Teraz jest wtorek, 22 października 2019, 03:25




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Który kodek z ediusa najlepszy do BD 
Autor Wiadomość
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: środa, 2 sierpnia 2006, 14:49
Posty: 122
Post Re: Który kodek z ediusa najlepszy do BD
A jakim materiałem jest materiał źródłowy, bo jeśli HDV to zapiszesz bez rekompresji spokojnie 1,5h na BD w tym samym formacie MPEG (HDV) ale jeśli inny to napisz jaki i jego pozostałe parametry m.in rozdzielczość.


czwartek, 27 maja 2010, 13:27
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: środa, 2 sierpnia 2006, 14:49
Posty: 122
Post Re: Który kodek z ediusa najlepszy do BD
Rozumiem to tak, że przy zrzucaniu z HDV dokonałeś konwersji na kodek Canopusa HQ? W tym wypadku niepotrzebnie. Jeśli byś zrzucał bezpośrednio w HDV (mpeg-2) to jak pisałem wcześniej zapisując ponownie w HDV Edius by ci tylko przeliczył to co edytowałeś w projekcie a reszte by skopiował bez rekompresji.
Edytując w Canopus HQ Edius przekompresuje ci całość jeszcze raz.
Te 1,5h możesz zapisać jako MPEG (HDV) 25Mbps

P.S. Kup se BD-RE dla takich testów

Pozdrawiam


czwartek, 27 maja 2010, 15:39
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: poniedziałek, 25 stycznia 2010, 11:03
Posty: 157
Post Re: Który kodek z ediusa najlepszy do BD
Co do płyt BD-RE to większość stacjonarnych odtwarzaczy Blu ray nie czyta więc wydaje mi się że szkoda pieniędzy. Druga sprawa mam pytanie do ryek. Piszesz że edius nie będzie poddawał rekompresji materiał zgrany za pomocą kodeka HDV a nie canopusa HQ. Mam zatem pytanie jak to zrobic przy eksporcie na płytę Blu Ray za pomocą ediusa bo niestety nie można ustawić tam większego bitrate niz 22 bodajże a materiał zgrany ma 25 więc siłą rzeczy musi ten materiał kompresować.


czwartek, 27 maja 2010, 16:34
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: środa, 2 sierpnia 2006, 14:49
Posty: 122
Post Re: Który kodek z ediusa najlepszy do BD
Jak będę w domu to sprawdzę, ale wydaję mi się, że wystarczy ręcznie wpisać wartość tj 25000


czwartek, 27 maja 2010, 16:51
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: poniedziałek, 25 stycznia 2010, 11:03
Posty: 157
Post Re: Który kodek z ediusa najlepszy do BD
Mi chodzi o opcję w ediusie burn to disc i tam jest maksymalnie 22


czwartek, 27 maja 2010, 17:07
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: środa, 2 sierpnia 2006, 14:49
Posty: 122
Post Re: Który kodek z ediusa najlepszy do BD
Dlatego z korzystam wyłącznie ->Print to File
P.S.
Sprawdziłem i jest tak jak pisałem a w Burn to Disk max to 22,8Mbps więc trochę lipa

Pozdrawiam


czwartek, 27 maja 2010, 17:36
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: poniedziałek, 25 stycznia 2010, 11:03
Posty: 157
Post Re: Który kodek z ediusa najlepszy do BD
Czy przy eksporcie do HDV ustawiasz coś czy pozostawiasz tak jak jest ?


czwartek, 27 maja 2010, 19:14
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: środa, 2 sierpnia 2006, 14:49
Posty: 122
Post Re: Który kodek z ediusa najlepszy do BD
Ustawiam profil MPEG 25000000 i dźwięk na AC3 na 256kbps lub 384 bo w BD powinien być AC3 a w profilu HDV niestety nie można tego zmienić


czwartek, 27 maja 2010, 19:36
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: środa, 2 sierpnia 2006, 14:49
Posty: 122
Post Re: Który kodek z ediusa najlepszy do BD
Nie robiłem dłuższych niż 1h40min więc 1h30min wejdzie na bank.

P.S. Z ciekawości: jaką nagrywarkę BD posiadasz?


czwartek, 27 maja 2010, 20:47
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: środa, 2 sierpnia 2006, 14:49
Posty: 122
Post Re: Który kodek z ediusa najlepszy do BD
Dokładnie to robie tak:
Print to File -> profil MPEG -> zaznaczam Enable conversion -> wybieram z okna profil MPEG2 1440x1080 25Mbps CBR -> rozwijam zakładkę advanced -> odznaczam Change video format i ch. audio format -> wciskam Export -> w nowo otwartym oknie zmieniam audio na Dolby Digital (AC3) z 256 / 384 kbps -> wybieram miejsce docelowe i nazwę -> Zapisz

W innym przypadku Edius może chcieć kodować całość jeszcze raz. Tak jak napisałem wyżej działa bez rekompresji + jedynie zmiana dźwięku na AC3

Zapis ok 800MB klipu bez rekompresji z dysku na dysk ~15s z rekompresją przynajmniej jakieś ~3min

Pozdrawiam


czwartek, 27 maja 2010, 21:39
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL