Teraz jest wtorek, 15 października 2019, 01:05




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 
 Tnie się - Grass Valley Canopus EDIUS NX Edius 5.5 BAY HD 
Autor Wiadomość
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: poniedziałek, 27 stycznia 2014, 15:53
Posty: 83
Post Tnie się - Grass Valley Canopus EDIUS NX Edius 5.5 BAY HD
Witam, zainstalowałem kartę z tematu , następnie Ediusa lecz mam problem , po pierwsze pogubiłem się jakie ustawienia mam wybrać w project setting, przy najmniejszym klipie edius się tnie tzn, klatkuje . Masakra , podczas instalacji wyskakuje mi info że kontynuowanie może powodować nie stabiliność systemu lecz w książce piszą ze pomimo tego nalezy instalować .

Wersja Edius 5,5 + zestaw Grass Valley Canopus EDIUS NX Edius 5.5 BAY HD
Klucz usb ,

Komp AMD Athlon 64 proceseor 3500+ 2,21 GHZ 2 gb
karta graficzna Asus x1950
Win Xp


niedziela, 23 lutego 2014, 11:32
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1906
Lokalizacja: Opole
Post Re: Tnie się - Grass Valley Canopus EDIUS NX Edius 5.5 BAY HD
Sprawdź PM.Nie wiem jak Ci pomóc, ale mogę zerknąć na to zdalnie.

_________________
Obrazek


niedziela, 23 lutego 2014, 13:15
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: niedziela, 11 marca 2007, 19:53
Posty: 17
Post Re: Tnie się - Grass Valley Canopus EDIUS NX Edius 5.5 BAY HD
Wyjmij kartę i sprawdź czy sam Edius 5,5 bez karty NX działa dobrze.


niedziela, 23 lutego 2014, 14:15
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1906
Lokalizacja: Opole
Post Re: Tnie się - Grass Valley Canopus EDIUS NX Edius 5.5 BAY HD
Nie działa to jednoprocesorowa jednostka, a źródła ma w MXF 1920x1080 bitrate 50k.
Nigdy nie miałem karty montażowej i nie wiem jak to jest realizowane.
Jeśli komputer jest słaby, a dekodowaniem i kodowaniem zajmuje się karta(oczywiście nie graficzna) to czy na pulpicie będzie, powinien być płynny podgląd, czy trzeba podpiąć jakiś TV i podgląd realizować przez niego, a on sam zniknie z okna w programie.

Ktoś ma jakąś kartę? Wystarczy ją wsadzić(jest dobrze zainstalowana i wykrywana przez program) i działa, czy trzeba ją jeszcze podłączyć i jest to warunek konieczny?

_________________
Obrazek


niedziela, 23 lutego 2014, 16:39
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: poniedziałek, 27 stycznia 2014, 15:53
Posty: 83
Post Re: Tnie się - Grass Valley Canopus EDIUS NX Edius 5.5 BAY HD
Kart wyjąłem i tnie dalej .


niedziela, 23 lutego 2014, 16:42
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: niedziela, 11 marca 2007, 19:53
Posty: 17
Post Re: Tnie się - Grass Valley Canopus EDIUS NX Edius 5.5 BAY HD
Za słaby komputer,firma grass valley proponuje na swojej stronie procesory
Intel Core i7
Intel Core2
Intel Core2 Duo żeby płynnie chodziło.
Ten problem był poruszany bardzo dawno tu link
viewtopic.php?f=37&t=26369


niedziela, 23 lutego 2014, 19:40
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 23 stycznia 2006, 15:20
Posty: 2034
Post Re: Tnie się - Grass Valley Canopus EDIUS NX Edius 5.5 BAY HD
Nie ma co się brać na poważnie za HD na takim zabytkowym kompie.


niedziela, 23 lutego 2014, 20:11
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: poniedziałek, 27 stycznia 2014, 15:53
Posty: 83
Post Re: Tnie się - Grass Valley Canopus EDIUS NX Edius 5.5 BAY HD
Wielkie podziękowania dla Robertnika , który połowę swojej niedzieli poświęcił na zdalne testy mojego kompa .

Mam prośbę o sugestie ci skompletować pod tą kartę i edka żeby to zagrała tylko proszę bez szaleństw :-)Zeby się nie okazało jak kolega robertnik sugerował że karta będzie kompa spowalniała .

Pozdrawiam


niedziela, 23 lutego 2014, 22:10
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 20 marca 2011, 15:48
Posty: 223
Post Re: Tnie się - Grass Valley Canopus EDIUS NX Edius 5.5 BAY HD
Jaromirek23 napisał(a):
Witam, zainstalowałem kartę z tematu , następnie Ediusa lecz mam problem , po pierwsze pogubiłem się jakie ustawienia mam wybrać w project setting, przy najmniejszym klipie edius się tnie tzn, klatkuje . Masakra , podczas instalacji wyskakuje mi info że kontynuowanie może powodować nie stabiliność systemu lecz w książce piszą ze pomimo tego nalezy instalować .

Wersja Edius 5,5 + zestaw Grass Valley Canopus EDIUS NX Edius 5.5 BAY HD
Klucz usb ,

Komp AMD Athlon 64 proceseor 3500+ 2,21 GHZ 2 gb
karta graficzna Asus x1950
Win Xp

Próbowałeś przeinstalować stery z grafiki ?


niedziela, 23 lutego 2014, 23:16
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 23 stycznia 2006, 15:20
Posty: 2034
Post Re: Tnie się - Grass Valley Canopus EDIUS NX Edius 5.5 BAY HD
Jama napisał(a):
Próbowałeś przeinstalować stery z grafiki ?

Bardzo cenna porada, ale z pustego to i Salomon nie naleje.


niedziela, 23 lutego 2014, 23:26
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Tnie się - Grass Valley Canopus EDIUS NX Edius 5.5 BAY HD
to może chociaż na pochyłe drzewo ?


niedziela, 23 lutego 2014, 23:47
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: poniedziałek, 27 stycznia 2014, 15:53
Posty: 83
Post Re: Tnie się - Grass Valley Canopus EDIUS NX Edius 5.5 BAY HD
Nie nie próbowałem odpuściłem sobie , nie ma co , a sprzet ma pracować żeby nie było lipy w sezonie .
Namierzyłem taki zestaw KOMPUTER athlon 4x3,7GH DDR3 4G GT630 2G HDD 500 gb twardy dysk .

Co sądzicie ?


wtorek, 25 lutego 2014, 21:45
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1906
Lokalizacja: Opole
Post Re: Tnie się - Grass Valley Canopus EDIUS NX Edius 5.5 BAY HD
Kupiłeś kartę i już po ptokach... Celuj w Intela od SandyBridge i pamiętaj że na płycie jeszcze muszą Ci się zmieścić te 2 Twoje karty.
Twój obecny PC jest stary i przy dobrych wiatrach i odrobinie szczęścia zostanie Ci z niego obudowa i kabel zasilający :)
Zróbmy budżetówkę na podstawkę 1150:

Procesor Intel Pentium Dual Core G3420 3.2GHz BOX 240zł
To najtańszy procesor i w przyszłości do zmiany(niedalekiej przyszłości). Możesz kupić używkę, teraz widzą jakiś na 200zł.
Asrock Z87 Extreme4 480zł
Tu bez kompromisów, to sprzęt bazowy i ważny.
RAM 4GB DDR3 1600MHz 130zł
W przyszłości do rozbudowy. To minimalna jej ilość by wystarczyło Ediusowi(ten nie weźmie więcej niż 3GB) i przydzielany dynamicznie karcie graficznej procesora. W przyszłości wypadało by dokupić porządniejszą.
Dysk na początek jeden. Wybierasz stąd z pominięciem Segate. 180zł
Zasilacz Thermaltake Smart SE 630W 260zł
To bardzo dobry zasilacz, dużo za silny jak na powyższą konfigurację, ale w ramach rozbudowy nie będziesz musiał go zmieniać. Jak kupisz tańszy, to w ramach rozbudowy trzeba będzie wymieniać i ten element. Moim zdaniem nie warto, a juz na pewno nie jest to ekonomiczne.

Nowy PC za około 1290, z czego przy rozbudowie będzie tylko do wyrzucenia 240zł za kiepski procesor, chyba że od razu kupisz lepszy 670zł.
Kod:
http://allegro.pl/procesory-procesory-intel-4231?a_mask[22189][4096]=4096&order=p&a_enum[22088][2]=2

Albo I7.
Jak kupisz to co sam proponowałeś przy rozbudowie do wyrzucenia będzie całość :)
Sam decyduj.
Zostaje jeszcze napęd optyczny(nagrywarka). nie wyceniałem, bo widziałem że masz źródła HD i nie wiem czy nie chcesz oddawać Bluray, jak DVD to Żona pewnie ma nagrywarkę w laptopie :) Na początek wystarczy.

PS
Jak dobrze poszukasz to jeszcze poucinasz ceny.

_________________
Obrazek


środa, 26 lutego 2014, 01:59
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL