Teraz jest poniedziałek, 21 października 2019, 07:10




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 
 Dropy w filmie z Ediusa 
Autor Wiadomość
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: wtorek, 14 listopada 2006, 13:59
Posty: 108
Lokalizacja: warszawa
Post Dropy w filmie z Ediusa
Witam
Naczytałem się dużo dobrego o Ediusie i zacząłem go próbować.
Obrobiłem kawałek tego samego materiału w Ediusie 5.01 i Pinnacle 12
Włączyłem na LCD 42" i w Pinnacle jest ok. Ale w Ediusie pojawiają się co jakiś czas dropy, kwadraciki pojawiają się w różnych miejscach. W filmie z Pinnacle tego nie ma. W Ediusie zrobiłem film i zapisz i w ProCoderze wybrałem DVD.
Ktoś wie jaka może być przyczyna ? Może jakieś ustawienia?
Dużo jest opinii, że Edius daje najlepszy obraz.
Zastanawiam się też nad wypróbowaniem Adobe Premiere CS4. Ponoć też daje bardzo dobry efekt tylko trzeba doinstalować jakiś kodek.
Chciałbym robić filmy w czymś innym niż Pinnacle. Obsługa Ediusa mi się podoba tylko ta jakość obrazu :(


środa, 24 lutego 2010, 11:31
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: czwartek, 9 marca 2006, 15:40
Posty: 93
Post Re: Dropy w filmie z Ediusa
Ja do testów wziąłem kawałek filmu m2ts 17Mbs 1920x1080i
Obróbka w Pinnacle trwała 2min15sek a w edius neo 2.5 trwała 3min20sek.
Jakość taka sama w jednym i drugim programie. Plikiem wyjściowym był format m2ts 17Mbit/s 1920x1080.
Obraz po przeróbce w jednym i drugim programie był jednak troszkę pogorszony jak plik oryginalny z kamery. Szkoda że nie ma takiego programu co by nie pogarszał jakości i zapisywał w m2ts jak oryginał z kamery

_________________
Intel Core 2 Quad Q9550 3GHz Cache/12Mb [4 rdzenie]
GeForce 9800GT HDMI 1Gb RAM PureVideo HD
OCZ RAM 4Gb
HDD Seagate 1Tb [32Mb]
------------------
Camcorder Panasonic HDC-SD200 FullHD


niedziela, 19 września 2010, 18:44
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: sobota, 17 kwietnia 2010, 11:58
Posty: 563
Post Re: Dropy w filmie z Ediusa
david8213 napisał(a):
Obraz po przeróbce w jednym i drugim programie był jednak troszkę pogorszony jak plik oryginalny z kamery.

Spróbuj to samo w Premiere CS4 lub 5.


niedziela, 19 września 2010, 23:47
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 22 października 2006, 23:57
Posty: 537
Lokalizacja: Lisewiec koło Kolbud koło Gdańska :)
Post Re: Dropy w filmie z Ediusa
S_naf napisał(a):
Spróbuj to samo w Premiere CS4 lub 5.


Koniecznie jak chcesz sie nabawić nerwicy przy eksporcie materiału lub też chcesz mieć dziwne zwiechy. AP to jak na razie jedna wielka niedoróba którą testują użytkownicy i za którą to pracę powinni otrzymywać wynagrodzenie.

_________________
Edius 8.xx, Sony VEGAS PRO 10.0 + DVD Architekt 6.0
GG: 467185
Skype: ArekWP
Odbitki na KODAK PROFESSIONAL w rozsądnych cenach http://www.fotogosia.pl - zapraszamy :)


poniedziałek, 20 września 2010, 08:59
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: sobota, 17 kwietnia 2010, 11:58
Posty: 563
Post Re: Dropy w filmie z Ediusa
arekwp napisał(a):
AP to jak na razie jedna wielka niedoróba którą testują użytkownicy i za którą to pracę powinni otrzymywać wynagrodzenie.

Ehhh... nie zamierzam odbijać piłeczki, bo za chwilę będzie kolejny offtopic. Ogólnie rzecz biorąc, jeśli testowaniem nazywasz 10-letnią pracę w tej aplikacji w kolejnych wersjach, to nasza dyskusja i tak do niczego nie doprowadzi.
Pozdrawiam.


poniedziałek, 20 września 2010, 12:55
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 22 października 2006, 23:57
Posty: 537
Lokalizacja: Lisewiec koło Kolbud koło Gdańska :)
Post Re: Dropy w filmie z Ediusa
Masz rację - testowaniem nazywam odkrywanie na nowo z każdą nową wersją softu coraz to nowszych błędów ich zgłaszanie i brak rozwiązań. Uważam że skoro wydaję górę szmalu to coś mi się do cholery należy.

_________________
Edius 8.xx, Sony VEGAS PRO 10.0 + DVD Architekt 6.0
GG: 467185
Skype: ArekWP
Odbitki na KODAK PROFESSIONAL w rozsądnych cenach http://www.fotogosia.pl - zapraszamy :)


poniedziałek, 20 września 2010, 13:54
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: sobota, 8 listopada 2008, 19:20
Posty: 114
Post Re: Dropy w filmie z Ediusa
arekwp napisał(a):
Masz rację - testowaniem nazywam odkrywanie na nowo z każdą nową wersją softu coraz to nowszych błędów ich zgłaszanie i brak rozwiązań. Uważam że skoro wydaję górę szmalu to coś mi się do cholery należy.

Aż tak drażni Cię że ktoś polecił AP? Według mnie albo nie masz wiedzy aby sie tym programem posługiwać albo masz nieadekwatny sprzęt dodam że używam Ediusa i AP oba doskonale się sprawdzają.


poniedziałek, 20 września 2010, 16:34
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL