Teraz jest wtorek, 15 października 2019, 01:04




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 
 3D Picture in Picture 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: sobota, 5 listopada 2011, 19:49
Posty: 9
Post 3D Picture in Picture
Witam! Będę wdzięczny za radę, jak zrobić następujący efekt.
Na filmie ma się pojawić animowany dymek w kształcie elipsy z tekstem, przygotowany wcześniej w Photoshopie. Zrobiłem to przy pomocy 3D Picture in Picture i wszystko byłoby ok, ale pod dymkiem chcę jeszcze nałożyć niewielki cień. I wtedy jest problem, bo Edius nakłada cień pod cały prostokąt, a nie tylko pod elipsę. Jak zrobić, żeby cień był tylko pod dymkiem? Oczywiście elipsa jest zapisana w Photoshopie na tle przeźroczystym i nic to nie daje.
Pozdrawiam


poniedziałek, 12 marca 2012, 13:46
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1906
Lokalizacja: Opole
Post Re: 3D Picture in Picture
Quick Titler ma dymki komiksowe, ale co fakt to fakt ciężko je polecać.
Musisz zrobić jak w Photoschopie, czyli powielić warstwę(ścieżkę na której leży dymek), zaciemnić ją(elipsę, nie ścieżkę :) ) jakimś filtrem(lub zrobić ciemną w Photoshopie).
Położyć ją pod dymek właściwy i względnie przesunąć layouterem.

_________________
Obrazek


poniedziałek, 12 marca 2012, 15:12
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: 3D Picture in Picture
a nie wczyta psd z druga warstwa normalnie ?


poniedziałek, 12 marca 2012, 16:22
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3416
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post Re: 3D Picture in Picture
Zespól warstwę dymku, z warstwą cienia, oczywiście bez tła i dopiero taki plik importuj chyba, że sam cień podążać ma w ruchu po swojej własnej płaszczyźnie, wtedy praca na Layouter.
Pamiętaj też, że dopiero Edius od wersji 6,02 prawidłowo obsługuje pliki psd, we wcześniejszych wersjach dla poprawy efektu konwertować je trzeba było do formatu png.

_________________
Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże
Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!


wtorek, 13 marca 2012, 18:01
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: 3D Picture in Picture
a uznaje rodzaj mieszania warstw przy imporcie psd ?


wtorek, 13 marca 2012, 23:34
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1906
Lokalizacja: Opole
Post Re: 3D Picture in Picture
Nie sprawdzałem, nie mam Photoshopa, ale zakładam że nie ponieważ oprócz viewera(samego podglądu) musiał by mieć możliwość edycji... takie rzeczy tylko w pakiecie Adoba(to ich zamknięty format).

_________________
Obrazek


środa, 14 marca 2012, 18:43
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: 3D Picture in Picture
final tez importuje a sadzac po darciu lachow miedzy apple i adobe to chyba nie ma jkis obostrzen specjalnych


środa, 14 marca 2012, 18:45
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1906
Lokalizacja: Opole
Post Re: 3D Picture in Picture
No ale importowanie a edycja(choćby podstawowa, wyłączenie jednej warstwy) to już 2 różne sprawy...
Możesz podrzucić jakieś 2 kółka na 2 warstwach w PSD, to sprawdzę, ale szczerze wątpię w możliwość edycji...

_________________
Obrazek


środa, 14 marca 2012, 18:58
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: 3D Picture in Picture
daj mail na priava to wrzuce jakies napis ze stylem "pomieszanym" , btw. nie masz photoshopa ?


środa, 14 marca 2012, 21:30
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1906
Lokalizacja: Opole
Post Re: 3D Picture in Picture
No nie mam. Bawiłem się linuxami i jakoś Gimp mi został. Jest trochę tańszy ;)

Edit
Jest jak podejrzewałem. PSD da się zaimportować(pewnie jak zdjęcia, nie w wysokiej rozdzielczości) i nic ponad operacjami wykonywanymi na innych plikach nie da się zrobić.
Po dwukliku nie odpala się jakiś tajny mini edytorek graficzny... i szczerze wątpię czy w przypadku obecności Photoshopa w systemie miało by się to zmienić.

_________________
Obrazek


środa, 14 marca 2012, 22:06
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL