Teraz jest poniedziałek, 21 października 2019, 08:08




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 
 EDIUS 5.12 - Save i Print to File 35 sekund 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 30 stycznia 2003, 09:03
Posty: 51
Lokalizacja: Łaziska Górne
Post EDIUS 5.12 - Save i Print to File 35 sekund
Witajcie !!!
Szukam rozwiązania następującego problemu. Edius 5.12 pod Windowsem 7 Profesional 64 bit zapisuje projekt 35 sekund nawet zwykły print to save powoduje tak samo 35 sekundowe wstrzymanie systemu. Wyobraźcie sobie prace gdybym nie zmienił auto save z 3 do 40 minut :-) Tylko proszę nie odpisujcie że powodem jest Vitascene i mam go odinstalować. W końcu trochę płacimy za ten soft i skoro Vitascene jest w pakiecie to ma hulać i tyle. Jeśli któremuś z kolegów udało się rozwiązać ten problem to bardzo proszę o info. Szczerze mówiąc liczę na Ciebie Bogusławie S. :-) Bo mało kto tak biegle porusza się w kwestii problematyki softu video i przede wszystkim chce się podzielić tym z innymi z tej branży. Pozdrowionka

_________________
Darek D. http://www.studio-dario.pl , studio@video.hg.pl , GG: Studio 19665


środa, 24 marca 2010, 20:24
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: czwartek, 24 marca 2005, 23:35
Posty: 129
Post Re: EDIUS 5.12 - Save i Print to File 35 sekund
Wydaje mi się, że na dzień dzisiejszy jedyna odpowiedź jest taka: masz Vitascene - cierpisz!... No ale miałem o tym nie pisać.
PS. Podejrzewam, że Pan Bogusław tradycyjnie odpisze Ci, że u niego wszystko hula bez problemu..., musisz jedynie zaopatrzyć się w sprzęt, który ma w stopce...hm. Pozdrawiam

_________________
Jutro to dziś, tylko że jutro


środa, 24 marca 2010, 23:18
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: poniedziałek, 28 lipca 2008, 16:43
Posty: 108
Post Re: EDIUS 5.12 - Save i Print to File 35 sekund
dardep - napisz jaki masz sprzęt, czy to jest laptop czy stacjonarka? A próbowałeś wszystko od nowa, to znaczy ponowna instalacja systemu i całego softu? Może w tle masz działającego firewalla albo jakiś inny program który przeszkadza Edkowi.

Ja robię tak, jest to czasochłonne, ale lepiej coś robić niż czekać:
- instalacja systemu, aktualizacja systemu, instalacja oficjalnych sterowników do sprzętu - karta graficzna itd, instalacja Ediusa i jego aktualizacja. Wtedy sprawdzenie czy wszystko działa. Dopiero potem instalacja dodatków typu Vitascene i ponowne sprawdzenie.

Na moim sprzęcie jak zainstaluję najnowszego oryginalnego Kasperskyego to nie mogę płyt wypalać, żadne wykluczenia nie pomagają. Dlatego podczas pracy muszę wyłączać firewalla.


czwartek, 25 marca 2010, 11:03
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 30 stycznia 2003, 09:03
Posty: 51
Lokalizacja: Łaziska Górne
Post Re: EDIUS 5.12 - Save i Print to File 35 sekund
Pracuję na stacjonarce Intel Core(TM)2 Quad CPU Q9650 3.00GHz, 8 GB Ram, ATI Radeon HD 4800 Series. Może to już dziś nie demon prędkości ale do tej pory sobie dobrze radził. Dla zabezpieczenia przed wirusami używałem GData Internet security ale niestety on się ingerował z EDIUSEM i strasznie go zwalniał, więc się przesiadłem na NOD32 i było OK do momentu Ediusa 5,12 z (vitascene) oczywiście i Windowsa 7 Pro 64 Bit. Jeśli chodzi o instalkę to robię właśnie tak samo jak Hokus123 tak że nie przewiduję by system był nie prawidłowo postawiony. Wiem ze Vitascene robi zamieszanie - ale KURCZE nie sądzę że jestem odosobniony z tym problemem, nie wyobrażam sobie też pracy bez Vitascene. Dziwi mnie polityka Grass Valley sprzedają pakiet programów który się ze sobą gryzie. Przecież to tak jak sprzedać Toyotę z zacinającymi się hamulcami :? Już to kiedyś przerabiałem z Liquid Edition 5,5 wtedy olewająca polityka firmy nie wyszła im na dobre bo 90 % klientów w Polsce zostało ich byłymi klientami. Pozdrawiam

_________________
Darek D. http://www.studio-dario.pl , studio@video.hg.pl , GG: Studio 19665


czwartek, 25 marca 2010, 18:44
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: poniedziałek, 28 lipca 2008, 16:43
Posty: 108
Post Re: EDIUS 5.12 - Save i Print to File 35 sekund
daredep - Ja mam bardzo podobny sprzęt, Q9400, 4 giga ramu, płytę Asus P5Q P45, Radeon 4830, Win 7 32bit i u mnie ten problem z zapisem się nie pojawia. Z tym że właśnie mam 32bit wersję systemu i Edius Neo 2/2.5 Booster + Vitascene, więc też to może być różnica. :/


czwartek, 25 marca 2010, 22:52
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 30 stycznia 2003, 09:03
Posty: 51
Lokalizacja: Łaziska Górne
Post Re: EDIUS 5.12 - Save i Print to File 35 sekund
No właśnie - problem możne być albo w różnicy pomiędzy wersją Win 7, 32 i 64 Bit, Edius NEO w zasadzie jest produktem najnowszej generacji, więc może też różnica pomiędzy NEO a Edius 5.12. Jóź sam nie wiem - jedyna nadzieja w EDIUS 5,5, może tam coś poprawią, bo jak nie to z przerażeniem patrzę w kalendarz bo sezon rozpoczyna się lada dzień a praca z takim "zamuleńcem" to średnia rozkosz. W każdym razie dziękuję za zainteresowanie problemem, może da się jakoś wspólnie rozwiązać tę zagadkę . Pozdrowionka

_________________
Darek D. http://www.studio-dario.pl , studio@video.hg.pl , GG: Studio 19665


piątek, 26 marca 2010, 15:19
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 30 stycznia 2003, 09:03
Posty: 51
Lokalizacja: Łaziska Górne
Post Re: EDIUS 5.12 - Save i Print to File 35 sekund
ODKRYŁEM POWÓD !!!
Dla zainteresowanych - u mnie powodem wstrzymywania na 35 sekund systemu podczas autozapisu oraz ręcznego ctrl+S było to, że z efektów vitascene porobiłem sobie w zakładce efektów skróty by nie szukać tych najlepszych. Zdecydowanie powodem jest vitascene, ale nie samo zainstalowanie. Wystarczy że wykasyję zaimportowane skróty efektów vitascene , przeładuję komputer i wszystko chodzi idealnie. Pozdrawiam

_________________
Darek D. http://www.studio-dario.pl , studio@video.hg.pl , GG: Studio 19665


wtorek, 6 lipca 2010, 10:59
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 14 czerwca 2008, 21:11
Posty: 282
Lokalizacja: Bydgoszcz
Post Re: EDIUS 5.12 - Save i Print to File 35 sekund
A ja mam podobny problem, otóż nie mogęwypalać Bluray'ów. Kiedy robię burn to disk i konfiguruje wszystko po czym robię"burn" program ładnie enkoduje i dochodzi do momentu kiedy pojawia sie stan taki: "Creating menu.." i co ? I program wisi, miałem przez chwilę Edka 6 i to samo, 5.12 - to samo, 5.5 to samo ,kolega odinstalował Nod32 i działą poprawnie no ale wydałęm pieniądze na antywirusa i teraz przieprzy mi Ediusa ? Kurcze mieliscie podobny problem ?

_________________
Sony PMW-EX1R 16GB SxS, 16GB SanDisk Extreme Class 10 i Class 6, 32GB SanDisk Ultra II SDHC KATA CC-195 SWIT S-8U62 Samsung P2770HD Toshiba 32LV733 Windows 7 64bit EDIUS 5 Sony Vegas 9.0c i fajny krawat!
http://www.multi-media.com.pl


wtorek, 7 grudnia 2010, 23:43
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1906
Lokalizacja: Opole
Post Re: EDIUS 5.12 - Save i Print to File 35 sekund
Mam Nod32 Antivirus x64 i brak problemów, tyle że nie robię Ediusowego burn to disc.
Może masz pakiet z zaporą i piaskownicą. Zdefiniuj wyjątki. To oczywiście teoria, ponieważ problem mnie nie dotyczy.

_________________
Obrazek


wtorek, 7 grudnia 2010, 23:59
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 14 czerwca 2008, 21:11
Posty: 282
Lokalizacja: Bydgoszcz
Post Re: EDIUS 5.12 - Save i Print to File 35 sekund
Nawet przy wyłączonej ochronie dzieje sie tak samo...

_________________
Sony PMW-EX1R 16GB SxS, 16GB SanDisk Extreme Class 10 i Class 6, 32GB SanDisk Ultra II SDHC KATA CC-195 SWIT S-8U62 Samsung P2770HD Toshiba 32LV733 Windows 7 64bit EDIUS 5 Sony Vegas 9.0c i fajny krawat!
http://www.multi-media.com.pl


środa, 8 grudnia 2010, 00:01
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL