Teraz jest wtorek, 15 października 2019, 09:36




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
 zestaw do edius 6 czy pociągnie montażHD? 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: poniedziałek, 20 maja 2013, 14:51
Posty: 3
Post zestaw do edius 6 czy pociągnie montażHD?
Witam oto mój zestaw, czy pociągnie ediusa i montaż:

Intel i5 4x 3.2Mhz
Geforce GT630 1GB DDR5
16GB RAM DDR3
Fortron 450W
Window 7 64bit Home


poniedziałek, 20 maja 2013, 14:55
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: zestaw do edius 6 czy pociągnie montażHD?
jakies proste materialy na pewno tak ale po pierwsze karta graficzna to porazka, po drugie nie napisales jka konfiguracja dyskow i plyta glowna


poniedziałek, 20 maja 2013, 16:07
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 11 kwietnia 2004, 08:12
Posty: 537
Lokalizacja: Lipsko
Post Re: zestaw do edius 6 czy pociągnie montażHD?
Za słaby ?? Nie wiem jak EDEK 6, ale na wersji 5.5 u mnie na i5 z 8gb ram i jakąś tanią kartą ATI pociągnęło 1080i w RT kilka kanałów bez zająknięcia. Oczywiście bez filtrów, natomiast jedna ścieżka chyba z 15 filtrami też szła bez zająknięcia.

_________________
Kliknij koniecznie http://www.pajacyk.pl
A tu też możesz zaglądnąć :-) http://www.sylwekkuna.com aktualizowana 14.06.2016
Panasonic GH2, ZOOM H2, STEADYCAM,
KRAN 6m auto AIM


wtorek, 21 maja 2013, 09:26
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: zestaw do edius 6 czy pociągnie montażHD?
taaaa a w tasku jeszcze grales w far cry 3....


wtorek, 21 maja 2013, 11:04
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 11 kwietnia 2004, 08:12
Posty: 537
Lokalizacja: Lipsko
Post Re: zestaw do edius 6 czy pociągnie montażHD?
Ok, w wolnej chwili Ci to udowodnię na materiale 1080i AVCHD z GH2 8)
Uruchomię wszystko od początku i nagram mastershota (zero cięć!) i może wtedy uwierzysz :P

_________________
Kliknij koniecznie http://www.pajacyk.pl
A tu też możesz zaglądnąć :-) http://www.sylwekkuna.com aktualizowana 14.06.2016
Panasonic GH2, ZOOM H2, STEADYCAM,
KRAN 6m auto AIM


wtorek, 21 maja 2013, 11:06
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: zestaw do edius 6 czy pociągnie montażHD?
specyfikacji karty graficznej nie da się przeskoczyć i jeszcze 15 filtrow na sciezke..... litości, 4x crop żeby kolejne brzegi dociac ?

jaka masz karte ati ?


wtorek, 21 maja 2013, 11:29
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 15 grudnia 2008, 18:08
Posty: 594
Lokalizacja: woj. Śląskie
Post Re: zestaw do edius 6 czy pociągnie montażHD?
Edek nie korzysta z CUDA i akceleracji GPU wystarczy mu "normalna" karta graficzna (nie biorę pod uwagę vitascene i tp) typu GTS450 taką tęż niedawno miałem teraz mam GTX570 i w samym ediusie nie odczuwam żadnego przyspieszenia co innego programy ze stajni ADOBE tu ma kolosalne znaczenie karta graficzna.

Sylwek z tymi 15 filtrami to chyba trochę przesadziłeś.

_________________
Canon C100 mk2, Canon 5D mk4, PANASONIC AG-AC90EJ,


wtorek, 21 maja 2013, 13:22
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4859
Lokalizacja: Tczew
Post Re: zestaw do edius 6 czy pociągnie montażHD?
...ale korzysta z Quick Sync Intela LINK.

Filtry to chyba tak szkoleniowo, dla sprawdzenia. :wink:

_________________
最诚挚的问候


wtorek, 21 maja 2013, 13:44
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 20 marca 2011, 15:48
Posty: 223
Post Re: zestaw do edius 6 czy pociągnie montażHD?
kristoforo napisał(a):
Edek nie korzysta z CUDA i akceleracji GPU wystarczy mu "normalna" karta graficzna (nie biorę pod uwagę vitascene i tp) typu GTS450 taką tęż niedawno miałem teraz mam GTX570 i w samym ediusie nie odczuwam żadnego przyspieszenia co innego programy ze stajni ADOBE tu ma kolosalne znaczenie karta graficzna.

Sylwek z tymi 15 filtrami to chyba trochę przesadziłeś.

Nie przesadził ! Na podobnym zestawie zrobiłem próbę i dopiero po nałożeniu 48 filtra :mrgreen: (same filtry z grupy korekcji kolorów) bufor spadł i pokazała się czerwona krecha (pliki AVCHD z Panasia)


wtorek, 21 maja 2013, 13:53
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: zestaw do edius 6 czy pociągnie montażHD?
Nakładanie 48 filtrow z korekcji kolorow to rzeczywiście idealny test...

1. to ze edius nie korzysta z cuda nie znaczy, ze nie używa akceleracji GPU (zakładam, ze gpu fx dla zartu wprowadzili...), canopus/gv ma od lat własne rozwiązania i nie korzysta z zew. api po prostu
proponuje wsadzić dowolna kare na pci(nie ex) i sprawdzić jak się pięknie na niej pracuje
2. gts 450 jest dwukrotnie szybszy od karty z tematu (pomijając i tak kiepska magistrale wiec nie wierze w podgląd RT... chyba, ze wy uważacie za podgląd okienko 320x200 w ediusie i tak montujecie, pełnoekranowy podgląd fullhd 1:1 na drugim monitorze i cudow nie ma
3. dodatkowo wazna jest konfiguracja dyskow, która nie została uwzgledniona bo to jest kolejne wąskie gardlo i wystarczy wziąć 3 strumienie hd z bitratem 24+ z jakiejś mocniejszej kompresji i konczy się rt i plynnosc w podglądzie


wtorek, 21 maja 2013, 14:38
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Re: zestaw do edius 6 czy pociągnie montażHD?
Degenerado napisał(a):
3. dodatkowo wazna jest konfiguracja dyskow, która nie została uwzgledniona bo to jest kolejne wąskie gardlo i wystarczy wziąć 3 strumienie hd z bitratem 24+ z jakiejś mocniejszej kompresji i konczy się rt i plynnosc w podglądzie


akurat nie korzystam z edka ale Degenerado w wielu wątkach piszesz o wąskim gardle jakim są dyski - chyba nie rozumiesz co to jest bitrate... 24 Mbps czy 28 Mbps to zaledwie 3,5 do 4 MBps a dyski nawet i stare wykręcają 30 do 40 MB czyli ponad 10x tyle ile trzeba... obecnie nawet i wd green daje te minimum 60 MBps... problemem jest czas dostępu i ewentualnie bufor (pisze tutaj o dyskach HDD), a inną bajką jest to jak sobie soft radzi z odczytem, dekodowaniem i wyświetlaniem montowanych treści...

ja korzystam ze "starego" c2d (3,16@4,2) przy 8 GB z dyskami HDD pod AP CS6 i nie mam problemu z montażem w HD (multicam w DVCPROHD) - gdzie jeden strumień to "tylko" 100 Mbps... a korzystam z najprostszych WD Green'ów bez raid'a na ICH9-R i JMB363...

niestety edius jest wykastrowany z obsługi CUDA czy OpenCL a to w przypadku podglądu na timeline daje bardzo dużo...


wtorek, 21 maja 2013, 16:02
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4859
Lokalizacja: Tczew
Post Re: zestaw do edius 6 czy pociągnie montażHD?
ntpeeter napisał(a):
... Degenerado w wielu wątkach piszesz o wąskim gardle jakim są dyski - chyba nie rozumiesz co to jest bitrate...

Podszkolimy kolegę @degenerado i będzie gites. :wink:

Przy milczącym założeniu że założyciel wątku @kapsel666 ma dysk systemowy i nic wiecej, to Twoje wyliczenia @ntpeeter są czystą teorią. Nie liczysz transferu dysku zżeranego przez system, antywirusa, otwartą pocztę, aktualizacje, tempy wielu programów, w tym edytora, otwieranych efektów, przejść, zdjęć, filtrów...

_________________
最诚挚的问候


wtorek, 21 maja 2013, 17:34
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 11 kwietnia 2004, 08:12
Posty: 537
Lokalizacja: Lipsko
Post Re: zestaw do edius 6 czy pociągnie montażHD?
No może 12-13 filtrów - nie pamiętam, bo to dawno było, a sądząc po opisach na innych forach musiałem się na własnej skórze przekonać i potwierdziło się w 100%. W każdym razie nie tak, że jeden i tan sam filtr koloru cały czas powielałem, po prostu wrzucałem po kolei wszystkie filtry dostępne w edku i po którymś tam zaczął się jąkać co nie zmieniło faktu, że zbierałem szczene z podłogi :lol:
Nie chce mi się teraz włączać kompa od montażu, ale to karta serii ATI 47xx czy coś w ten deseń z TV outem i bardzo dobry podgląd mam na zwykłym TV jak montuję na dodatek absolutnie bez żadnych opóźnień. Powiem więcej - jest po stokroć płynniej w FULL HD na EDKU niż na starym Premierku 6.5 w SD PAL :!: Wspomagania od karty graficznej nie ma, a mimo to i tak wszystko bryka jak młody źrebak :mrgreen: Dla mnie wystarczy 8)
Aha, z jednego dysku (500Gb) te 4-y ścieżki sobie w RT idą...

_________________
Kliknij koniecznie http://www.pajacyk.pl
A tu też możesz zaglądnąć :-) http://www.sylwekkuna.com aktualizowana 14.06.2016
Panasonic GH2, ZOOM H2, STEADYCAM,
KRAN 6m auto AIM


wtorek, 21 maja 2013, 17:44
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: zestaw do edius 6 czy pociągnie montażHD?
@ ntpeter taaaa

i z tych powodow blackmagic i canopus maja swoje oprogramowanie do testowania ciągłego transferu z dysku pod katem "udzwigniecia" materialu wideo i z tego samego powodu robi się raidy do video... gdzie akurat czas dostępu spada a nie się zwieksza....

czas dostępu przekłada się na start stop na timeline i skakanie po plikach a nie na ciagle odtwarzanie materialu bez zacinania

"ja korzystam ze "starego" c2d (3,16@4,2) przy 8 GB z dyskami HDD pod AP CS6 i nie mam problemu z montażem w HD (multicam w DVCPROHD) - gdzie jeden strumień to "tylko" 100 Mbps... a korzystam z najprostszych WD Green'ów bez raid'a na ICH9-R i JMB363..." - w to to wierze tak samo jak i 40 filtrow na klipie

Edius nie jest z niczego wykastrowany, ma wlasna akceleracje a to jest i zawsze była jego najwieksza zaleta bo działa niezależnie od dodatkowych api takich jak cuda co nie ogranicza klienta do konkretnych produktów w tym przypadku nvidii


wtorek, 21 maja 2013, 17:52
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Re: zestaw do edius 6 czy pociągnie montażHD?
kotin napisał(a):
ntpeeter napisał(a):
... Degenerado w wielu wątkach piszesz o wąskim gardle jakim są dyski - chyba nie rozumiesz co to jest bitrate...

Podszkolimy kolegę @degenerado i będzie gites. :wink:

Przy milczącym założeniu że założyciel wątku @kapsel666 ma dysk systemowy i nic wiecej, to Twoje wyliczenia @ntpeeter są czystą teorią. Nie liczysz transferu dysku zżeranego przez system, antywirusa, otwartą pocztę, aktualizacje, tempy wielu programów, w tym edytora, otwieranych efektów, przejść, zdjęć, filtrów...


ja się tylko odniosłem do 24+ x 3... z czystym poważaniem... nawet i na dysku systemowym można... zakładam, że tutaj do tematu podchodzą poważnie...
faktycznie podejście profi: podczas montażu włączony antyvir - kłaniam się nisko takiemu rozwiązaniu...
otwarta poczta, aktualizacje, tempy wielu programów - kłaniam się nisko takiemu rozwiązaniu...
A poważnie... wielu z "wielkich" na tym forum uprawia "voodoo-montaż" - komputery z kosmosu, konfiguracje z prawie TOP500... reszta patrzy na nich jak na wielkich czarowników... a czasami okazuje się, że prosta konfiguracja pozwala na komfortową pracę... no fakt mnie nie przeszkadza, że czasami podgląd przytnie, a i rozdziałka jest tylko 1/2, mnie nie przeszkadza, że 1h do dvd komp robi mi w 20 min a nie w 5 min...


wtorek, 21 maja 2013, 18:04
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL