Teraz jest niedziela, 20 października 2019, 05:26




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 
 Problem z podgladem w Edius 6.08 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 18 maja 2005, 15:30
Posty: 466
Post Problem z podgladem w Edius 6.08
Witam wszystkich, mam pewien problem na nowym zestawie komputerowym.

Konfiguracja jest następująca i7-3770k/z77/16gb/gtx570OC/hdd na sata, odpalam edka 6.08 i wyczytuje pliki w avchd 1080p(25p).
Obraz odtwarzany jest nie płynnie. Dodam ze korzystam z 2 monitorów, pierwszy podpięty do karty graficznej(timeline), drugi do płyty asus z77 (okna+podgląd).

Dla sprawdzenia poprawności materiału avchd odpaliłem go na starej stacji (i3/12gb/p67/gtx285/hdd na sata/2moniorty podpięte do gtx) materiał jest płynniejszy.

Jakieś pomysły? Co robie źle ?

PS. Materiał avchd 1920x1080 25p 1/60 migawka.


piątek, 7 czerwca 2013, 18:08
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4863
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Problem z podgladem w Edius 6.08
Nigdy nie używałem kart Intela, więc nie wiem, ale ja bym pierwszy monitor (z timeline) podpiął pod to coś (pod płytę), a drugi, pod kartę.

_________________
最诚挚的问候


piątek, 7 czerwca 2013, 19:54
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 18 maja 2005, 15:30
Posty: 466
Post Re: Problem z podgladem w Edius 6.08
Troszke pomogło ale do pełnej płynności jeszcze brakuje. A wie ktoś może jakie formaty wspiera edius ? Bo gdy ładuje projekt 1080i czy 1080p Edius wyświetla komunikat:
Cytuj:
device doesn't support the current format switching to software mode
Mam rozumieć ze Edius sam w sobie nie potrafi poprawnie wyświetlić obrazu p czy i ?


wtorek, 11 czerwca 2013, 15:29
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4863
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Problem z podgladem w Edius 6.08
No i jak tam? (UP)

_________________
最诚挚的问候


środa, 12 czerwca 2013, 15:00
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Problem z podgladem w Edius 6.08
jest cos nie tak w systemie bo powinien zadzialac w każdej konfiguracji


środa, 12 czerwca 2013, 15:04
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 18 maja 2005, 15:30
Posty: 466
Post Re: Problem z podgladem w Edius 6.08
Degenerado napisał(a):
jest cos nie tak w systemie bo powinien zadzialac w każdej konfiguracji

a mozesz powiedziec na no zwrocic uwage w systemie ?


czwartek, 13 czerwca 2013, 16:47
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Problem z podgladem w Edius 6.08
pierwsza rzecz to bios , uaktualniony i dobrze skonfigurowany

w windowsie samym jest caly szerego czynnikow które trzeba brac pod uwagę

1. ustawienie pliku stronicowania
2. ustawienie tempow
3. sterowniki : chipset, kontrolery dyskow, grafika
4. ustawienia w sterownikach od poszczególnych grafik
5. powylaczanie niepotrzebnych funkcji windowsa dzilajacych w tle


czwartek, 13 czerwca 2013, 18:28
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 18 maja 2005, 15:30
Posty: 466
Post Re: Problem z podgladem w Edius 6.08
Dzięki Degenerado za wskazówki, postaram się sprawdzić wszystko. Tylko dziwi mnie troszke fakt że przy pracy 1080p jest delikatna przycinka natomiast 1080i juz obraz odtwarza się płynnie.


czwartek, 13 czerwca 2013, 22:59
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Problem z podgladem w Edius 6.08
dlaczego ? przecież to calkiem normalne


czwartek, 13 czerwca 2013, 23:28
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 18 maja 2005, 15:30
Posty: 466
Post Re: Problem z podgladem w Edius 6.08
Degenerado napisał(a):
dlaczego ? przecież to calkiem normalne

doczytałem tego tematu 25p i wiem w czym lub kim tkwi problem. Przyzwyczaiłem się do obrazu 1080i który jest płynniejszy od 25p. Czytałem kiedyś o tym ale liczyłem ze nie będzie takiej różnicy przy ujęciach panoramowanych.
Sprawdziłem ustawienia w Biosie karty graficznej
Primary PCIE
iGPu memory Auto
Render Standby Enable
iGPU Multi... Enable
Te ustawienia są okej ?


piątek, 14 czerwca 2013, 00:46
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL