Teraz jest poniedziałek, 21 października 2019, 07:08




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 
 Edius 6.05 i TV Sharp 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 29 sierpnia 2013, 08:40
Posty: 21
Post Edius 6.05 i TV Sharp
Witam
Do tej pory zgrywałem w Ediusie filmy z kamery HDV i przerabiałem na mpeg2 DVD. Teraz z racji nowego TV Sharp46LE830 chciałem filmy zgrać do pliku HD i za pomocą dysku zewnętrznego otworzyć na w/w TV. Do testów wziąłem materiał 1 minutowy i nagrałem w H265. powstał plik mp4 a następnie nagrałem AVCHD 1080/25p. Włączan Tv ii... widzi tylko MP4 nie widzi AVCHD z rozszerzeniem .m2ts.
Jak już mam Tv Full HD to myślę sobie by zobaczyć jak to wygląda a tu klops. Tylko nie wiem czy coś źle robię w Ediusie czy to wina TV, że nie czyta pliku.
Czytałem na forach, ludzie konwertują innymi programami do innych formatów.
Ale zabiera to czas. Więc bardzo proszę o pomoc i odpowiedź na pytania:

1. Do jakiego kodeka wyeksportować materiał w Edius 6.05 by uzyskać najlepszą jakość z HDV do HD 1080 ?
2. Jak ustawić taki kodek ? Próbowałem różne bitrate, zostawiałem nie zmienione - pliki ogromne. Jakie jest wasze doświadczenie z HD i bitrate jakie wartości dają dobre efekty ?
3. Jeśli jednak należy użyć innego programu do kodowania to jaki plik wyjściowy z Ediusa?
4. Czym przekodować dalej jaki program (mogą być płatne) i do jakiego formatu ?
Dziękuje za wyrozumiałość i pomoc.


czwartek, 29 sierpnia 2013, 09:07
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Edius 6.05 i TV Sharp
Jak Ci się telewizor sprawuje bo tez się na tym albo podobnym Sharpem zastanawiam


czwartek, 29 sierpnia 2013, 09:19
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 29 sierpnia 2013, 08:40
Posty: 21
Post Re: Edius 6.05 i TV Sharp
TV super, długo się zastanawiałem ale nie żałuję. Wymaga kalibracji i ustawień. Ludzie krytykują go "teatralny obraz", owszem na standardowych ustawieniach prosto ze sklepu tak jest. Trzeba trochę poustawiać i jest super. Mam podpięty Cyfrowy Polsat z kanałami HD. Polskie HD takie sobie ale np Discowery bajka.
jak będziesz zainteresowany pisz na PW wyślę ci przykładowe opisy ustawień kalibracji.


czwartek, 29 sierpnia 2013, 09:36
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Edius 6.05 i TV Sharp
a jest opcja wysylania obrazu z kompa przez wifi ? żeby sobie z media playera zdalnie puszczac filmy ?


czwartek, 29 sierpnia 2013, 10:22
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: poniedziałek, 20 czerwca 2005, 10:17
Posty: 25
Lokalizacja: podlaskie
Post Re: Edius 6.05 i TV Sharp
zmien rozszerzenie z m2ts na mpg i daj znac czy TV odtworzyl ten plik


czwartek, 29 sierpnia 2013, 10:26
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 29 sierpnia 2013, 08:40
Posty: 21
Post Re: Edius 6.05 i TV Sharp
Degenerado napisał(a):
a jest opcja wysylania obrazu z kompa przez wifi ? żeby sobie z media playera zdalnie puszczac filmy ?


Mam Liveboxa z TP i sieć kablową, na komputerze uruchomiłem serwer. Tv widział wszystko i otwierał ale... jeśli pliki były duże (1080) strasznie przycinał. Mniejsze pliki odtwarzał bez problemu. Sprawdzałem adapter WiFi, działa ale Livbox jest daleko i sygnał słaby więc nie działało już dobrze.


ratur napisał(a):
zmien rozszerzenie z m2ts na mpg i daj znac czy TV odtworzyl ten plik

ale gdzie zmienić? Przekodować innym programem ?


czwartek, 29 sierpnia 2013, 11:33
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 8 listopada 2006, 16:32
Posty: 596
Post Re: Edius 6.05 i TV Sharp
Nie, po prostu zmień w windowsie rozszerzenie pliku.

_________________
FS700 | FS100 | Kran i inne zabawki | Sprzęt filmowy do wynajęcia | Zapraszam na filmuser, forum filmowe


czwartek, 29 sierpnia 2013, 18:50
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 29 sierpnia 2013, 08:40
Posty: 21
Post Re: Edius 6.05 i TV Sharp
Nie wiem czy tak powinno być ale z eksportu otrzymałem trzy pliki:
1 AVchd.m2t 1KB - widać ikonę Edius
2 AVchd.m2t - widać ikonę Edius
3 AVchd 35 KB - komputer wyświetla miniaturkę filmu

Materiał miał 20s
W pierwszych dwóch zmian nic nie daje a w trzecim nie idzie zmienić rozszerzenia po kliknięciu w nazwę.


czwartek, 29 sierpnia 2013, 19:50
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL