Teraz jest wtorek, 15 października 2019, 09:03




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 
 Edius 5 problem z odtwarzaniem na ekranie 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 6 marca 2012, 23:34
Posty: 6
Post Edius 5 problem z odtwarzaniem na ekranie
Witam,

Bardzo proszę o pomoc. Montuję pierwszy raz w Ediusie, bardzo mi zalezy na projekcie. Renderowałam go i zapisywałam wielokrotnie. Przy kolejnym otworzeniu programu widzę cały projekt na timeplayerze ale nie mogę odtworzyć obrazu na głównym ekranie, nie słyszę też w ścieżki audio. Mogę podejrzeć na ekranie tylko poszczególne fragmenty-ich video layout, używając efektu FX Transition lub odtworzyć poszcególne fragmenty ale pokazaują się w postaci przed montażem i z ich oryginalną ścieżką dżwiękową.


wtorek, 6 marca 2012, 23:45
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1906
Lokalizacja: Opole
Post Re: Edius 5 problem z odtwarzaniem na ekranie
Pokaz printscreena.

_________________
Obrazek


środa, 7 marca 2012, 00:51
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 6 marca 2012, 23:34
Posty: 6
Post Re: Edius 5 problem z odtwarzaniem na ekranie
nie wiem jak...
Ekran chodzi mi o okno nagrywania w oknie podglądu.
Odkryłam wczoraj, że obraz i dźwięk znika, kiedy zmieniam nazwę projektu- a przynajmniej, tak to wygląda...?
Teraz mam taką sytuację: otworzyłam projekt zapisany trochę wcześniej, który jest określony jako "tylko do odczytu"- jest na nim obraz i dźwięk, ale okazało się, że spokojnie mogę na nim montować. Mogłam też wyeksportować projekt do mpg( wcześniej- bez obrazu nie byłąm w stanie dokonać eksportu...). Później:co jakiś czas kiedy zapisuję projekt, tracę obraz i żeby go odzyskać, resetuję program...w ten sposób jakoś brnęłam...


środa, 7 marca 2012, 13:11
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1906
Lokalizacja: Opole
Post Re: Edius 5 problem z odtwarzaniem na ekranie
Wciskasz
Obrazek
Później oodpalasz Paint i wciskasz
Obrazek
Zapisz jako
Obrazek
Edius.png
Uploadujesz na jakis hosting np tu, tu, albo tu(jest ich więcej) i wklejasz BBCode tu na forum.

_________________
Obrazek


środa, 7 marca 2012, 14:22
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4859
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Edius 5 problem z odtwarzaniem na ekranie
Tamarta napisał(a):
nie wiem jak...

W Win7 i Vista masz Start / wszystkie programy / akcesoria / narzędzie wycinania. Można też użyć http://www.dobreprogramy.pl/Przechwytywanie-obrazu,Kategoria,Windows,69.html.
Printscreena umieść na http://imageshack.us/, czy http://www.fotosik.pl/ na przykład.

PS Za długo pisałem jak widać. :D

_________________
最诚挚的问候


środa, 7 marca 2012, 14:24
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 6 marca 2012, 23:34
Posty: 6
Post Re: Edius 5 problem z odtwarzaniem na ekranie
Dzieki:)

http://imageshack.us/photo/my-images/560/edius.png/


środa, 7 marca 2012, 20:52
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 22 października 2006, 23:57
Posty: 537
Lokalizacja: Lisewiec koło Kolbud koło Gdańska :)
Post Re: Edius 5 problem z odtwarzaniem na ekranie
Na ścieżce V2 (tam gdzie masz video) po lewej naciśnij na film (taka mała drabinka) bo masz wyłączone video

_________________
Edius 8.xx, Sony VEGAS PRO 10.0 + DVD Architekt 6.0
GG: 467185
Skype: ArekWP
Odbitki na KODAK PROFESSIONAL w rozsądnych cenach http://www.fotogosia.pl - zapraszamy :)


środa, 7 marca 2012, 22:27
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1906
Lokalizacja: Opole
Post Re: Edius 5 problem z odtwarzaniem na ekranie
No ale musisz dać sobie pomóc, więc czytaj co piszą, bo przeskalowałaś obrazek 800x500 takiego małego pulpitu nie masz. Prawda?
Printscreen to w większości czarne okno playera, a timeline pozwijałaś...
No niewiele widać na Twoim obrazku...

Obrazek

Czerwone-Video jest ukryte(nie zaznaczona ikonka) a na całej ścieżce leży klip video bez dźwięku.
Niebieskie-Na ścieżce leży Audio bez video. Ikonki zaznaczone są tak by na tej ścieżce pokazywać Video i nie odtwarzać audio.

Musisz koniecznie przeczytać instrukcję obsługi, bo robisz nie świadomie karygodne błędy.

Pozdrawiam

PS
Instrukcja do Ediusa.

_________________
Obrazek


środa, 7 marca 2012, 22:31
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 6 marca 2012, 23:34
Posty: 6
Post Re: Edius 5 problem z odtwarzaniem na ekranie
Hej,

Przepraszam, ale projekt robie z doskoku, nie mialam jak odpowiedzieć. Bardzo dziękuję za pomoc, wkrótce to ogarnę i odpiszę.

Pozdrawiam


niedziela, 11 marca 2012, 13:52
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 6 marca 2012, 23:34
Posty: 6
Post Re: Edius 5 problem z odtwarzaniem na ekranie
http://imageshack.us/photo/my-images/59/audiotrack.png/

<script src='http://img59.imageshack.us/shareable/?i=audiotrack.png&p=tl' type='text/javascript'></script><noscript>Obrazek</noscript>

Mam nadzieję, że teraz jest lepiej..I mam kolejny problem, nie wiem jak dodać drugą ścieżkę audio.Ten dżwięk który mam znajduje się na ścieżce VA ale nie jest częścią video, tylko sama go podłożyłam. Chcę to zmontować z jeszcze jedną ścieżka audio (biegnącą równolegle) nie mam pojęcia, jak mam dodać tę ścieżkę...


niedziela, 11 marca 2012, 23:51
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 6 marca 2012, 23:34
Posty: 6
Post Re: Edius 5 problem z odtwarzaniem na ekranie
ok, juz sobie poradziłam. Sorry za głupie pytania..:/ Instrukcję też juz mam:)

Pozdrawiam


poniedziałek, 12 marca 2012, 00:20
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL