Teraz jest niedziela, 20 października 2019, 05:19




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
 Problem z AVCHD w ediusie 6 po renderingu. 
Autor Wiadomość
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: czwartek, 17 lutego 2005, 19:24
Posty: 142
Lokalizacja: Świdnica
Post Problem z AVCHD w ediusie 6 po renderingu.
Witam,

tak jak w temacie mam problem z wygenerowanym już obrazem z każdym presetem jak możliwy jest w ediusie. Obraz po prostu drży podczas dynamicznych scen. Jeśli podać by przykład, myślę, że ten będzie odpowiedni.
Mamy fragment, na którym znajduje się tańcząca osoba i tu pojawia się problem, ponieważ obraz nie idzie płynnie lecz za sylwetką osoby tańczące pojawiają się jej kontury, można to umownie nazwać duszki.

Ustawienie projektu Full HD 1920 x 1080.

Jeśli chciałbym wy renderować do AVI DV nie mam takiej możliwości, ponieważ przy takich ustawieniach nie mam w ogóle takiego presetu.

Problem mam także z wypaleniem płyty przed dodawany do Ediusa 6 program, ponieważ płyta nie działa na innych komputerach, lecz tylko i wyłączenie w odtwarzaczach DVD.


niedziela, 23 stycznia 2011, 20:23
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1906
Lokalizacja: Opole
Post Re: Problem z AVCHD w ediusie 6 po renderingu.
A wklej co pokazuje MediaInfo na plikach źródłowych i podaj parametry projektu.
I dlaczego chcesz końcowy plik mieć w AVI DV?

_________________
Obrazek


czwartek, 27 stycznia 2011, 04:35
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: czwartek, 17 lutego 2005, 19:24
Posty: 142
Lokalizacja: Świdnica
Post Re: Problem z AVCHD w ediusie 6 po renderingu.
Obrazek
Obrazek

A do jakiego formatu mam renderować ?
Zastanawia mnie tylko czemu płyta wypalona z Ediusa nie działa na innych kompach tylko na zwykłym odtwarzaczu DVD.


czwartek, 27 stycznia 2011, 11:38
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1906
Lokalizacja: Opole
Post Re: Problem z AVCHD w ediusie 6 po renderingu.
Na printscreenie masz projekt FullHD 50i (25 FPS, z przeplotem (PAL)) górne pole pierwsze.
Natomiast MediaInfo to niezależny program, przedstawiający parametry plików video
http://mediainfo.sourceforge.net/pl
Jest zupełnie niezależny od Ediusa. Podaj co on pokazuje na plikach źródłowych, bo to kluczowe dla poprawnych ustawień projektu.
W przypadku DVD renderujesz plik końcowy do (po lewej) MPEG, (po prawej) w zależności czy video ma być razem z audio i tam również ustawiasz skalowanie(zmiane rozdzielczości) i co najważniejsze bitrate(według jakiegoś kalkulatora online). Robisz to po to by program do autchoringu nie przeliczał ponownie materiału(strata na jakości i czasie).
Do authoringu używam DVD lab pro i Sony Architecta więc nie pomogę Ci z Workschopem, czy co tam dają do Ediusa. Natomiast jak najbardziej odplaisz DVD w komputerze jak i w stacjonarnym. Problem w tym że pewnie nie masz skojarzonego programu z autostartem DVD, lub masz Windows 7 gdzie autostart jest wyłączony, a Ty go nie włączyłeś.

_________________
Obrazek


czwartek, 27 stycznia 2011, 14:29
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: czwartek, 17 lutego 2005, 19:24
Posty: 142
Lokalizacja: Świdnica
Post Re: Problem z AVCHD w ediusie 6 po renderingu.
Obrazek
Obrazek


czwartek, 27 stycznia 2011, 22:00
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1906
Lokalizacja: Opole
Post Re: Problem z AVCHD w ediusie 6 po renderingu.
Przesadziłeś z szerokością obrazka...
Biorąc pod uwagę materiał żródłowy i parametry projektu wszystko jest dobrze.
Przekonwertuj poprawnie według postu wyżej i bedzie BDB. W sofcie do autchoringu tylko się upewnij że nie będzie przeliczał ponownie i "duchy" znikną.
Kalkulatory bitrate:
http://www.videohelp.com/calc.htm
http://dvd-hq.info/bitrate_calculator.php#Calculator
Powodzenia.

_________________
Obrazek


czwartek, 27 stycznia 2011, 23:27
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: czwartek, 17 lutego 2005, 19:24
Posty: 142
Lokalizacja: Świdnica
Post Re: Problem z AVCHD w ediusie 6 po renderingu.
Sprawdziłem i działa, nie ma "duszków" :) Jeszcze nie wiem jak dokładnie posługiwać się tym kalkulatorem, ale dojdę do tego. Czy czy będę robił płytę N BD czy DVD to zawsze renderować na mpg ? I później wypalać płytę w programie do authoringu ? i nie stracę na jakości ? Bardzo serdecznie dziękuję za pomoc.


czwartek, 27 stycznia 2011, 23:53
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1906
Lokalizacja: Opole
Post Re: Problem z AVCHD w ediusie 6 po renderingu.
Generalnie mpeg2 wystarcza dla BD i czas renderingu jest do przyjęcia, natomiast h264 pozwoli upchnąć sporo na nośniku.
Dla przykładu po sieci krąży Avatar:
Cytuj:
Wideo
Format : Matroska
Rozmiar pliku : 4,56 GB
ID : 1
Format : AVC
Format/Informacja : Advanced Video Codec
Profil formatu : High@L4.0
Ustawienia formatu, CABAC : Tak
Ustawienia formatu, poklatkowy : 4 klatki
ID kodeka : V_MPEG4/ISO/AVC
Czas trwania : 2h 58 min.
Szerokość : 1.920 pikseli
Wysokość : 1.080 pikseli
Proporcje obrazu : 16:9
Szybkość wyświetlania klatek : 23,976 kl/s
ColorSpace : YUV
ChromaSubsampling : 4:2:0
BitDepth/String : 8 bitów
Rodzaj skanu : Progresywny

Gdzie jakość jest na prawdę przyzwoita, a jak widać to FullHD i zmieścił by się na nośniku DVD.

_________________
Obrazek


piątek, 28 stycznia 2011, 01:29
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 8 stycznia 2004, 23:02
Posty: 610
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: Problem z AVCHD w ediusie 6 po renderingu.
robertnik napisał(a):
Generalnie mpeg2 wystarcza dla BD i czas renderingu jest do przyjęcia, natomiast h264 pozwoli upchnąć sporo na nośniku.
Dla przykładu po sieci krąży Avatar:
Cytuj:
W
Gdzie jakość jest na prawdę przyzwoita, a jak widać to FullHD i zmieścił by się na nośniku DVD.



Trochę błędnie rozumujesz różnice w kodekach mpeg-2 a h264, tu zupełnie nie chodzi o to że więcej upchasz kodekiem h264, tym kodekiem upchasz dokładnie tyle samo co mpeg-2 przy założeniu że ustawione będą takie same parametry, różnica miedzy tymi kodekami jest taka że kodek mpeg-2 znacznie gorzej radzi sobie przy niższych bitrate/s, dlatego h264 jest często wykorzystywany w kopiach HD na nośniku dvd, ustaw sobie 3000 tyś bitrate/s mpeg-2 i h264 w jednej minucie materiału, będziesz miał odpowiedź.

_________________
Panasonic AG-DVC30, Panasonic HMC151e x2 kiedyś........obecnie Panasonic HC-X1i Panasonic GH5


niedziela, 13 lutego 2011, 16:01
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL