Teraz jest niedziela, 20 października 2019, 00:25




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
 Edius - wolne działanie programu - HELP 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: poniedziałek, 30 czerwca 2008, 19:49
Posty: 58
Post Edius - wolne działanie programu - HELP
Witam, posiadam Ediusa 5.5 i PC:
Core Quad 9550 - 2.83GHz
Geforce GTX 260
8GB Ram OCZ
3 dyski 640GB - dwa w RAID + 1 systemowy
Vista Home premium 64bit.

Posiadam następujący problem. Podczas pracy w ediusie już po około 15 minutach nie skomplikowanego filmu wszystko zwalnia. Dodawanie efektów przejść nawet 2D zajmuje chwilę. Cięcie klipu na timeline też długo trwa, dodawanie podkładu pod film powoduje przycięcie... Zapis filmu zajmuje z 15 sekund. Autozapis musiałem wyłączyć bo nie dało się wcale pracować... Wrażenie mam takie jak by dyski nie wyrabiały. Wcześniej czegoś takiego nie było. System był postawiony miesiąc temu. Teraz jest sezon i mam dyski zapełnione po 80%, ale zawsze film który montuje przenoszę na Raid aby było szybciej...
Ogólnie nie da sie normalnie montować, skracanie klipów i ich dodawanie zajmuje bardzo dużo czasu....

Czy ktoś miał podobny problem, lub wie co może być nie tak?
Dodam że podczas montażu wyłączam wszystkie zbędne porgramy, ostatnio nawet antywirusa, ale nie też nie pomaga... Indexowanie na dyskach wyączyłem, ale to też nic nie zmieniło....


czwartek, 17 czerwca 2010, 23:06
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: piątek, 19 marca 2010, 16:00
Posty: 57
Post Re: Edius - wolne działanie programu - HELP
Cześć, miałem podobny problem i podobną konfigurację maszyny, mi pomogły cotygodniowe defragmentacje dysku twardego. Jeżeli montujesz dużo( co tydzień wesele) to ilość plików i ich ruchy na dysku są tak liczne że edius zwalnia.
Nie wiem czy to twój problem ale mi pomogło i warto chyba spróbować :)

Pozdrawiam.


piątek, 18 czerwca 2010, 16:08
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: sobota, 25 września 2004, 22:45
Posty: 72
Post Re: Edius - wolne działanie programu - HELP
Witam. W wielu przypadkach ( przynajmniej mi znanych ) to spowolnienie jest spowodowane programem antywirusowym . Na 100 % tak spowalnia : avast i Norton internet security 2010. Przy kasprersky internet security czy avira tego objawu nie zanotowałem.
pozdrawiam :D


piątek, 18 czerwca 2010, 19:10
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: poniedziałek, 6 listopada 2006, 17:27
Posty: 21
Lokalizacja: Garnek
Post Re: Edius - wolne działanie programu - HELP
Antywirusa mam wyłączonego, to nic nie pomaga... Defragmentacje może coś zdziałać, spróbuje, ale co tygodniowo to mi sie nie widzi tyle czasu marnować...

Może ktoś ma skuteczniejszy pomysł?


piątek, 18 czerwca 2010, 20:17
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: sobota, 17 kwietnia 2010, 11:58
Posty: 563
Post Re: Edius - wolne działanie programu - HELP
endi_garnek napisał(a):
Może ktoś ma skuteczniejszy pomysł?

Hmm, może darmowy Smart Defrag i automatyczna defragmentacja co kilka nocek?
Na to nic innego nie poradzisz, jeśli są pliki pofragmentowane i Edius sobie z tym nie radzi, to trzeba się dostosować.


piątek, 18 czerwca 2010, 22:03
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: poniedziałek, 28 lipca 2008, 16:43
Posty: 108
Post Re: Edius - wolne działanie programu - HELP
Ja bym spróbował postawić na tym kompie XPka i popracować trochę. Może ta Vista 64 coś chrzani? :/


sobota, 19 czerwca 2010, 13:00
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 30 stycznia 2003, 09:03
Posty: 51
Lokalizacja: Łaziska Górne
Post Re: Edius - wolne działanie programu - HELP
Miałem identyczny problem jak opisujesz, nawet zwykłe cięcie było problemem. U mnie powodem był antywirus GData Internet Security i nie pomagało wyłanczanie strażnika. Dopiero po odinstalowaniu Edek wracał do normy. Teraz pracuję na NOD32 i nie mam tego problemu. Ostanio miałem ponownie podobny problem ale był spowodowany sktótami vitascene - ten temat poruszyłem w wątku Save i Autosave 35 sekund. Pozdrawiam

_________________
Darek D. http://www.studio-dario.pl , studio@video.hg.pl , GG: Studio 19665


środa, 7 lipca 2010, 12:29
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: wtorek, 18 października 2011, 10:32
Posty: 61
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie
Post Re: Edius - wolne działanie programu - HELP
Odkopuję temat.. edius 6.. no i ta sama historia, nawet przy zapisywaniu zwykłych tytułów quick titler komputer spowalniał na 5-10 sekund, doprowadzało mnie to do szału lekkiego :p

Bardzo pomogło wyłączenie osłon avasta, zrobię jeszcze defragmentację dysków, może będzie jeszcze lepiej.


poniedziałek, 16 lipca 2012, 12:39
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 20 marca 2011, 15:48
Posty: 223
Post Re: Edius - wolne działanie programu - HELP
mikiwerner napisał(a):
Odkopuję temat.. edius 6.. no i ta sama historia, nawet przy zapisywaniu zwykłych tytułów quick titler komputer spowalniał na 5-10 sekund, doprowadzało mnie to do szału lekkiego :p

Bardzo pomogło wyłączenie osłon avasta, zrobię jeszcze defragmentację dysków, może będzie jeszcze lepiej.

U mnie spowalniał tylko przy zapisywaniu tytułów ale po przeinstalowaniu ediusa jak na razie wszystko ok.


poniedziałek, 16 lipca 2012, 14:05
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL