Teraz jest wtorek, 15 października 2019, 01:07




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 
 Jakie ustawiania codeca canopusa do Edius 6.54 
Autor Wiadomość
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2010, 13:19
Posty: 162
Post Jakie ustawiania codeca canopusa do Edius 6.54
Witam, własnie nabyłem Edka 6.5 i nie wiem jakie najlepsze by były ustawienia kodeka Canopusa (praca na materiale FHD i później do DVD), chodzi mi o lanczos - który numer?, a także czy ustawiać oversize 3% czy 0 co to daje?

_________________
HP DV7 i7, 8GBram, 240SSD, 1TB, Edius, PANSONIC HMC151 i wiele wiele drobiazgów...


poniedziałek, 15 lipca 2013, 16:17
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 22 października 2006, 23:57
Posty: 537
Lokalizacja: Lisewiec koło Kolbud koło Gdańska :)
Post Re: Jakie ustawiania codeca canopusa do Edius 6.54
Cześć - oversize ustaw na 0 - co to daje - przejścia w materiale będą na 100% powierzchni materiału.

Materiał składasz w projekcie HD!

Kodowanie:
1. Projekt w HD wypuszczasz do HD
2. Zmieniasz ustawienia projektu na SD (LANCZOS) i wypuszczasz do SD

_________________
Edius 8.xx, Sony VEGAS PRO 10.0 + DVD Architekt 6.0
GG: 467185
Skype: ArekWP
Odbitki na KODAK PROFESSIONAL w rozsądnych cenach http://www.fotogosia.pl - zapraszamy :)


poniedziałek, 15 lipca 2013, 17:45
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 lipca 2007, 17:13
Posty: 1068
Post Re: Jakie ustawiania codeca canopusa do Edius 6.54
Przepraszam za mały OT ale nie wiem gdzie taką informację wstawić. Użytkownicy starszych wersji 5xx itp. nie mają chyba Lanczos3 i konwersja do SD wymaga ponoć paru zabiegów by nie było tzw. mydła. Wczoraj wszedłem na swoje konto GV a tam w dziale Download można pobrać najnowszą wersję AVCHD Converter. W opcjach można wybrać właśnie Lanczos3 więc teoretycznie za pomocą tego programu można ładnie przeskalować materiał do SD.
Obrazek
Program ten przydaje się też gdy nie posiadamy zbyt silnej maszyny a nie możemy korzystać z proxy. Nagrania AVCH można bezpośrednio przerobić na kodek zgodny z Ediusem.

ps. Najnowsza wersja nie działa z Ediusem 6xx. Dedykowana jest do starszych wersji.


wtorek, 16 lipca 2013, 12:50
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2010, 13:19
Posty: 162
Post Re: Jakie ustawiania codeca canopusa do Edius 6.54
Witam, do tematu jeszcze powrócę, ale ostatnio wpadła mi płyta DVD konkurencji w ręce, wrzuciłem do odtwarzacza i przeżyłem SZOK, materiał 1:32h , 16:9, kodowany bitratem około 6400, światło w kościele jak to w kościele, na sali jeden halogen z daleka, słabe oświetlenie, doświetlanie ledwo lampka, zwykłe menu - obraz ŻYLETA, po prosty nie wiem jak on to zrobił, żadnego ziarna, żadnej mgiełki. Mniemam, że to była kamera HD bo mało SD ma 16:9. No po prostu mało z krzesła nie spadłem - JAK TAKI OBRAZ UZYSKAĆ, może macie jakiś patent, bo ja stosuję ogólnie przyjęte normy na forum i czegoś takiego przy takiej jakości materiału nigdy nie uzyskałem.

_________________
HP DV7 i7, 8GBram, 240SSD, 1TB, Edius, PANSONIC HMC151 i wiele wiele drobiazgów...


wtorek, 16 lipca 2013, 13:34
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 23 marca 2003, 20:25
Posty: 1600
Lokalizacja: Tarnów
Post Re: Jakie ustawiania codeca canopusa do Edius 6.54
Tutaj masz "receptę":

http://www.videoproductions.com.au/html ... scale.html

A tutaj jak skonfigurować windows 7 pod Ediusa:

http://www.videoproductions.com.au/html/win7-tips.html

---------------------------------------------
http://www.vimeo.com/user534596
http://www.photokitchen.eu
FACEBOOK
BSMultimedia

i7 3960k @ 4.5GHz/ Asus P9X79 Deluxe/ 64GB DDR3 Corsair / nVidia GTX 680 4GB / BD-R Plextor / RevoDrive3 240GB / Areca Raid 512MB cache - 4 TB HDD SATA III / Win 7 PRO 64bit / Enermax 1250 W / Adobe CS6 Production Premium / Edius 6.54 / Sony NEX-FS700 / Canon 5D Mark III i kilka szkieł ...

_________________
FACEBOOK
BSMultimedia


wtorek, 16 lipca 2013, 14:07
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4858
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Jakie ustawiania codeca canopusa do Edius 6.54
slawekHD napisał(a):
...żadnego ziarna, żadnej mgiełki...

Ja zaprezentuję podejście "historyczne". :wink:
Panasonic NV GS400 / Sony DCR-HC96E, do tego montaż i eksport w Canopus Let's Edit, authoring na przykład w Ulead DVD Moviefactory (bez przeliczania), to była najprostsza recepta na 1,5 godziny krystalicznego obrazu na DVD.
(Też przepraszam za OT).

_________________
最诚挚的问候


wtorek, 16 lipca 2013, 14:12
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2010, 13:19
Posty: 162
Post Re: Jakie ustawiania codeca canopusa do Edius 6.54
Panie Bogusławie sprawdzę tą metodę skoro skusiłem się na Edius 6.5.

_________________
HP DV7 i7, 8GBram, 240SSD, 1TB, Edius, PANSONIC HMC151 i wiele wiele drobiazgów...


wtorek, 16 lipca 2013, 14:30
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: sobota, 1 marca 2003, 20:43
Posty: 87
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: Jakie ustawiania codeca canopusa do Edius 6.54
slawekHD napisał(a):
Panie Bogusławie sprawdzę tą metodę skoro skusiłem się na Edius 6.5.



Witaj SlawkuHD i jak sprawdziles ustawienia ktore polecil p. Bogusław ?


wtorek, 6 sierpnia 2013, 09:34
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2010, 13:19
Posty: 162
Post Re: Jakie ustawiania codeca canopusa do Edius 6.54
Sprawdziłem. Co do jakości DVD jest do przyjecia, a nawet mnie zadawala, jednak dalej jestem pod wrażeniem widzianej ostatnio płytki o której wcześniej pisałem.
Na końcu daję wyostrzenie sharpness 8, wyżej nie ryzykuję bo występuje pikseloza przy ruchu.
Tylko nie wiem czy to ma znaczenie czy korekcję wykonywać w projekcie HD czy po zmianie na SD. Z tego co wiem to kolejność filtrów napewno ma znaczenie. Brakuje czasu aby to sprawdzić.
A może ta płytka co pisałem była po prostu zrobiona w Pinnacle, a my się bawimy w jakieś marketingowe Ediusy.

_________________
HP DV7 i7, 8GBram, 240SSD, 1TB, Edius, PANSONIC HMC151 i wiele wiele drobiazgów...


wtorek, 6 sierpnia 2013, 10:27
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 lipca 2007, 17:13
Posty: 1068
Post Re: Jakie ustawiania codeca canopusa do Edius 6.54
slawekHD napisał(a):
Tylko nie wiem czy to ma znaczenie czy korekcję wykonywać w projekcie HD czy po zmianie na SD

Ja żadnego wyostrzenia nie daję. Jak chcesz dać to dopiero w projekcie SD gdy eksportujesz do mpeg2. U mnie konwersja w edku hd>sd wychodzi tak https://hotfile.com/dl/238033375/396c61f/edek_hd_do_sd.mpg.html

A jeszcze jedno. Gdy konwertuję do SD nie zmieniam kolejności pól tylko zawsze jadę na natywnych - czyli DVD upper.


wtorek, 6 sierpnia 2013, 11:26
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL