Teraz jest niedziela, 20 października 2019, 00:30




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 
 Problem z szybkością działania Edius 6.01 
Autor Wiadomość
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: poniedziałek, 25 maja 2009, 10:12
Posty: 68
Post Problem z szybkością działania Edius 6.01
Witam serdecznie wszystkich. Ściągnąłem sobie ostatnio demo ediusa 6 i mam problem z szybkością działania programu. Problem polega na szybkości reakcji programu na moje "kliknięcia" np. cięcia, przesuwania, zaznaczania itp. Czas opóźnienia może niezbyt wielki (2sek.) ale posiadając ediusa neo 2.5 coś takiego się nie działo na tym samym materiale wideo. Nie ukrywam, że trochę to irytuje podczas montażu. System mam świeżo postawiony więc raczej to nie wina systemu. Może ktoś by podsunął jakiś pomysł co z tym zrobić, może coś, gdzieś trzeba ustawić??

_________________
Intel Core I7 2600K | Asus P8Z68-V PRO | 8GB 1600MHz Corsair CL9 | Goodram C40 120GB SYSTEM i 2x40GB RAID 0 INTEL SSD na cache systemowy+500GB HDD Samsung F3 + 1TB WD RED+1TB WD GREEN | Gigabyte Radeon HD6850 Wind Force | OCZ MOD XStream Pro 700W


niedziela, 1 maja 2011, 18:13
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: sobota, 17 kwietnia 2010, 11:58
Posty: 563
Post Re: Problem z szybkością działania Edius 6.01
Zapewne edytujesz pliki z kamery w formacie AVCHD, o czym zapomniałeś wspomnieć. Dwa wyjścia: 1. przekonwertować materiał na bardziej zjadliwy dla Twojego komputera lub 2. Unowocześnić swoja jednostkę, która de facto szybkością niestety nie grzeszy, w starciu z AVC.


niedziela, 1 maja 2011, 20:26
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: poniedziałek, 25 maja 2009, 10:12
Posty: 68
Post Re: Problem z szybkością działania Edius 6.01
Pliki są w formacie .AVI o rozdzielczości 1440x1080 25kl/s :D

_________________
Intel Core I7 2600K | Asus P8Z68-V PRO | 8GB 1600MHz Corsair CL9 | Goodram C40 120GB SYSTEM i 2x40GB RAID 0 INTEL SSD na cache systemowy+500GB HDD Samsung F3 + 1TB WD RED+1TB WD GREEN | Gigabyte Radeon HD6850 Wind Force | OCZ MOD XStream Pro 700W


niedziela, 1 maja 2011, 20:30
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: sobota, 17 kwietnia 2010, 11:58
Posty: 563
Post Re: Problem z szybkością działania Edius 6.01
Uffff.....tak, tak AVI... Dowiedz się choć z Wikipedii czym jest avi i co może w nim siedzieć, będziemy rozmawiali dalej.
BTW: Kolejny wszystkowiedzący, heh... AVI :roll: Standardowo co jakiś czas ktoś pyta czemu "to avi" się tak ciężko wczytuje i źle montuje. I pewnie dostałeś te pliki z kamery Toshiba lub podobnej low budget.
Przeczytaj, bo nie ma o czym gadać przedtem.


niedziela, 1 maja 2011, 20:51
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: poniedziałek, 25 maja 2009, 10:12
Posty: 68
Post Re: Problem z szybkością działania Edius 6.01
Nie wiem dokładnie bo ja materiału nie zrzucam dostaje go od kamerzysty. Sprawdziłem programem GSpot i pisze Codec: CUVC Name: Canopus HQ 1440x1080 25kl/s PCM Audio 48kHz 1536 kb/s (2 channels). Ps. kamery z których dostaje pliki nie są to kamery niskobudżetowe, konkretnie modelu nie podam, wiem tylko że to Panasonic kosztujące 16tys zł. Po to jest to forum żeby się czegoś dowiedzieć a ja wrzechwiedzącym nie jestem :wink:

_________________
Intel Core I7 2600K | Asus P8Z68-V PRO | 8GB 1600MHz Corsair CL9 | Goodram C40 120GB SYSTEM i 2x40GB RAID 0 INTEL SSD na cache systemowy+500GB HDD Samsung F3 + 1TB WD RED+1TB WD GREEN | Gigabyte Radeon HD6850 Wind Force | OCZ MOD XStream Pro 700W


niedziela, 1 maja 2011, 21:20
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Problem z szybkością działania Edius 6.01
1. czy zainstalowane oprogramowanie/sterowniki do chipsetu plyty ?
2. sterownik karty graficznej ?
3. jakies kodeki ?
4. czy jest zainstalowany QT kompatybilny z winda x64 ?


niedziela, 1 maja 2011, 22:00
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: poniedziałek, 25 maja 2009, 10:12
Posty: 68
Post Re: Problem z szybkością działania Edius 6.01
1. Sterowniki mam najnowsze do płyty głownej.
2. Sterownik do karty graficznej też najnowszy 11.2
3. Kodeków nie instalowałem żadnych.
4. QuickTime był oryginalny razem z ediusem a teraz wyinstalowałem go i zainstalowałem nową wesję 7.6.9

_________________
Intel Core I7 2600K | Asus P8Z68-V PRO | 8GB 1600MHz Corsair CL9 | Goodram C40 120GB SYSTEM i 2x40GB RAID 0 INTEL SSD na cache systemowy+500GB HDD Samsung F3 + 1TB WD RED+1TB WD GREEN | Gigabyte Radeon HD6850 Wind Force | OCZ MOD XStream Pro 700W


niedziela, 1 maja 2011, 22:31
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Problem z szybkością działania Edius 6.01
przepustowosc twojej karty graficznej plasuje sie kolo 30gb/s ... lipa
jesli instalowales sterownik z calym catalyst panelem to wez to wywal w diably i sprawdz sterowniki DNA (gole bez dodatkow)
wlacz wyglad classic i powylaczaj wszystkie syfy graficzne zaczynajac od procesow zwiaznych z aero a konczac na tooltipach, cieniach pod kursorami itp

... zmien karte graficzna bo ta sie do niczego nie nadaje


niedziela, 1 maja 2011, 22:56
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3416
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post Re: Problem z szybkością działania Edius 6.01
Spytam się też ja o coś:
- Czy uruchamiasz Ediusa wybierając ustawienia projektu zgodne ze specyfiką plików jakie dostajesz od operatora? Najwyraźniej widać, że materiał do płynnej pracy wymaga renderingu.
Pliki najwyraźniej wyeksportowane są z Ediusa, więc jeśli edytujesz je otwierając projekt w innym standardzie system po prostu nie wyrabia z konwersją i podglądem real time.
Poznasz to łatwo, że w nieprawidłowym standardzie w oknie time line jest czerwona linia nad plikami w których nic nie robiliśmy (tak po chłopsku).
Najlepiej załadować do programu otrzymany od operatora preset ustawień projektu, wtedy materiał szedł będzie płynnie nawet przy nie najszybszym sprzęcie, a nawet nie wymagał będzie renderowania obszarów w których nie było ingerencji.

_________________
Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże
Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!


poniedziałek, 2 maja 2011, 09:10
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 lipca 2007, 17:13
Posty: 1068
Post Re: Problem z szybkością działania Edius 6.01
Lukirybnik napisał(a):
... Canopus HQ 1440x1080 25kl/s PCM Audio 48kHz 1536 kb/s (2 channels). ... Panasonic kosztujące 16tys zł. Po to jest to forum żeby się czegoś dowiedzieć a ja wrzechwiedzącym nie jestem :wink:

Wygląda na to, że są to pliki potraktowane Canopus AVCHD Converter. Dziwne, że Edek tego nie trawi. Zastanawia mnie to 1536 kb - coś mało jak do video no chyba, że to parametr audio. Odpal MediaInfo i wstaw zrzut ekranu jak można.
Posłuchałbym tu rady Montażysta Darek A odnoście prawidłowego ustawienia projektu.


poniedziałek, 2 maja 2011, 14:36
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: poniedziałek, 25 maja 2009, 10:12
Posty: 68
Post Re: Problem z szybkością działania Edius 6.01
Zrobiłem screen'a z programu mediainfo jednego z plików na których montuje
http://zapodaj.net/329fb0165236.jpg.html

A tutaj ustawienia projektu
http://zapodaj.net/d4d2ff0b2ea4.jpg.html

_________________
Intel Core I7 2600K | Asus P8Z68-V PRO | 8GB 1600MHz Corsair CL9 | Goodram C40 120GB SYSTEM i 2x40GB RAID 0 INTEL SSD na cache systemowy+500GB HDD Samsung F3 + 1TB WD RED+1TB WD GREEN | Gigabyte Radeon HD6850 Wind Force | OCZ MOD XStream Pro 700W


poniedziałek, 2 maja 2011, 16:01
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1906
Lokalizacja: Opole
Post Re: Problem z szybkością działania Edius 6.01
MediaInfo z niewiadomych powodów (czytaj opieszałość Canopusa) nie odczytuje parametrów canopusa. Musisz je wziąć od osoby, która zgrywała materiał i mieć nadzieje że podczas capture Edius był ustawiony przez świadomego usera w zgodnym presecie z kamerą. Jeśli nie jest tego pewien, to zgraj to jeszcze raz w odpowiednim presecie, lub użyj innego kodeka, z którym mediaifo sobie poradzi.
To apsolutna podstawa, bo jeśli to źle zrobisz to cała reszta będzie zła nie zależnie jak bardzo będziesz chciał to poprawić.

Drobne "lagowanie" komputera może być spowodowane analizą audio przez ediusa. Minie po ukończeniu operacji, która trwa odpowiednio do długości materiału z okna bin.

PS
I ściągnij najnowszą demo 6.02(jest poprawiona w stosunku do 6.01)

_________________
Obrazek


czwartek, 12 maja 2011, 14:36
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL