Teraz jest wtorek, 15 października 2019, 01:02




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 
 Kluczowanie Alpha pliku warstwy z Photoshopa w Ediusie 
Autor Wiadomość
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3416
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post Kluczowanie Alpha pliku warstwy z Photoshopa w Ediusie
Zaprzęgam do swojego warsztatu Ediusa, początki są jak wiadomo męczące :)
Pewnie doświadczeni wiedzą, że w Premiere pliki video z kanałem Alpha kluczuje się wybierając Alpha Channel, zaś pliki graficzne z tym kanałem wybierając White Alpha Mate. Tylko takie postępowanie daje bardzo poprawny w wyglądzie rezultat.
Utworzyłem więc napis w Photoshopie, usunąłem tło zapisałem plik jako PSD samej warstwy tekstu (normalka), kładę ją na Time Line w Ediusie 6, tekst kluczuje się automatycznie, lecz nie dając mi wyboru metody kluczowania robi to niepoprawnie, wolałbym jednak, abym to ja mógł wybrać co i jak.
Napis jaki utworzyłem w Photoshopie z czarnym cieniem, jest wyraźny i bardzo efektowny, a otrzymuje w Ediusie słabą ostrość, cień jest o dziwo biały, napis wygląda niczym filtrowany w negatyw, ogólnie jest źle.
Czy jest jakaś metoda wyboru sposobu kluczowania dająca poprawny efekt, ale oczywiście metoda wykorzystująca Alpha kanał?

_________________
Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże
Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!


piątek, 7 stycznia 2011, 15:21
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 20 lutego 2006, 22:29
Posty: 672
Post Re: Kluczowanie Alpha pliku warstwy z Photoshopa w Ediusie
Zamiast PSD zapisz ten plik jako niekompresowany AVI z kanałem Alpha i taki wstaw na listwę czasu w Ediusie.


piątek, 7 stycznia 2011, 19:51
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3288
Post Re: Kluczowanie Alpha pliku warstwy z Photoshopa w Ediusie
albo do PNG albo TIFF. któreś powinno zadziałać.

_________________
Obrazek


piątek, 7 stycznia 2011, 20:24
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3416
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post Re: Kluczowanie Alpha pliku warstwy z Photoshopa w Ediusie
Zapisanie warstwy do pliku PNG i kładzenie takiego tekstu w Ediusie wychodzi wyśmienicie - dzięki GrassHoppeR za podpowiedź.

_________________
Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże
Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!


poniedziałek, 10 stycznia 2011, 00:09
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3416
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post Re: Kluczowanie Alpha pliku warstwy z Photoshopa w Ediusie
Edius 6.02 - problem importu warstwowych plików graficznych PSD został poprawiony :)

_________________
Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże
Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!


niedziela, 20 lutego 2011, 23:09
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 22 października 2006, 23:57
Posty: 537
Lokalizacja: Lisewiec koło Kolbud koło Gdańska :)
Post Re: Kluczowanie Alpha pliku warstwy z Photoshopa w Ediusie
Darek - nie zgodzę się aby został problem został naprawiony. Mam PSD z trzema warstwami - pierwsza jest OK, trzecia jest OK - a drugiej - hmm - wcale jej nie ma!!

_________________
Edius 8.xx, Sony VEGAS PRO 10.0 + DVD Architekt 6.0
GG: 467185
Skype: ArekWP
Odbitki na KODAK PROFESSIONAL w rozsądnych cenach http://www.fotogosia.pl - zapraszamy :)


wtorek, 22 lutego 2011, 07:52
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1906
Lokalizacja: Opole
Post Re: Kluczowanie Alpha pliku warstwy z Photoshopa w Ediusie
arekwp napisał(a):
Darek - nie zgodzę się aby został problem został naprawiony. Mam PSD z trzema warstwami - pierwsza jest OK, trzecia jest OK - a drugiej - hmm - wcale jej nie ma!!

Sory, ale w poprzednim wątku napisałeś że masz 6.01.
Musisz się zdecydować jaką masz wersję.

Sorki
Tak się kończy pisanie bez spożycia pierwszej kawy ;P
Oczywiście pomyliłem nicki, przepraszam.

_________________
Obrazek


Ostatnio edytowano wtorek, 22 lutego 2011, 14:25 przez robertnik, łącznie edytowano 1 raz

wtorek, 22 lutego 2011, 11:00
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 22 października 2006, 23:57
Posty: 537
Lokalizacja: Lisewiec koło Kolbud koło Gdańska :)
Post Re: Kluczowanie Alpha pliku warstwy z Photoshopa w Ediusie
Cytuj:
Sory, ale w poprzednim wątku napisałeś że masz 6.01.
Musisz się zdecydować jaką masz wersję.


Do kogo pijesz z poprzednim wątkiem? Tam nie ma moich wypowiedzi. Mam wersję 6.02 - i nie zauważyłem abym miał możliwość wczytania z pliku jednej a nie dwóch warstw - bo to byłoby pomocne. Mało tego skoro mam warstwę która jest pomijana to jest to totalne przegięcie. Piszę o dwóch warstwach bo akurat posiadam trzy ale jak napisałem środkowa jest pomijana.

_________________
Edius 8.xx, Sony VEGAS PRO 10.0 + DVD Architekt 6.0
GG: 467185
Skype: ArekWP
Odbitki na KODAK PROFESSIONAL w rozsądnych cenach http://www.fotogosia.pl - zapraszamy :)


wtorek, 22 lutego 2011, 11:58
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3416
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post Re: Kluczowanie Alpha pliku warstwy z Photoshopa w Ediusie
Właśnie sprawdziłem:
- utworzyłem w Photoshopie nowy plik, napisałem tekst trzykrotnie, nadałem im (warstwom tekstowym) jakieś style, z cieniem itp, usunąłem tło i zapisałem plik.
W Ediusie 6.02 położyłem jakiś klip na tracku 1AV, zaś plik z tekstami na tracku wyższym i....
.... wszystko jest idealnie, są trzy teksty, są cienie (ciemne, a nie jak to miało miejsce w 6.01 nienaturalnie jasne niezgodne z Photoshopem) i dalej;
- ponownie edytuję plik w Photoshopie, ukrywając warstwę np. drugą (nie usuwam jej), zapisuję plik;
- w Ediusie widać tekst pierwszy i trzeci, czyli tak jak w Photoshopie, więc myślę, że jest to bardzo poprawne działanie.
Oczywiście byłoby idealnym móc włączać i wyłączać widoczność poszczególnych warstw w samym Edku, no ale nie bądźmy zachłanni. :D

_________________
Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże
Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!


wtorek, 22 lutego 2011, 16:48
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 22 października 2006, 23:57
Posty: 537
Lokalizacja: Lisewiec koło Kolbud koło Gdańska :)
Post Re: Kluczowanie Alpha pliku warstwy z Photoshopa w Ediusie
Ok - miałem skopany plik psd - nie otwierał się nawet w PS. Działa OK. W/g mnie brak możliwości wybrania warstwy to kicha.

_________________
Edius 8.xx, Sony VEGAS PRO 10.0 + DVD Architekt 6.0
GG: 467185
Skype: ArekWP
Odbitki na KODAK PROFESSIONAL w rozsądnych cenach http://www.fotogosia.pl - zapraszamy :)


środa, 23 lutego 2011, 08:57
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3288
Post Re: Kluczowanie Alpha pliku warstwy z Photoshopa w Ediusie
w pliku PSD jest zapisany dodatkowo oprócz bitmap warstw obraz sklejony z wszystkich warstw z efektami. i to ten obraz odczytują nieadobowe programy.

_________________
Obrazek


środa, 23 lutego 2011, 10:44
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL