Teraz jest niedziela, 20 października 2019, 00:19




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Vitascene servicePack problem 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: piątek, 13 sierpnia 2010, 20:24
Posty: 30
Post Vitascene servicePack problem
Właśnie zainstalowałem sobie upgrade Ediusa do wersji 6.02 oraz najnowszy SerwicePack Vitascene for Edius 6 -- Version 1.1.108 [27 Apr 2011] ze strony Prodad'a. Problem w tym, że w Ediusie nadal widoczna jest stara wersja Vitasceny. Wie ktoś, jak temu zaradzić?


wtorek, 17 maja 2011, 12:06
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3416
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post Re: Vitascene servicePack problem
W oknie grup efektów kliknij na pustym miejscu prawym klawiszem myszy i wybierz Default... coś tam..., po czym uruchom ponownie Ediusa.

_________________
Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże
Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!


niedziela, 3 lipca 2011, 08:02
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: piątek, 13 sierpnia 2010, 20:24
Posty: 30
Post Re: Vitascene servicePack problem
Darek, nie wiem czy dobrze cię zrozumiałem: "okno grup efektów" - chodzi ci o okno w ediusie z wyborem efektów - tak? Jeżeli tak, to nie ma tam opcji default ... coś tam.
Zauważyłem, że po zainstalowaniu tego service paka (wczoraj ściągnąłem najnowszą wersję: Vitascene for Edius 6 -- Version 1.1.113 [22 Jun 2011]) to nie uaktualnia istniejącej vitasceny, tylko instaluje się jako zupełnie nowa aplikacja i mam teraz dwie vitasceny: ver. 1.0 i 1.1. Edius widzi tą starszą, mimo że przy instalcji service pack'a pyta się, czy ma się instalować jako plug in do ediusa 6. Nie wiem co robie nie tak.


środa, 6 lipca 2011, 10:55
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1906
Lokalizacja: Opole
Post Re: Vitascene servicePack problem
Coś robisz nie tak, a może masz demo, bo czytałem gdzieś na ichnim forum że demo nie wspiera dodatków, ale angielski znam słabo i może źle to zrozumiałem...
Tak czy siak odinstaluj
James Camerun napisał(a):
...oraz najnowszy SerwicePack Vitascene for Edius 6 -- Version 1.1.108 [27 Apr 2011] ze strony Prodad'a.

i zainstaluj
James Camerun napisał(a):
najnowszą wersję: Vitascene for Edius 6 -- Version 1.1.113 [22 Jun 2011])

Teraz w Ediusie wybierz vitascene
Obrazek
Połóż na klip i w oknie information kliknij 2x na vitascene
Obrazek
W vitascene na help i abort vitascene
Obrazek
Obecnością katalogów 1.0 i 1.1 sie nie przejmuj ma odpalić się nowsza.

_________________
Obrazek


środa, 6 lipca 2011, 16:49
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: piątek, 13 sierpnia 2010, 20:24
Posty: 30
Post Re: Vitascene servicePack problem
Robertnik, wszystko robiłem tak jak opisałeś, jeszcze raz spróbowałem odinstalowywując nowszą wersję i ponownie instalując service packa' z czerwca i mam to samo, vitascena w ediusie pokazuje mi wersję z 2009r. Natomiast jako samodzielna aplikacja uruchamia się bez problemu. Tylko edius jej nie "widzi". Może powstał jakiś drobny błąd w systemie i to uniemożliwia poprawną instalację service packa'a. Miałem także problem z instalacją upgrada ediusa do versji 6.03 o czym pisałem w innym wątku. Te dwa fakty mogą świadczyć, że coś mam nie tak.


środa, 6 lipca 2011, 21:14
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1906
Lokalizacja: Opole
Post Re: Vitascene servicePack problem
Napisz jaki to system i na jakiej partycji to zainstalowałeś.
Jeśli jak ja masz Windowsa x64(nie istotne czy xp,vista,7) i Twoje ściezki instalacji to:
C:\Program Files (x86)\proDAD\Vitascene-1.1
C:\Program Files (x86)\Grass Valley\EDIUS 6\PlugIn
To w załączniku masz mój prodad-vitascene.tpi
Zrób kopie własnego i podmień go na mój, kto wie może podniosłeś zabezpieczenia i instalator nie może dodać nowego pluginu....


Edit
Coś sobie przypomniałem ;) Mój Edius zamyka się baaaaaaardzo długo(pewnie przez mnogość dodatków). Podczas instalacji SP do Vitascene Edius nie może być uruchomiony. Ma go nie wyć w menedżerze zadań. Jak jest to ubij go przed instalacją.


Załączniki:
prodad-vitascene.zip [91.94 ]
Pobrane 321 razy

_________________
Obrazek
środa, 6 lipca 2011, 21:37
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 22 lipca 2006, 05:38
Posty: 218
Lokalizacja: Opolskie
Post Re: Vitascene servicePack problem
Mam Edka 5.51.
Zainstalowany Vitascene 1.0.
Ściągnąłem ten servix Pack - zainstalowałem Zainstalowałem dalej --> dalej--> wybrałem jako plugin tylko Edka 5.51 (z listy programów)..... i dalej mam Vitascene 1.0... nic się nie zmieniło...
Co robię źle? ://

_________________
Każdy problem ma swoje rozwiązanie, a jeśli nie ma rozwiązania, to znaczy że nie ma problemu


środa, 6 lipca 2011, 23:03
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1906
Lokalizacja: Opole
Post Re: Vitascene servicePack problem
C:\Program Files (x86)\Canopus\EDIUS 5
C:\Program Files (x86)\Grass Valley\EDIUS 6
Dla Ediusa 5 jest Service 1.0.45 [29 Oct 2009]
Dla Ediusa 6 jest Vitascene für Edius 6 -- Version 1.1.113 [22 Jun 2011]
Vitascene 2.x nie będzie działać poniżej Ediusa 6.x

_________________
Obrazek


czwartek, 7 lipca 2011, 01:31
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: piątek, 13 sierpnia 2010, 20:24
Posty: 30
Post Re: Vitascene servicePack problem
No i udało się. Pomogła podmiana tego pliku z załącznika. Najpierw spróbowałem zainstalować jeszcze raz service pack'a po upewnieniu się, że edius zamknął się do końca (u mnie też dość długo się zamyka), ale było to samo. Natomiast po podmianie pliku jest już najnowsza wersja vitasceny w ediusie. Dzięki serdeczne za pomoc, mam nadzieję że kiedyś będę miał możliwość odwdzięczenia się. A tak przy okazji, zauważyłeś co wnosi ta poprawka? Jeszcze raz serdeczne dzięki i pozdrawiam.


czwartek, 7 lipca 2011, 01:59
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 22 lipca 2006, 05:38
Posty: 218
Lokalizacja: Opolskie
Post Re: Vitascene servicePack problem
Mam tą instalkę wrzucić do folderu Ediusa czy mogę ja odpalić np. z pulpitu?
Na stronie jest do wyboru:
- Download Service
- Download Manual (English, Deutsch, Français, Español, Italiano, Nederlands)
Wszystko jedno który ściągnę? Edius ma być wyłączony czy włączony?
Kurcze bo nie chce błędu jakiegoś zrobić żeby coś nie pomieszać...

_________________
Każdy problem ma swoje rozwiązanie, a jeśli nie ma rozwiązania, to znaczy że nie ma problemu


czwartek, 7 lipca 2011, 09:21
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1906
Lokalizacja: Opole
Post Re: Vitascene servicePack problem
Sąsiad...
Manual to są pliki pomocy, w dodatku masz napisane w jakich językach.
Ściągasz plik z rozszerzeniem .exe. To są pliki wykonywalne, a w tym przypadku downloader poprawki, która przez niego zostanie ściągnięta.
Tu masz link bezpośredni, klikasz i się ściąga instalator Service 1.0.45 [29 Oct 2009](dla Ediusa 5.x)

James Camerun napisał(a):
A tak przy okazji, zauważyłeś co wnosi ta poprawka? Jeszcze raz serdeczne dzięki i pozdrawiam.

Szczerze mówiąc nie używam, w zasadzie baaaaaaaaaardzo rzadko korzystam z rozjaśnienia w vitascene. Gdyby nie dawali jej do Ediusa to bym jej nie miał...

_________________
Obrazek


czwartek, 7 lipca 2011, 12:05
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3416
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post Re: Vitascene servicePack problem
robertnik napisał(a):
w zasadzie baaaaaaaaaardzo rzadko korzystam z rozjaśnienia w vitascene

Przecież to dziesiątki innych bardzo fajnych efektów na obrazie, tekście itp, a nie tylko rozjaśnianie.

_________________
Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże
Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!


niedziela, 10 lipca 2011, 09:17
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1906
Lokalizacja: Opole
Post Re: Vitascene servicePack problem
Absolutnie nie zaprzeczam. Po prostu staram się nie wkładać "fajerwerków" do wesel. Ograniczam się do ostrych cięć i łagodnego przenikania(defaltowe przejście w Ediusie). Tytularki praktycznie nie używam, napisy robię w Bluftitler(lubię ostrą czcionkę, bez rozmywania się, zanikania itp). Oczywiście kiedyś zacznę korzystać i z Vitascene, choćby po to by uniknąć monotonności, ale puki co... wygrywa lenistwo. Szybciej jest coś zrobić znanym sobie sposobem, nawet gdyby było to 5x bardziej zawiłe ;)

Pozdrawiam.

_________________
Obrazek


niedziela, 10 lipca 2011, 14:30
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 22 października 2006, 23:57
Posty: 537
Lokalizacja: Lisewiec koło Kolbud koło Gdańska :)
Post Re: Vitascene servicePack problem
Darek - Robert pisze w kontekście wesel i zgadzam się z nim - w 99.9% przypadków wstawianie fajerwerków przynosi więcej złego niż dobrego. Osobiście używam vitascene w projektach dla firm i to tylko na wyraźne życzenie zleceniodawcy. Prosty film można będzie oglądać przez kolejne kilkadziesiąt lat, zaś film naćpany efektami szybko staje się nudny.
Oczywiście klient nasz pan - ale nie dajmy się zwariować.

_________________
Edius 8.xx, Sony VEGAS PRO 10.0 + DVD Architekt 6.0
GG: 467185
Skype: ArekWP
Odbitki na KODAK PROFESSIONAL w rozsądnych cenach http://www.fotogosia.pl - zapraszamy :)


poniedziałek, 11 lipca 2011, 10:00
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL