Teraz jest czwartek, 17 października 2019, 07:52




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 
 Pliki z rozszerzeniem .TS 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 12 lutego 2007, 16:43
Posty: 247
Lokalizacja: wielkopolskie
Post Pliki z rozszerzeniem .TS
Nagrałem sobie troche materiału za pomocą multilayera który ma funkcje nagrywania z tv cyfrowej naziemnej za pmoca tunera dvb-t mpg4.Pliki to .Ts.Byłem pewien że procoder3 bądz edius 6 sobie z tym poradzi a tu zdziwienie wielkie.Wielka kupaze sie tak wyrażę.Powiem szczerze że to mnie mocno zdziwiło. Ktos sie orientuje czy jest szansa że edek sobie z tym będzie w przyszłości radził, czy musze poszukać programu do konwertowania takich plików?

_________________
Edius 6 PRO+Adobe Master Collection CS5 /Aparat Sony RX10, Kamera Sony NEX VG-20
Konfig;
I7 4790 3,6GHz,GA Z87DS3H+Ge Force GTX660+16GB RAM+WIN 7 64Bit+128 SSD System + 2*Dysk twardy 1TB+ SSD 240GB,Chieftec Modular 750Wat .


czwartek, 2 grudnia 2010, 01:15
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 18 stycznia 2010, 17:01
Posty: 1515
Post Re: Pliki z rozszerzeniem .TS
są kowertery ts.to mpeg
sprawdz w ustawieniach nagrywania czy nie ma opcji nagrywania w mpeg
używam kart tvsat i jej oprogramowanie ma taka opcje

_________________
Sony NEX-VG10 nex5N nex5r Athlon 5600+ 8 gb RAM gtx-460 Adobe CS-5 kuferek do lampy


czwartek, 2 grudnia 2010, 01:20
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 3 listopada 2010, 15:40
Posty: 11
Post Re: Pliki z rozszerzeniem .TS
Odkopię temat.

Dziś nagrałem do testu 3 min. programu z TVP-1 HD w 1920x1080 50i plik.mts
Utworzyłem projekt z 6 kanałami audio. Plik ma (wg. MediaInfo ) 3 ścieżki audio ( dwie w stereo i jedna 6 kanałowa).
Po wrzuceniu do Ediusa 6.53 widoczne są tylko dwa kanały (stereo). We właściwościach pliku nie ma wzmianki o innych ścieżkach audio.

Wrzuciłem więc plik do tsMuxer i przeniosłem ścieżkę e-ac3 ponad stereofoniczną i zapisałem jako plik .ts oraz m2ts

Edius wykrzacza się przy próbie wrzucenia tego ,,poprawionego,, pliku :?
Ktoś coś poradzi? Mam zainstalowany ffdshow i e-ac3 odtwarza się bez problemu.

Mógłby ktoś spróbować edycji w Ediusie nagrań z telewizji DVB-T?

BTW. jakość nadawania HD TVP jest chyba taka jak SD tyle że przeskalowana do FullHD czyli byle jaka.


wtorek, 11 lutego 2014, 23:55
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: środa, 9 lutego 2011, 22:28
Posty: 136
Lokalizacja: Kraków
Post Re: Pliki z rozszerzeniem .TS
Temacik do przeczytania http://filmowiec.pl/forum/viewtopic.php?f=12&t=25823


środa, 12 lutego 2014, 20:19
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3416
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post Re: Pliki z rozszerzeniem .TS
Nie znajdę teraz, ale temat był w owym czasie bardzo aktywny.
Chodzi ogólnie o to, że pliki zgrane z dekodera są kompilacjami video, audio, oraz elementów składowych takich jak wersje dźwięku, napisy, info o materiale itp.
Demuxer, czy jakoś tak, jak pamiętam mały programik pozwalał na wyodrębnienie (oddzielenie) składowych takiego materiału do postaci odrębnego udźwiękowionego video, a te w dalszym etapie otwieralne było już wszędzie bez problemu.
Jak coś znajdę, to podam tutaj co i czym trzeba zrobić.
Zdaje się, że tu jest coś na temat:
http://code.google.com/p/tsdemuxer/
po za tym:
https://www.google.pl/search?q=demuxe+t ... 7AaFx4GoBA

_________________
Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże
Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!


czwartek, 13 lutego 2014, 08:16
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 3 listopada 2010, 15:40
Posty: 11
Post Re: Pliki z rozszerzeniem .TS
montazystaedek napisał(a):


Spróbowłem Twojej metody z MeGUI i HD Stream Extractor oraz ponownym łączeniem w M2TS muxer.

Jest jeszcze jedna metoda. Program XMedia Recode. Jako format wyjściowy wybieramy DVB-T i zarówno video jak i wybraną ścieżkę audio można kopiować do nowego pliku.
Edius niestety nie czyta dźwięku DD+ (e-ac3). Po skonwertowaniu audio do np. AC3 jest OK, choć moje 3 min. nagrania nie pozwolą tego sprawdzić i nie wiem czy dźwięk mi się nie rozjedzie.

W każdym bądź razie da się to zrobić bez kompresji wideo to najważniejsze.


czwartek, 13 lutego 2014, 10:05
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1906
Lokalizacja: Opole
Post Re: Pliki z rozszerzeniem .TS
Limax7 napisał(a):
W każdym bądź razie da się to zrobić bez kompresji wideo to najważniejsze.


Jak zamierzasz robić to w Ediusie to to nie jest prawda.
Narzędzia do bezstratnych transformacji(wyciąganie , ciecie, łączenie) masz w linkach. Sam Edius nie ma opcji wypuszczenia czegokolwiek bez ponownego przeliczenia. No chyba że użyjesz go tylko do postawienia chapterów do końcowego MKV(na timeline robi się to wygodnie).

_________________
Obrazek


czwartek, 13 lutego 2014, 14:45
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 3 listopada 2010, 15:40
Posty: 11
Post Re: Pliki z rozszerzeniem .TS
Chodziło mi o to, że w XMedia Recode można zmieniać (ciąć, wrzucić lub wyrzucić audio czy dodać napisy) bez kompresowania materiału.


czwartek, 13 lutego 2014, 17:13
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 18 stycznia 2010, 17:01
Posty: 1515
Post Re: Pliki z rozszerzeniem .TS
do zamiany .ts . na m2ts bezstratnego tsMuxerGUI.exe
do przycięcia , dodania napisów, efektów AVS Video ReMaker lub VideoReDo
ale najbardziej uniwersalny jest power director( m2ts i mpeg2)
Nie trzeba tłumaczyć że dodanie napisów lub innych efektów oznacza niestety ponowna rekompresję

_________________
Sony NEX-VG10 nex5N nex5r Athlon 5600+ 8 gb RAM gtx-460 Adobe CS-5 kuferek do lampy


czwartek, 13 lutego 2014, 22:21
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 23 stycznia 2006, 15:20
Posty: 2034
Post Re: Pliki z rozszerzeniem .TS
kumak napisał(a):
Nie trzeba tłumaczyć że dodanie napisów lub innych efektów oznacza niestety ponowna rekompresję

Zależy, zależy :)


czwartek, 13 lutego 2014, 23:30
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL