Teraz jest poniedziałek, 21 października 2019, 07:22




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
 Problem z praca na materiale (zacina sie dźwięk i obraz) 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: niedziela, 10 października 2010, 21:58
Posty: 4
Post Problem z praca na materiale (zacina sie dźwięk i obraz)
Witam
To jest mój pierwszy post i od razu zwracam się z problemem do waszych mądrych głów. Do tej pory montowałem w AVID (nadal na nim pracuje) ale ze względu na brak możliwość w nim pracy na plikach MTS i MP4 przerzuciłem się na czas montażu na Ediusa. Problem polega na tym ze przy montażu materiału o takich parametrach w 3 rodzajach formatów.
MTS:
Video: MPEG4 Video (H264) 1920x1080 25.00fps [Video]
Audio: Dolby AC3 48000Hz stereo [Audio]
MP4:
Video: MPG2 1440x1080 (16:9) 25.00fps [Video]
MOV:
H-264 1280x720

Montaż na powyższym materiale poprostu sie zacina przy montazu, Przesuwam jakis klocek, nakladam efekt cokolwiek odrazu zaznacza mi sie nad timelinem czerwona kreska i material musze renderowac. Jest to na tyle klopotliwe ze nie mgoe normalnie montować. Cały czas muszę włączać render zeby cos zobaczyc inaczej mam ciecie na dzwieku i na obrazie. W pierwszej wersji ustawiłem project na wielkość 1440x1080, ale ktos podpowiedzial mi zebym zmienil na DV PAL czyli 720x576. Jednak nawet przy tak ustawionym projekcie nie jestem w stanie montowac bo ciagle mi sie tnie "cholerstwo". Nie wiem juz co robic czy moze wina jest moj komputer. Ponizej podaje dane sprzetu
Pole Wartość
Intel(R) Core(TM)2 Duo CPU E8400 @ 3.00GHz, 3000 MHz
8 GB ramu
Karta Graficzna ATI RADEON 4800 HD 1 GB
system: VISTA 64 bit

Bede wdzieczny za pomoc Jesli jednak potrzeba z mojej strony jeszcze jakis informacji oczywiscie je udziele Z gory dziekuje i pozdrawiam

Ps: możliwe ze będę potrzebowal zrównać pliki do jednego formatu czy polecacie może jakis optymalny konwerter do powyższych plikow


niedziela, 10 października 2010, 22:19
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: sobota, 26 listopada 2005, 02:13
Posty: 12
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: Problem z praca na materiale (zacina sie dźwięk i obraz)
Moim zdaniem to wina procesora, mam taki sam komputer i używam go do pisania w wordzie.
Do obróbki takich plików używam i7 950 podkręcony.
Jeżeli chcesz pracować bez zacięć na tym procku polecam AVCHD Converter

_________________
Edius 5.51


poniedziałek, 11 października 2010, 16:51
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: niedziela, 10 października 2010, 21:58
Posty: 4
Post Re: Problem z praca na materiale (zacina sie dźwięk i obraz)
Aż mi ciężko w to uwierzyć co piszesz ze używasz takiego sprzętu do pisania ale ok powiedzmy ze sie zgodze ze to wina procesora...Czy ktos ma jeszcze jakies sugestie albo mial takowy problem?..


poniedziałek, 11 października 2010, 17:03
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: sobota, 26 listopada 2005, 02:13
Posty: 12
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: Problem z praca na materiale (zacina sie dźwięk i obraz)
Twoja sprawa czy uwierzysz

Używałem go do montażu w SD po przesiadce na HD i pliki AVCHD wszystko się cięło i dostawał czkawki
Zmontowałem sobie nowy komputer i chodzi bez komplikacji.
Teraz używam go do dupereli i pisania na forum i odbierania emaili
Drugi komp nie jest podłączony do netu i nawet niema antywirusa - używam tylko do montażu - oczywiście potrzebne są szybkie dyski najlepiej w RAID.
Potrzebna jest aktualizacja, do Ediusa 5.5 przy 5 też się cięło
Pozdrawiam i mam nadzieję, że się mylę.

_________________
Edius 5.51


poniedziałek, 11 października 2010, 18:35
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 13 kwietnia 2005, 19:48
Posty: 791
Lokalizacja: Polska
Post Re: Problem z praca na materiale (zacina sie dźwięk i obraz)
Zacznij od upgrade Ediusa do wersji 5.5.
Jak kupiłem Panasonica HMC151, dostałem do niego Edius booster i ..... oniemiałem. Wszystko się cięło, obraz w monitorach miał zakłócenia itp.
pomyślałem tak jak dareks, ale zabrałem pliki do kumpla który miał serwerowego ośmiordzeniowca i .... dokładnie to samo :(
Jak wyszedł Edius Neo Booster 2, napisałem maila do Panasonica czy aby mi go nie przysłali... i dostałem !!! Większość bolączek ustapiła montuje sie płynnie.
Jako zagorzały "premierowicz" montuję jednak na AP, ze względu na - moim zdaniem - wyższość softu Adobe nad Canopusem, więc nie mogę powiedzieć jak przebiega rendering itp. Składanie klipów AVCHD( h264) w Ediusie Neo 2, to przyjemność Później canopus ogłosił że wersja "dorosła" Ediusa - czyli 5.5 - bedzie obsługiwała natywnie AVCHD.
A i najwazniejsze, mój hardware: AsusP5Qpro+Q9550+*GB DDR2+ Win7x64 HomePremium :) Powodzenia.

_________________
OSX 10.14 - FCPX -Canon C100-Sony A7III-Feyu AK2000-TascamDR07 i sporo klamotów do tego.


poniedziałek, 11 października 2010, 21:49
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: niedziela, 10 października 2010, 21:58
Posty: 4
Post Re: Problem z praca na materiale (zacina sie dźwięk i obraz)
W temacie edius to jestem ciemny wiec zadam jeszcze jedno durne pytanie ..Czy ten Edius Neo Booster 2 to nakladka na Edius 5 czy jest to oddzielny program? Tak czy siak zabieram sie za szukanie tego cuda w jakiejs trial wersji i sie sprawdzi.. Ps: AP nie jest fajny :D wole i tak Avid chociaz duzo osob mnie przekonuje do Ediusa bo Final Cut sie wreszcie wycofuje wiec mzoe cos sie zmieni w kwestii 500 programow do montazu w roznych telewizjach


poniedziałek, 11 października 2010, 22:32
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1906
Lokalizacja: Opole
Post Re: Problem z praca na materiale (zacina sie dźwięk i obraz)
To skromniejsza wersja Ediusa, w dodatku nie wiem czy jest trial, na pewno jest Neo2.
Kiedyś montowałem materiał MOV mp4 720p na atchlonie trilple core, cieło się straszecznie.
Teraz mam Intel I7 860 i AVCHD ostatnio montowałem na zegarze 1.2 ponieważ zapomniałem wyłączyć oszczędzanie energii, oczywiście nic się nie cieło w Ediusie 5.51.

_________________
Obrazek


poniedziałek, 11 października 2010, 22:53
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 13 kwietnia 2005, 19:48
Posty: 791
Lokalizacja: Polska
Post Re: Problem z praca na materiale (zacina sie dźwięk i obraz)
Nie szukaj Boostera!!!!
Masz wersję 5 to za darmo uaktualnij do wersji 5.5 , a będziesz miał wygodę boostera i znacznie więcej opcji - bo Booster to okrojona wersja Ediusa 5.5 właśnie.

_________________
OSX 10.14 - FCPX -Canon C100-Sony A7III-Feyu AK2000-TascamDR07 i sporo klamotów do tego.


wtorek, 12 października 2010, 15:22
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: niedziela, 10 października 2010, 21:58
Posty: 4
Post Re: Problem z praca na materiale (zacina sie dźwięk i obraz)
Niestety Edius5.51 tez mi zacina ten material przy pracy. Teraz szukam jakiegos dobrego konwertera a przedewszystkim ustawien tej konwersji tak by uzyskac pliki MOV zamiast mp4 i MTS i moc spokojnie montowac w AVID. Bo jakos w AVID moje materialy nie ciely sie przy montazu w HD


wtorek, 12 października 2010, 15:55
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL