Teraz jest poniedziałek, 21 października 2019, 08:07




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ] 
 EDIUS pro 7 - nowicjusz pytanie ma 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: sobota, 17 marca 2007, 02:03
Posty: 309
Post EDIUS pro 7 - nowicjusz pytanie ma
stałem się posiadaczem Ediusa pro 7
zainstalowałem, załadowałem kilka plików z kamery AVCHD 1920x1080 i jak w programie kliknąłem na odtwarzanie to widzę że pliki AVCHD nie odtwarzają się płynnie, jak by się zacinało podczas odtwarzania

dodam że mam program AVID studio i w tym programie nie mam problemów z odtwarzaniem plików w formacie AVCHD , w kompie też każdy klik się idealnie odtwarza

co może być przyczyną złego odtwarzania w edisue, ??

_________________
Sony PXW-1XX, SONY FX1000, Libec ALLEX, Benro KH-25, BOYA BY-WM6, Avid Liquid 7.2, Pinnacle Studio 19, Edius 7.53


piątek, 8 listopada 2013, 18:18
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: EDIUS pro 7 - nowicjusz pytanie ma
te same pliki w tej samej konfiguracji ? dwa programy w tym samym systemie ? czy jakies warunki takie jak pofragmentowanie dysku mogą wchodzić w gre ?


piątek, 8 listopada 2013, 18:20
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: sobota, 17 marca 2007, 02:03
Posty: 309
Post Re: EDIUS pro 7 - nowicjusz pytanie ma
nie wiem tego
ale mam też w tym samym systemie Avid Liquid , oczywiście że pracuję tylko na jednym, ale do tej pory nie miałem problemów z odtwarzaniem plików AVCHD w windowsie i AVID Studio, Liquid nie widzi AVCHD
ale brak płynności odtwarzania mnie dziwi ,tym bardziej że studio dobrze odtwarza

_________________
Sony PXW-1XX, SONY FX1000, Libec ALLEX, Benro KH-25, BOYA BY-WM6, Avid Liquid 7.2, Pinnacle Studio 19, Edius 7.53


piątek, 8 listopada 2013, 18:25
Zobacz profil
Nowy
Nowy
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 26 października 2013, 14:03
Posty: 9
Post Re: EDIUS pro 7 - nowicjusz pytanie ma
Upgrade do wersji 7.2 powinien pomóc. Oczywiście ze strony canopus :D


wtorek, 12 listopada 2013, 12:20
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: sobota, 17 marca 2007, 02:03
Posty: 309
Post Re: EDIUS pro 7 - nowicjusz pytanie ma
Qbikospiteros napisał(a):
Upgrade do wersji 7.2 powinien pomóc. Oczywiście ze strony canopus :D
nie pomogło, jedynie co pomaga aby po zaimportowaniu plików AVCHD w ediusie odtwarzały się płynnie to ręczne włączenie rendering , co jest dla mnie bardzo dziwne, mam AVID Studio i w tym programie nie mam takich problemów

czy edius ma automatyczny rendering, jak to jest w avid studio i avid luquid

_________________
Sony PXW-1XX, SONY FX1000, Libec ALLEX, Benro KH-25, BOYA BY-WM6, Avid Liquid 7.2, Pinnacle Studio 19, Edius 7.53


niedziela, 17 listopada 2013, 09:43
Zobacz profil
Nowy
Nowy
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 26 października 2013, 14:03
Posty: 9
Post Re: EDIUS pro 7 - nowicjusz pytanie ma
to może quicktime nie aktualny?


niedziela, 17 listopada 2013, 14:46
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 13 sierpnia 2010, 22:19
Posty: 459
Lokalizacja: Dolny Śląsk
Post Re: EDIUS pro 7 - nowicjusz pytanie ma
darek_k napisał(a):
Qbikospiteros napisał(a):
Upgrade do wersji 7.2 powinien pomóc. Oczywiście ze strony canopus :D
nie pomogło, jedynie co pomaga aby po zaimportowaniu plików AVCHD w ediusie odtwarzały się płynnie to ręczne włączenie rendering , co jest dla mnie bardzo dziwne, mam AVID Studio i w tym programie nie mam takich problemów

czy edius ma automatyczny rendering, jak to jest w avid studio i avid luquid


Tak, Edek ma mozliwosc wlaczenia funkcji renderowania w tle. Co do odtwarzania to rendering jest potrzebny do laczenia klipu z roznymi efektami, filtrami, obiektami etc.
Czysty powinien odtwarzac sie plynnie (pod warunkiem ze masz w miare dobrego kompa). Sproboj wlaczyc i popracowac w trybie proxy.

_________________
Życie to nie wytwór Mircosoftu tu Ctrl+Z nie zadziała!


poniedziałek, 18 listopada 2013, 11:10
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 15 grudnia 2008, 18:08
Posty: 594
Lokalizacja: woj. Śląskie
Post Re: EDIUS pro 7 - nowicjusz pytanie ma
Sprawdź dobrze konfigurację systemu, tu masz podpowiedz co trzeba ustawić:

http://www.videoproductions.com.au/html/win7-tips.html

_________________
Canon C100 mk2, Canon 5D mk4, PANASONIC AG-AC90EJ,


poniedziałek, 18 listopada 2013, 14:28
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: sobota, 4 lipca 2009, 22:39
Posty: 375
Post Re: EDIUS pro 7 - nowicjusz pytanie ma
crit napisał(a):
Tak, Edek ma mozliwosc wlaczenia funkcji renderowania w tle. .


Taaak ? A niby jak to zrobić ?


wtorek, 19 listopada 2013, 00:35
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 20 marca 2011, 15:48
Posty: 223
Post Re: EDIUS pro 7 - nowicjusz pytanie ma
MMirek napisał(a):
crit napisał(a):
Tak, Edek ma mozliwosc wlaczenia funkcji renderowania w tle. .


Taaak ? A niby jak to zrobić ?

O kurcze też mnie to ciekawi ...


wtorek, 19 listopada 2013, 16:36
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: sobota, 4 lipca 2009, 22:39
Posty: 375
Post Re: EDIUS pro 7 - nowicjusz pytanie ma
Ja uważam że nie ma ... Może mnie ktoś wyprowadzi z błędu :)


wtorek, 19 listopada 2013, 16:39
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: sobota, 17 marca 2007, 02:03
Posty: 309
Post Re: EDIUS pro 7 - nowicjusz pytanie ma
jeśli ma opcje rendering w tle to gdzie to się włącza ?

_________________
Sony PXW-1XX, SONY FX1000, Libec ALLEX, Benro KH-25, BOYA BY-WM6, Avid Liquid 7.2, Pinnacle Studio 19, Edius 7.53


wtorek, 19 listopada 2013, 21:41
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 13 sierpnia 2010, 22:19
Posty: 459
Lokalizacja: Dolny Śląsk
Post Re: EDIUS pro 7 - nowicjusz pytanie ma
Przepraszam wszystkich kolegów za wprowadzone zamieszanie. Nie było to podyktowane moimi złymi intencjami a jedynie nieostrożnym i niesprawdzonym podparciem się informacjami z forum obcojęzycznego. Podczas zgłębiania jakiegoś zagadnienia kilkakrotnie przypadkowo natrafiłem na taka informację i uznałem ją za oczywistą. Sam funkcji w Ediusie nigdy nie szukałem bo nie była mi potrzebna. Teraz jak zacząłem konkretnie szperać to faktycznie takiej funkcji nie znalazłem.
Jeszcze raz bardzo przepraszam wszystkich zainteresowanych za wprowadzone zamieszanie.

_________________
Życie to nie wytwór Mircosoftu tu Ctrl+Z nie zadziała!


środa, 20 listopada 2013, 13:28
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 20 marca 2011, 15:48
Posty: 223
Post Re: EDIUS pro 7 - nowicjusz pytanie ma
crit napisał(a):
Przepraszam wszystkich kolegów za wprowadzone zamieszanie. Nie było to podyktowane moimi złymi intencjami a jedynie nieostrożnym i niesprawdzonym podparciem się informacjami z forum obcojęzycznego. Podczas zgłębiania jakiegoś zagadnienia kilkakrotnie przypadkowo natrafiłem na taka informację i uznałem ją za oczywistą. Sam funkcji w Ediusie nigdy nie szukałem bo nie była mi potrzebna. Teraz jak zacząłem konkretnie szperać to faktycznie takiej funkcji nie znalazłem.
Jeszcze raz bardzo przepraszam wszystkich zainteresowanych za wprowadzone zamieszanie.

Przeprosiny przyjęte :mrgreen:


środa, 20 listopada 2013, 17:29
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL