Teraz jest piątek, 18 października 2019, 16:00




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 
 Edius 6,5-podgląd pliku z aparatu lub GoPro tnie.Z Kamery OK 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 27 sierpnia 2014, 16:31
Posty: 3
Post Edius 6,5-podgląd pliku z aparatu lub GoPro tnie.Z Kamery OK
Witam,
Mam problem jak montuje film z kamery to wszystko działa w najlepszym porządku, jednak jak mam materiał nagrany z aparatu canon 6d czy gopro to obraz w oknie podglądu się przycina. Jednak jak wrzucę plik na timeline i przerenderuje to działa ok. Jednak taka robota to nie robota. Co może być przyczyną? Ktoś miał podobny problem, jak sobie z nim poradzić?

W adobe premiere pro wszystko działa jak należy.


środa, 27 sierpnia 2014, 16:38
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Edius 6,5-podgląd pliku z aparatu lub GoPro tnie.Z Kamery OK
jaki konfig z uwzglednieniem podzialu dyskow ?


środa, 27 sierpnia 2014, 17:43
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 27 sierpnia 2014, 16:31
Posty: 3
Post Re: Edius 6,5-podgląd pliku z aparatu lub GoPro tnie.Z Kamery OK
Chodzi o komputer?

Konfiguracja nie jest najsłabsza: jest to laptop toshiba p500, i7, 8GB ramu, dysk 500 Gb ssd,
Normalnie w odtwarzaczu windowsa itp. wszystko działa idealnie.
W ediusie materiał z kamery canona też na podglądzie działa płynnie, tylko materiał z aparatu i kamery gopro tnie na podglądzie. Ciężko coś wybrać i wyciąć.

Jak sciągnałem trail adobe premiere to wszystko działa płynnie na podglądzie.
Kupiłem ediusa i wpadłem na mine... :(


środa, 27 sierpnia 2014, 19:36
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Edius 6,5-podgląd pliku z aparatu lub GoPro tnie.Z Kamery OK
edius ma duzo mniejsze wymagania od premierea, wiec ewentualnie to moze byc klopot po pierwsze dyskow, wszystko jest pewnie na jednym, system, wirtualna , montaz i materialy - to lipa, (mozesz na usb 3.0 podlaczyc do edycji dysk zew. zeby szlo lepiej), po drugie bajzel w windowsie, czyli 10-tki uslug ktore dzialaja a w trakcie montazu nie powinny, po trzecie sprawdz czy mozesz zmniejszyc jakosc podgladu, w premierze moze masz ustawiona 1/4 wielkosci i 1/4 jakosci i dlatego sobie smiga, tego nie sprawdze bo edius sie na moich amdekach nie instaluje


środa, 27 sierpnia 2014, 20:54
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 10 sierpnia 2010, 16:24
Posty: 444
Lokalizacja: Mazury
Post Re: Edius 6,5-podgląd pliku z aparatu lub GoPro tnie.Z Kamery OK
Obawiam się , że koledze chodzi o to , że gdy wciśnie w ediusie play, podgląd jest ok , problem jest tylko gdy przegląda materiał ręcznie za pomocą myszki to wtedy występuje brak płynności . Gdy zaczyna , bądz otwiera projekt ma prawdopodobnie taki mały dymek w rogu na dole.
Czy o to chodziło koledze Pochuu?
Mam ten sam problem i nie znalazłem na to rozwiązania mimo , iż komputer jest dość mocny a wszystkie dyski są SSD


Załączniki:
ff.jpg
ff.jpg [ 16.9 | Przeglądane 3912 razy ]

_________________
szczęsliwej drogi już czas...
czwartek, 28 sierpnia 2014, 00:27
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 27 sierpnia 2014, 16:31
Posty: 3
Post Re: Edius 6,5-podgląd pliku z aparatu lub GoPro tnie.Z Kamery OK
Nie, mam inny problem.
Gdy mam materiał pochodzący z kamery to gdy nacisnę Play to obraz jest płynny. Dzięki czemu mogę sobie zaznaczyć szybko wybrany fragment filmu. Natomiast jak mam materiał pochodzący z aparatu lub kamery gopro chociaż znajduję się w tym samym katalogu co materiał z kamery to gdy wcisnę Play to obraz na podglądzie tnie, że ciężko coś wybrać. Dopiero jak wrzucę np. cały fragment na timeline i przerenderuje go to obraz jest płynny.


czwartek, 28 sierpnia 2014, 10:39
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: poniedziałek, 25 maja 2009, 10:12
Posty: 68
Post Re: Edius 6,5-podgląd pliku z aparatu lub GoPro tnie.Z Kamery OK
vgrzes napisał(a):
Obawiam się , że koledze chodzi o to , że gdy wciśnie w ediusie play, podgląd jest ok , problem jest tylko gdy przegląda materiał ręcznie za pomocą myszki to wtedy występuje brak płynności . Gdy zaczyna , bądz otwiera projekt ma prawdopodobnie taki mały dymek w rogu na dole.
Czy o to chodziło koledze Pochuu?
Mam ten sam problem i nie znalazłem na to rozwiązania mimo , iż komputer jest dość mocny a wszystkie dyski są SSD


No właśnie ja też mam taki dymek i też na "przejeżdżaniu" myszką na timeline na pliku go pro tnie obraz.

_________________
Intel Core I7 2600K | Asus P8Z68-V PRO | 8GB 1600MHz Corsair CL9 | Goodram C40 120GB SYSTEM i 2x40GB RAID 0 INTEL SSD na cache systemowy+500GB HDD Samsung F3 + 1TB WD RED+1TB WD GREEN | Gigabyte Radeon HD6850 Wind Force | OCZ MOD XStream Pro 700W


czwartek, 18 września 2014, 10:35
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL