Teraz jest poniedziałek, 19 sierpnia 2019, 06:44




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 253 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 17  Następna strona
 EDIUS 6 - czyli pierwsze spostrzeżenia - a głównie błędy 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 22 października 2006, 23:57
Posty: 537
Lokalizacja: Lisewiec koło Kolbud koło Gdańska :)
Post EDIUS 6 - czyli pierwsze spostrzeżenia - a głównie błędy
Zaśmiecę forum 3 plikami JPG - sorki ale....

Po zassaniu i zaintalowaniu triala oczywiście najpierw czas na przetestowanie jak toto działa.

Settings USER - EXTEND CLIPS WHEN APPYING TRANSITION/CROSS FADE - WYŁĄCZONE
Jak jest włączone to działa poprawnie - ale nie o to chodzi!!!

Nowy projekt ... ble ble ble ... stereo (domyślnie w HD jest 8 ścieżek audio!) i zaczęły się schody.

Jako że lubię mieć przejścia troszkę dłuższe niż standardowe - crossfade Duration poprzestawiałem wszytkie 3 parametry na 2:00 (dwie sekundy) - sparawdziłem na obu paletach zarówno efektów audio jak i video i jest identycznie. Z braku plików rzeczywistych użyłem windowsowy plik CLOCK.AVI.

Wstawiamy po kolei jeden za drugim dwa klipy na TL - ścieżka 1, 2 ..... bez znaczenia oby była Audio i Video razem. Następnie czy to poprzez ściągnięcie z palety efektów czy też przez CTRL+P wstawiamy przejście (owe DWIE sekundy przenikania) i otrzymujemy ..... DWIE sekundy przenikania na części VIDEO natomiast część Audio ma JEDNĄ sekundę przejścia. Problem występuje zarówno na całych jak i przyciętych klipach.

Lepszy numer - wystarczy zwiększyć długość przejścia audio a automatycznie zwiększa się długość przejścia video i NIGDY nie są one identyczne.

Po sprawdzeniu wszelkich dostępnych opcji nie udało mi się przestawić programu tak aby się wszystko zgadzało. Na wersji 5.xx wszystko jest OK. Jak komuś się uda to przestawić to niech napisze. Niech się też odezwie ktoś i da znać czy na pełnej wersji jest tak samo.

UWAGA - DOPISKA - dłuższe przejście jest wstawiane na część audio lub video w zależności od tego która jest zaznaczona (podświetlona w ramach klipu). Jeżeli nie jest żaden to dłuższe jest VIDEO.


Załączniki:
Komentarz: Krok pierwszy - dwa klipy obok siebie
Error01.JPG
Error01.JPG [ 169.43 | Przeglądane 344 razy ]
Komentarz: Krok drugi wstawione przejście - już tu widać błędne działanie
Error02.JPG
Error02.JPG [ 168.28 | Przeglądane 256 razy ]
Komentarz: Krok trzeci - totalna porażka
Error03.JPG
Error03.JPG [ 157.87 | Przeglądane 218 razy ]

_________________
Edius 8.xx, Sony VEGAS PRO 10.0 + DVD Architekt 6.0
GG: 467185
Skype: ArekWP
Odbitki na KODAK PROFESSIONAL w rozsądnych cenach http://www.fotogosia.pl - zapraszamy :)


Ostatnio edytowano poniedziałek, 15 listopada 2010, 00:16 przez arekwp, łącznie edytowano 4 razy
czwartek, 21 października 2010, 11:49
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 23 marca 2003, 20:25
Posty: 1600
Lokalizacja: Tarnów
Post Re: EDIUS 6 - czyli pierwsze spostrzeżenia
Z tym akurat u mnie problemu nie miałem ( pliki XDCAM )
Ale już się "powiesił" przy próbie dodania pliku video z H.264 ...
Mieli sobie dyskiem i tyle :(

-----------------------------------------
http://vimeo.com/channels/ex1r#9103780
2 x Xeon E5520 / ASUS Z8PE-D18/ 24GB DDR3 ECC-R Kingston / Tesla C2050 / BD-R LG / SSD OCZ 90GB Vertex 2 / 4 TB HDD SATA III / Win 7 PRO 64bit / BEQUIET DARKPOWER PRO P8-1000W / FireCoder Blue /Adobe CS4 Production Premium / Edius 5.51 / Edius 6 trial / PMW-EX1R / HS700.

_________________
FACEBOOK
BSMultimedia


czwartek, 21 października 2010, 12:53
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 22 października 2006, 23:57
Posty: 537
Lokalizacja: Lisewiec koło Kolbud koło Gdańska :)
Post Re: EDIUS 6 - czyli pierwsze spostrzeżenia
Kolejna PARANOJA

Przy pierwszym uruchomieniu wybrałem preset HDV. Fajnie. Ale przy każdym kolejnym projekcie mogę tylko zmodyfikować ten preset. Nie mogę wybrać DV czy czegoś innego.
Aby mieć dostęp do nowego presetu należy w ustawieniach aplikacji dodać jeszcze jedno ustawienie a najlepiej wszystkie które macie.


Kolejny babol.
Mam na listwę TL wyciągnięte Fade-IN i Fade-OUT
Mam kilka klipów - jeden nad drugim
klikam FADE-IN
Wersja 5.xx - zaznaczony klip ma wstawione wejście
Wersja 6.00 - zaznaczona ścieżka ma wstawiane wejście

Popierdzielone i dużo bardziej czasochłonne

_________________
Edius 8.xx, Sony VEGAS PRO 10.0 + DVD Architekt 6.0
GG: 467185
Skype: ArekWP
Odbitki na KODAK PROFESSIONAL w rozsądnych cenach http://www.fotogosia.pl - zapraszamy :)


Ostatnio edytowano czwartek, 21 października 2010, 14:22 przez arekwp, łącznie edytowano 2 razy

czwartek, 21 października 2010, 13:00
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: czwartek, 1 lutego 2007, 11:56
Posty: 95
Post Re: EDIUS 6 - czyli pierwsze spostrzeżenia
Myślę, że za tydzień będzie wersja 6.01 ;)

_________________
AG-HMC151, HDStorm Plus, Edius 5.51, Adobe CS5.5 Prod. Premium GG: 1961789


czwartek, 21 października 2010, 13:26
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 22 października 2006, 23:57
Posty: 537
Lokalizacja: Lisewiec koło Kolbud koło Gdańska :)
Post Re: EDIUS 6 - czyli pierwsze spostrzeżenia
Szczerze - to niech się gonią - nie czuję potrzeby wydawania kasy na coś co nie działa - poczekam na wersję 6.60 lub 7.00.

Dla mnie jest niezrozumiałe jak taki babol przeszedł przez testy - przecież nawet w BEIKS'ie mieli wersję i co nie znaleźli błędu? Myślę że olali bo kienci i tak zapłacą za nowości. Zapłaciłbym ale za NIESKOPANĄ wersję. A teraz co - kupię upgrade i od razu będę zasysał poprawki - toż to jakaś paranoja.

_________________
Edius 8.xx, Sony VEGAS PRO 10.0 + DVD Architekt 6.0
GG: 467185
Skype: ArekWP
Odbitki na KODAK PROFESSIONAL w rozsądnych cenach http://www.fotogosia.pl - zapraszamy :)


czwartek, 21 października 2010, 13:43
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: poniedziałek, 25 stycznia 2010, 11:03
Posty: 157
Post Re: EDIUS 6 - czyli pierwsze spostrzeżenia
Ja mam jeszcze większy problem nie mogę dodać plików .jpg nie ma też w folderze plugin audio folderu VST tak jak to było wcześniej.... Kurcze szok !!


czwartek, 21 października 2010, 17:15
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 22 października 2006, 23:57
Posty: 537
Lokalizacja: Lisewiec koło Kolbud koło Gdańska :)
Post Re: EDIUS 6 - czyli pierwsze spostrzeżenia
Pliki JPG dodałem i chodzą bez problemu - Windows 7 Ultimate 64 bit

_________________
Edius 8.xx, Sony VEGAS PRO 10.0 + DVD Architekt 6.0
GG: 467185
Skype: ArekWP
Odbitki na KODAK PROFESSIONAL w rozsądnych cenach http://www.fotogosia.pl - zapraszamy :)


czwartek, 21 października 2010, 18:59
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: poniedziałek, 25 stycznia 2010, 11:03
Posty: 157
Post Re: EDIUS 6 - czyli pierwsze spostrzeżenia
Dziękuję za sprawdzenie. Po odinstalowaniu i wgraniu jeszcze raz wszytsko ruszyło widocznie jakiś błąd przy instalacji. Co do folderu VST wystarczy go utworzyć i wszystko działa.


czwartek, 21 października 2010, 20:07
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 23 marca 2003, 20:25
Posty: 1600
Lokalizacja: Tarnów
Post Re: EDIUS 6 - czyli pierwsze spostrzeżenia
Z "edkiem 6" działa bez problemu VITASCENE v.1.046 i BORIS RED v.4.3.3
Ma także działać After Effects .... :mrgreen:

-----------------------------------------
http://vimeo.com/channels/ex1r#9103780
2 x Xeon E5520 / ASUS Z8PE-D18/ 24GB DDR3 ECC-R Kingston / Tesla C2050 / BD-R LG / SSD OCZ 90GB Vertex 2 / 4 TB HDD SATA III / Win 7 PRO 64bit / BEQUIET DARKPOWER PRO P8-1000W / FireCoder Blue /Adobe CS4 Production Premium / Edius 5.51 / Edius 6 trial / PMW-EX1R / HS700.

_________________
FACEBOOK
BSMultimedia


czwartek, 21 października 2010, 21:24
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1906
Lokalizacja: Opole
Post Re: EDIUS 6 - czyli pierwsze spostrzeżenia
arekwp napisał(a):
Kolejna PARANOJA

Przy pierwszym uruchomieniu wybrałem preset HDV. Fajnie. Ale przy każdym kolejnym projekcie mogę tylko zmodyfikować ten preset. Nie mogę wybrać DV czy czegoś innego.
Aby mieć dostęp do nowego presetu należy w ustawieniach aplikacji dodać jeszcze jedno ustawienie a najlepiej wszystkie które macie.

To akurat jest w tutorialu http://www.grassvalley.com/products/edi ... r_settings
Przyznam że jeszcze nie testowałem...
Czy pozwala na instalacje obok istniejącego Ediusa 5.x?

_________________
Obrazek


czwartek, 21 października 2010, 21:58
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 23 marca 2003, 20:25
Posty: 1600
Lokalizacja: Tarnów
Post Re: EDIUS 6 - czyli pierwsze spostrzeżenia
NIE.
Musisz najpierw ODINSTALOWAĆ poprzednią wersję Ediusa ... :mrgreen:
( lepiej zrób sobie archiwum. Jakiś "ghost", etc. )
Dobrze jest także odinstalować pluginy przed instalacją wersji 6.

-----------------------------------------
http://vimeo.com/channels/ex1r#9103780
2 x Xeon E5520 / ASUS Z8PE-D18/ 24GB DDR3 ECC-R Kingston / Tesla C2050 / BD-R LG / SSD OCZ 90GB Vertex 2 / 4 TB HDD SATA III / Win 7 PRO 64bit / BEQUIET DARKPOWER PRO P8-1000W / FireCoder Blue /Adobe CS5 Production Premium / Edius 5.51 / Edius 6 trial / PMW-EX1R / HS700.

_________________
FACEBOOK
BSMultimedia


czwartek, 21 października 2010, 22:09
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1906
Lokalizacja: Opole
Post Re: EDIUS 6 - czyli pierwsze spostrzeżenia
Przyznam że obawiałem się takiego właśnie podejścia do testowania...
Poprawiło się coś w kwestii Ediusowego authoringu, czy nadal poziom poniżej żenującego?

_________________
Obrazek


czwartek, 21 października 2010, 22:22
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 23 marca 2003, 20:25
Posty: 1600
Lokalizacja: Tarnów
Post Re: EDIUS 6 - czyli pierwsze spostrzeżenia
Jakiego "authoringu" ? :lol:
Zapomnij. To wstyd i hańba. Ten "moduł" nie nadaje się do niczego.
To jakaś kpina ! Ten sam "kaszalot" od wersji 4xx ...

-----------------------------------------
http://vimeo.com/channels/ex1r#9103780
2 x Xeon E5520 / ASUS Z8PE-D18/ 24GB DDR3 ECC-R Kingston / Tesla C2050 / BD-R LG / SSD OCZ 90GB Vertex 2 / 4 TB HDD SATA III / Win 7 PRO 64bit / BEQUIET DARKPOWER PRO P8-1000W / FireCoder Blue /Adobe CS5 Production Premium / Edius 5.51 / Edius 6 trial / PMW-EX1R / HS700.

_________________
FACEBOOK
BSMultimedia


czwartek, 21 października 2010, 22:29
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1906
Lokalizacja: Opole
Post Re: EDIUS 6 - czyli pierwsze spostrzeżenia
Nie wiem czy to wina wersji trial, ale nie widzi Procodera.
FullScreen działa po dwukliku w oknie playera, fajne :D , niestety widoczny jest potencjometr, a przyznam że czasem coś mi zasłania i chciałbym mieć możliwość chwilowego czystego podglądu.
------------
Następne fajne. Regulacja prędkości odtwarzania scrolem na myszce :D

_________________
Obrazek


czwartek, 21 października 2010, 23:03
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: czwartek, 1 lutego 2007, 11:56
Posty: 95
Post Re: EDIUS 6 - czyli pierwsze spostrzeżenia
Bogusław Spala napisał(a):
Jakiego "authoringu" ? :lol:
Zapomnij. To wstyd i hańba. Ten "moduł" nie nadaje się do niczego.
To jakaś kpina ! Ten sam "kaszalot" od wersji 4xx ...

Oni sobie kpią z nas, jak można zrobić dziś soft bez porządnego Authoringu DVD/BD !!!! Ręce opadają.
Uważają się za PRO a dają jakiegoś Corela do takich celów, żeby to chociaż było namiastką tego co potrafi Encore, a to zabawka. Miałem nadzieję, że w wersji 6.xx dostanę wreszcie narzędzie do authoringu, jeśli tak nie jest, to ja nie widzę sensu, aby nabyć nową wersję, za sam Layout 1000zł to przesada !!!!!!!!

_________________
AG-HMC151, HDStorm Plus, Edius 5.51, Adobe CS5.5 Prod. Premium GG: 1961789


czwartek, 21 października 2010, 23:21
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 253 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 17  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL