Teraz jest niedziela, 13 października 2019, 22:39




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
 Problem z plikami na timeline 
Autor Wiadomość
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: poniedziałek, 25 maja 2009, 10:12
Posty: 68
Post Problem z plikami na timeline
Witam. Otóż od pewnego czasu zauważyłem pewną niedogodność w Ediusie. Robiąc np jakiś skrót z wydarzenia wycinam sobie ze zmontowanego materiału na timeline dane kafałki plików i przerzucam je do folderu w okienku bin. Niedogoność ta polega na tym, że wycinając dany fragment pliku który będę potem wykorzystywał na zakończeniu, po wrzuceniu go do folderu bin, edius sam przypisuje sobie inny moment cięć na danym pliku a nie ten który ja wyciąłem i chciałem wrzucić. Na czym polega problem?? Nie zawsze do tego dochodzi ale zdarzy się zawsze, że kilka plików jest nie tak przyciętych jak miało być.

_________________
Intel Core I7 2600K | Asus P8Z68-V PRO | 8GB 1600MHz Corsair CL9 | Goodram C40 120GB SYSTEM i 2x40GB RAID 0 INTEL SSD na cache systemowy+500GB HDD Samsung F3 + 1TB WD RED+1TB WD GREEN | Gigabyte Radeon HD6850 Wind Force | OCZ MOD XStream Pro 700W


sobota, 27 września 2014, 13:47
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 29 maja 2003, 17:19
Posty: 37
Lokalizacja: Białystok
Post Re: Problem z plikami na timeline
Mam ten sam problem, którego nie mogę w settingach znaleźć, aby go "odhaczyć".
Może uściślę sytuację. Podobnie jak kolega wycinam podczas montażu z kolejnych plików krótkie fragmenty i przenoszę do folderu w oknie BIN. Gdy następnie chcę je wszystkie umieścić na timeline, to program umieszcza je według timecode, czyli pliki zamiast jeden za drugim są rozrzucone. Zauważyłem, że dotyczy to pliku wyciętego wraz ze ścieżką dźwiękową. Natomiast gdy fragmenty są przycięte z plików pozbawionych ścieżki dźwiękowej, to wtedy ustawiają się tak jak sobie tego życzę, czyli jeden za drugim.
W EDIUSIE ver.6 nie było tej przypadłości. Pojawiło się to w wersji 7.
Czy ktoś podpowie nam rozwiązanie?


sobota, 16 maja 2015, 09:41
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 13 sierpnia 2010, 22:19
Posty: 459
Lokalizacja: Dolny Śląsk
Post Re: Problem z plikami na timeline
VideoJaceK napisał(a):
Mam ten sam problem, którego nie mogę w settingach znaleźć, aby go "odhaczyć".
Może uściślę sytuację. Podobnie jak kolega wycinam podczas montażu z kolejnych plików krótkie fragmenty i przenoszę do folderu w oknie BIN. Gdy następnie chcę je wszystkie umieścić na timeline, to program umieszcza je według timecode, czyli pliki zamiast jeden za drugim są rozrzucone. Zauważyłem, że dotyczy to pliku wyciętego wraz ze ścieżką dźwiękową. Natomiast gdy fragmenty są przycięte z plików pozbawionych ścieżki dźwiękowej, to wtedy ustawiają się tak jak sobie tego życzę, czyli jeden za drugim.
W EDIUSIE ver.6 nie było tej przypadłości. Pojawiło się to w wersji 7.
Czy ktoś podpowie nam rozwiązanie?


Koledze z pierwszego postu chodziło o coś zupełnie innego. Notabene u mnie nie zauważyłem tego zjawiska (edius 6.55). W Twoim przypadku - jeżeli dobrze zrozumiałem wystarczy posortować klipy w oknie bin według ustalonego przez siebie parametru i będą po kolei. Sortować można jak się chce - jednym kliknięciem myszki na górnej belce (po nazwie, długości, czasie nagrania etc.)

_________________
Życie to nie wytwór Mircosoftu tu Ctrl+Z nie zadziała!


sobota, 16 maja 2015, 10:10
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: środa, 9 lutego 2011, 22:28
Posty: 136
Lokalizacja: Kraków
Post Re: Problem z plikami na timeline
Lukirybnik napisał(a):
Witam. Otóż od pewnego czasu zauważyłem pewną niedogodność w Ediusie. Robiąc np jakiś skrót z wydarzenia wycinam sobie ze zmontowanego materiału na timeline dane kafałki plików i przerzucam je do folderu w okienku bin. Niedogoność ta polega na tym, że wycinając dany fragment pliku który będę potem wykorzystywał na zakończeniu, po wrzuceniu go do folderu bin, edius sam przypisuje sobie inny moment cięć na danym pliku a nie ten który ja wyciąłem i chciałem wrzucić. Na czym polega problem?? Nie zawsze do tego dochodzi ale zdarzy się zawsze, że kilka plików jest nie tak przyciętych jak miało być.



Miałem z tym styczność kiedyś na wczesnej wersji Ediusa 7 po aktualizacji mu przeszło.


sobota, 16 maja 2015, 10:29
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 30 stycznia 2003, 09:03
Posty: 51
Lokalizacja: Łaziska Górne
Post Re: Problem z plikami na timeline
Witajcie
Faktycznie problem ten czasem się pojawia, i to nawet w Edki 8,2. Najprostrzym sposobem jest wycinek który potrzebujecie kliknąć dwa razy myszką i przeciągnąć go z okna podglądu do bin. To tyle - ale storawdza się dobrze :-) Pozdrawiam


środa, 18 maja 2016, 20:37
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL