Teraz jest wtorek, 15 października 2019, 01:08




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 91 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna strona
 Konfiguracja nowego komputera pod EDIUS 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: piątek, 2 stycznia 2015, 21:07
Posty: 37
Post Konfiguracja nowego komputera pod EDIUS
Witam.Postanowiłem odświeżyć temat złożenia nowego kompa do montażu wideo w HD, ponieważ troszkę czasu minęło od ostatnich propozycji na tym forum, a technika idzie do przodu więc myślę, że nie pogniewacie za ten post i pomożecie w dobraniu elementów nie tylko mnie, ale następnym kolegom. Czytając tysiące informacji i analizowanie wielu konfiguracji, namieszało mi sporo w głowie, więc proszę Was o pomoc w ostatecznej decyzji. Zacznę od podstawowych założeń w budżecie ok 5500 zł:

A- Pracą na 2 monitory
B- Na razie nie przewiduję pracy w RAID, bo mam różne typy dysków.
C- System na razie nie będzie podkręcany, ale może później więc lepiej mieć taką możliwość.
D- Platforma WIN 7 64 PRO -mam już
E- NLE- EDIUS (obecnie 6,5, docelowo 7) - eksport do AVCHD lub BD w Full HD oraz czasem After Efect
F- GRY MNIE NIE INTERESUJĄ !

1 Procesor i7 - Sandy Bridge /4 rdzenie/8wątków (pod LVirtu/QSync)
2. Płyta Z...... (pod LVirtu/QSync) (ASUS ?) z USB 3.0
3. Zasilacz ok 650W (jakiś dobry z białej listy)
4. RAM DDR3/1600MHz/16GB
5. Chłodzenie powietrzne (tak do 200zł)
6. Obudowa- bez zbędnych wodotrysków.
7. Nagrywarka BD (zewnętrzna na na USB)

- Zostaje jeszcze sprawa karty graficznej. Posiadam 3 letnią GF ZOTAC GTX 260- czy ona się nada na początek? Jeśli zmiana przyspieszy eksport , to proszę o sugestie (do ok 700zł). GTX 260 zajmuje fizycznie 2 sloty na płycie. Chodzi o dobranie właściwej płyty głównej oraz możliwość zainstalowania chłodzenia i zmieszczenia tego wszystkiego w odpowiedniej obudowie.Dobrze byłoby aby karta miała wyjścia DVI, HDMI.

- Dyski mam 3 szt SATA2 na początek, więc nie wymieniałem w konfigu. Docelowo mogę dokupić SSD na system + lepsze po testach.

- jeden drobiazg jeszcze odnośnie portu PS2 pod mysz i klawiaturę - dobrze byłoby mieć ze względu na korzystanie z przełącznika KVM (2 komp / 1 monitor).

Jeśli coś pominąłem, to proszę o sugestie. Pozdrawiam.
>> czy taki zestaw jest godny uwagi?

http://winmar.pl/p23702,Stacja_montazow ... gn=default


sobota, 3 stycznia 2015, 13:47
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4858
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Konfiguracja nowego komputera pod EDIUS
Zaczął bym od rozsądnego minimum Asrock Z97 Extreme4.
Ma dobre zasilanie. Obsługuje oczywiście najnowsze Haswelle i co ważne tanie pamięci, na przykład A data. Ma 2 kostki UEFI i tylko w porównaniu do Z 87 nie ma zwykłego PCI. Gdyby Ci na nim zależało, kup starszy model, dopóki jest.
Karta graficzna nie ma znaczenia. Na początek oprzyj pracę na zintegrowanej. Potem będziesz się kierował wymaganiami Aftera.
Zasilacze pewniaki to Be Quiet, Sesonic, Antec...
RAM tani z listy polecanych dla płyty.
Obudowa i chłodzenie - sprawdź firmę Silentium PC. Sam używam, ale pewnie koledzy polecą bardziej sprawdzone, bo na temat trwałości jeszcze się niewiele da powiedzieć. Za trzy lata napiszę ;)
To wszystko oczywiście tylko nadanie kierunku poszukiwań i im więcej dostaniesz innych rad, tym lepiej.

_________________
最诚挚的问候


sobota, 3 stycznia 2015, 17:26
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: piątek, 2 stycznia 2015, 21:07
Posty: 37
Post Re: Konfiguracja nowego komputera pod EDIUS
Dziękuję za zainteresowanie. Proszę jeszcze o odniesienie do zestawu z podanego linka. Czy może taki zestaw byłby odpowiedni i szukać nie trzeba dalej, czy może zmodyfikować lekko, jak i temat wykorzystania GTX 260 przy eksporcie. Napisałeś, że nie ma potrzeby dodatkowej grafiki, trochę jestem skołowany przez to, czytając wiele postów na temat wykorzystania GPU. Skoro coś tam już mam (wiem, że szału nie ma), to pewnie trochę przyspieszy i przyda się na 2 monitory pod LV. Obawiam się nadal spasowania elementów w obudowie i na PG typu chłodzenie procka/grafika. Nie jestem całkowitym nowicjuszem (przesiadka z AMD - SD na HD). W Ediusie praca do 5 ścieżek max. W AE tylko jakieś drobne dodatki. W Ed. korzystam z paru pluginów z AE+ VitaScene+ NBlueFx. Procka wolałbym oczywiście jak najmocniejszego i tu proszę o pomoc w wyborze jaki maksymalnie będzie się opłacał. Chciałbym złożyć kompa na kilka lat, potem i tak zmiana (jak to wiem z doświadczenia). Może jeszcze poczekam na inne podpowiedzi. Dziękuję.


sobota, 3 stycznia 2015, 18:24
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4858
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Konfiguracja nowego komputera pod EDIUS
MAX555 napisał(a):
...Może jeszcze poczekam na inne podpowiedzi. Dziękuję.

Też liczę na aktywność kolegów.
Twój wybór czy oprzesz zestaw o płytę którą polecam, czy kupisz ten gotowy. Nie wiem na przykład po co Ci trzecia karta graficzna, a taka jest w zestawie.
Pytasz czy wykorzystasz tą kartę grafiki którą posiadasz. Sam dokonasz prób. Edius jest zoptymalizowany pod karty Intela. Jednak pluginy, czy filtry obce, niekoniecznie. Najważniejszym jednak dodatkiem będzie After. Dużo taniego RAMu i droga karta graficzna Cię nie ominą, nawet jeżeli projekty będą stosunkowo proste. Dlatego uznałem za optymalny zestaw z integrą na razie, (lub z GTX260, spróbujesz w praktyce co lepiej chodzi), a potem ewentualnie dokupisz kartę pod Aftera i pewnie drugie 16 GB RAMu.
PS O dyskach nie piszę, bo widzę że się orientujesz w temacie i nie wchodzą w zakres Twoich wątpliwości.

_________________
最诚挚的问候


sobota, 3 stycznia 2015, 23:29
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: piątek, 2 stycznia 2015, 21:07
Posty: 37
Post Re: Konfiguracja nowego komputera pod EDIUS
Ok. Temat Aftera i jego wymagania są mi znane i nie upieram się nad jego wykorzystaniem. Zapewne jakoś się pomęczę (tak jak do tej pory). Jedynie temat ekportu do AVCHD to już bolączka okropna. Na obecnym zestawie bez wspomagania 1 godzina materiału wyświetla czas 14h do AVCHD. Pliki z Panasonic HMC 151 w najwyższej jakości oraz Gopro 4 (kilka w 2k7). Kupowania zestawu w całości raczej nie planuję, jedynie podglądam komponenty podstawowe i nimi się sugeruję. Raczej sam będę składał w całość. Odnośnie moich obaw o zmieszczenie wszystkiego na płycie i w obudowie raczej zasadne, bo sporo filmików jest, gdzie nie można zainstalować pełnego chłodzenia ze względu na położenie slotów RAMu lub ograniczenia obudowy. Miło byłoby, gdyby Koledzy podali jakieś przykłady sensownych obudów i chłodziarek jakie wystarczą pod i7. Zapytam jeszcze o LVirtu/QSync, czy będę mógł z tego skorzystać bez dodatkowej grafiki i pracować na 2 monitorach? Dziękuję i życzę miłego wieczoru. Może jeszcze ktoś się wypowie.


niedziela, 4 stycznia 2015, 00:06
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Konfiguracja nowego komputera pod EDIUS
bez zbędnych przemyslen, wszystko będzie smigac i jest mocno rozwojowy


Załączniki:
agito.jpg
agito.jpg [ 83.03 | Przeglądane 468 razy ]
niedziela, 4 stycznia 2015, 00:39
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: piątek, 2 stycznia 2015, 21:07
Posty: 37
Post Re: Konfiguracja nowego komputera pod EDIUS
Dziękuję za podpowiedź. Zestaw na pewno godny i rozwojowy, jednak cenowo nie ta półka jeszcze i moim zdaniem przepłacanie za nowości. Na dzień dzisiejszy wolałbym zostać przy slocie 1155 i dobrać maksymalnie wydajny/opłacalny procesor a jako rozwój rozważyć OC zestawu . Myślę, że za 2-3 lata dojdzie coś jeszcze nowszego i pewnie zmiana całej platformy na następny slot CPU. W tej chwili z nadwyżek lepiej rozbudować "słabszy" komputer o zestaw dysków w RAID i SSD czy też RAM. Podoba mi się PG ASROCK proponowana w pierwszym poście ze względu na dobre zasilanie, chłodzenie elementów na płycie oraz ilości portów SATA. Myślę, że byłby to dobry wybór. Proponowana przez Ciebie obudowa-wygląda na dosyć przestrzenną. Co do zasilacza, to wiadomo moc w zależności od procesora i użytej karty graficznej. Z tego co się zorientowałem dla i7 wystarczy od 600 do 700W z dodatkową grafiką na pokładzie. Jak najbardziej jakiś markowy lub/i z białej listy. Stabilne i bezpieczne zasilanie to podstawa biorąc pod uwagę nie małą wartość wszystkich komponentów z zestawu Proszę jeszcze o sprostowanie moich przemyśleń odnośnie RAM. Lepsze z większym czy mniejszym CL? Bo już się zakręciłem z tym. No i pewnie lepsze z jakimś radiatorem chłodzącym? Typ chłodzenia i zmieszczenia na PG nadal aktualny. Serdecznie dziękuję i czekam na dalsze porady.


niedziela, 4 stycznia 2015, 13:06
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Konfiguracja nowego komputera pod EDIUS
Wydajnościowo chcesz zlozyc komputer 2-3 generacje do tylu, nonsens kompletny, dolozenie przyzwoitych raidow do starego konfigu to tez koszt 1300 pln za sterownik na początek. Konfig który podalem przecież pi razy drzwi miesci się w budzecie, który podales i nawet bez akceleracji intelowskiej będzie smigac zarówno w ediusie jak i w afterze. Nowe haswelle to jest bardzo duzy krok w stosunku do sb i nawet o/c (którego nikt normalnie nie poleca do video) nie przechyli szali w żaden sposób. Chcesz uzywac dwóch monitorow to tak samo musisz brac pod uwagę ze pamięć karty, transfery itd. podzieli się na dwa i do wyświetlenia desktopu to wystarczy ale o akceleracji sensownej i podglądzie 1:1 możesz zapomnieć.
Czestotliwosc ram i cl maja drugorzędne znaczenie, lepiej je dobierać pod katem tego jak się grzeja i pasuja do obudowy i chłodzenia (czyli bez radiatorow :)


niedziela, 4 stycznia 2015, 13:47
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4858
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Konfiguracja nowego komputera pod EDIUS
Kolega chce używać 2 monitorów, ale nie musi dzielić mocy karty, bo już ma dwie. Co nie znaczy że pomysł z trzymaniem się starej platformy jest dobry.
@MAX555 Już tylko od pieniędzy zależy jaką z podanych dróg pójdziesz.
Edius zadowoli się pewnie i taką minimalistyczną, jaką ja podałem. Lepiej o ile starczy kasy, wybrać zestaw Degenerado. Rozbudowa platformy na slocie 1155, to ślepa uliczka.

_________________
最诚挚的问候


niedziela, 4 stycznia 2015, 18:12
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: piątek, 2 stycznia 2015, 21:07
Posty: 37
Post Re: Konfiguracja nowego komputera pod EDIUS
Dziękuję za sugestie. Mówicie sensownie i jak przy każdej zmianie trudna decyzja. Powinienem zainwestować w lepszy zestaw jednak cenowo mnie przybija. Musiałbym zwiększyć ilość RAM DDR4 do 16GB (ok 1000zł) pewnie na 4 kanałach + chłodzenie (ok 200zł) do tego później SDD + HDD, więc mój lekko zawyżony budżet wzrośnie dość znacznie. Mogę też trochę poczekać na obniżki cen komponentów, choć jest to ryzykowne ze względu na tendencje w obie strony. Komputer pewnie po 2-3 latach będzie do zmiany i dla tego się zastanawiam. Tym bardziej, że nie mam aż tyle pracy, żeby mocno inwestować. Mogli byście podać jakieś sensowne rozwiązanie z niższej półki na 1150 na ASROCK Extreme4, myślę o procku i7-4790K. Może to i ślepa uliczka, ale na jakiś czas powinno wystarczyć na moje potrzeby. Co do płynnego podglądu, to zdaję sobie sprawę, że może być ciężko i to na 2 monitorach. Chociaż podglądu full scr używałbym jednego monitora 27" i to tylko do kontroli i korekcji, drugi monitor 15" tylko dla narzędzi, BIN i FX. Może macie jakieś typy pod konfig z niższej półki. Wiadomo, każda zaoszczędzona złotówka się liczy. After nie jest mi niezbędny na dzień dzisiejszy. Rozważyłbym jeszcze i doczytał o zaletach, wadach.. Łatwiej byłoby podjąć właściwą decyzję. Z góry dziękuję za poświęcony mi czas.


niedziela, 4 stycznia 2015, 20:03
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 27 października 2010, 22:03
Posty: 1409
Post Re: Konfiguracja nowego komputera pod EDIUS
Z tym procem Degenerado pojechal troche za bardzo (jak na ten budzet) bierz 4790k, a roznice 1K PLN zainwestuj w wiecej RAM, dysk (dyski) SSD. Reszta ok, choc na zasilaczu tez by sie dalo przyoszczedzic. Podstawa to dobra plyta glowna i procek, reszte mozna dokladac systematycznie w pozniejszym okresie.


niedziela, 4 stycznia 2015, 21:19
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Konfiguracja nowego komputera pod EDIUS
"Zacznę od podstawowych założeń w budżecie ok 5500 zł: "

a to co wypisałem wychodzi niecale 5600 wiec już nie bardzo wiem o co chodzi, jaki w końcu jest ten budżet ? bo nawet to co wypisałem patrząc po innych sklepach można kupic te 150 zl taniej

Zestaw jest rozwojowy , nie ma potrzeby wsadzania starej grafiki, która wydajnościowo lezy i kwiczy a ponadto zre prad i się bardzo grzeje.
I edius i after i pluginy będą smigac az milo. Dorzucenie ramu i dyskow to najprostsza i najtansza operacja, w przeciwieństwie do wymiany proca, wiec albo proponujemy cos sensownie albo biezemy stary konfig i wydajemy dużo więcej docelowo na jego uzdatnianie przy czym i tak nie osiągniemy tego co rozbudowując to co zaproponowałem.


niedziela, 4 stycznia 2015, 22:13
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: piątek, 2 stycznia 2015, 21:07
Posty: 37
Post Re: Konfiguracja nowego komputera pod EDIUS
Budżet podałem orientacyjnie i podoba mi się droższa wersja. Jeszcze rozeznaję się w komponentach i nowszych technologiach. Mam jeszcze ok miesiąca czasu na rozeznanie, więc każda Wasza opinia jest dla mnie bardzo cenna. Nie wykluczone, że zakupię właśnie ten droższy zestaw. Napiszcie proszę, jeszcze na temat dobrania DDR4 16GB w dualu. Czy powinny to być 2 kości po 8GB w zestawie? No i jaki duże chłodzenie do procka 5930K-mocno się grzeje?
Płyta X99 ma sloty pamięci po 2 stronach-jakie chłodzenie nie będzie kolidowało gabarytowo, ale było skuteczne? Pozdrawiam.


niedziela, 4 stycznia 2015, 22:36
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Konfiguracja nowego komputera pod EDIUS
Podalem jedna kostke ze względu na to, ze najłatwiej je dodawać, nic nie musisz kombinować, wtykasz i działa. Jeśli uzyjesz normalnych kostek bez radiatorow to prkatycznie nie powinno być problemu z chlodzeniami.
Najlepiej calosc zlozyc i dopasować dopiero chłodzenie , żeby "gralo" z cyrkulacja w obudowie i nie "gryzło" się z kostkami, buda (glownie chodzi o szerokość obudowy) czy kondesatorami albo radiatorami na samej plycie glownej.

ja osobiście preferuje 3 cyrkulacje w obudowie, osobna zasilacz, osobna dyski i osobna na cpu , jak obudowa pozwala to przez turbine. Grafikę tez wole na referentach żeby wywiewalo cieplo na zew. ale dużo glosniej chodzi. Cos za cos.


niedziela, 4 stycznia 2015, 23:15
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 27 października 2010, 22:03
Posty: 1409
Post Re: Konfiguracja nowego komputera pod EDIUS
Co do chlodzenia, polecam Noctue, drogi, ale cichy, wydajny i bardzo dobrej jakosci chlodzenie, ja mam ten model - http://proline.pl/?p=NOC+NH-C12P+SE14 Ramy bez problemu pod niego wchodza.


niedziela, 4 stycznia 2015, 23:48
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 91 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL