka.png [ 72.34 | Przeglądane 182 razy ]
sobota, 27 listopada 2010, 10:56
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3416
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post Re: Ramka w przejściach
Tu widzę jakieś okno Ediusa, widocznie integrując się wnosi swoje ustawienia do Edka, a ja odnosiłem się do starego poczciwego Xplode jako narzędzia samodzielnego, co może dotyczyć użytkowników instalujących go też na każdej innej aplikacji do edycji video, chociażby Premiere, zresztą właśnie rozwiązywałem taki sam problem dotyczący zastosowania Xplode w Premiere, stąd moja wiedza, którą życzliwie dzielę się z innymi.

_________________
Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże
Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!


sobota, 27 listopada 2010, 11:29
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL