Teraz jest wtorek, 15 października 2019, 08:39




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 74 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
 kolejna wersja edka - 8.0 - brak upgrade z wersji 1-6.5 ? 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 13 sierpnia 2010, 22:19
Posty: 459
Lokalizacja: Dolny Śląsk
Post kolejna wersja edka - 8.0 - brak upgrade z wersji 1-6.5 ?
Czyżby to była prawda i zaprzestaną wypuszczania upgrade z niższych wersji? Jeżeli tak to będzie raczej strzał w kolano dla GW?
https://s21.o12.pl:2096/cpsess551309152 ... %2Ctif%3D0
Swoją drogą ciekawe co tym razem w 8 GW nam zafunduje...

_________________
Życie to nie wytwór Mircosoftu tu Ctrl+Z nie zadziała!


środa, 20 maja 2015, 14:53
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: środa, 9 lutego 2011, 22:28
Posty: 136
Lokalizacja: Kraków
Post Re: kolejna wersja edka - 8.0 - brak upgrade z wersji 1-6.5 ?
crit napisał(a):
Swoją drogą ciekawe co tym razem w 8 GW nam zafunduje...


To co zwykle, masę błędów i poprawek.


środa, 20 maja 2015, 16:46
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 13 sierpnia 2010, 22:19
Posty: 459
Lokalizacja: Dolny Śląsk
Post Re: kolejna wersja edka - 8.0 - brak upgrade z wersji 1-6.5 ?
No tak to pewne, ale czymś trzeba ludzi zachęcić do zakupu... Lanczos wreszcie jest, kanał alpha też, 64 bity również - to może czas na jakiś odpałowy authoring :-D

_________________
Życie to nie wytwór Mircosoftu tu Ctrl+Z nie zadziała!


środa, 20 maja 2015, 17:00
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: środa, 9 lutego 2011, 22:28
Posty: 136
Lokalizacja: Kraków
Post Re: kolejna wersja edka - 8.0 - brak upgrade z wersji 1-6.5 ?
Mam dwa Ediusy 5 i 7 na trzeciego na pewno mnie nie namówią powoli przechodzę na premierę pewnie to potrwa, ale warto coś zmienić i nie stać w miejscu.

crit napisał(a):
ale czymś trzeba ludzi zachęcić do zakupu...


Authoring, synchronizacja audio, a może export projektu do xml,a? Ci co pracują w trybie insert mode pewnie mogą liczyć na tę poprawkę w 8 i jeszcze parę udogodnień które zniknęły w Ediusie 7 względem 5 (na szóstkach nie pracowałem)

Czas się powoli żegnać z GW.


środa, 20 maja 2015, 17:18
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 13 sierpnia 2010, 22:19
Posty: 459
Lokalizacja: Dolny Śląsk
Post Re: kolejna wersja edka - 8.0 - brak upgrade z wersji 1-6.5 ?
montazystaedek napisał(a):
...powoli przechodzę na premierę pewnie to potrwa, ale warto coś zmienić i nie stać w miejscu.


znam takich co przechodzą z premiery na edka - ruch w interesie jest. Masz rację cos trzeba zmieniac żeby się rozwijać. Mnie tylko zniechęca ten bzdurny abonament w cc, a 6 już raczej nie opłaca się kupować :-(

montazystaedek napisał(a):
Authoring, synchronizacja audio, a może export projektu do xml,a? Ci co pracują w trybie insert mode pewnie mogą liczyć na tę poprawkę w 8 i jeszcze parę udogodnień które zniknęły w Ediusie 7 względem 5 (na szóstkach nie pracowałem)

to w 5 była synchronizacja audio? Ja z kolei na 5 nie pracowałem...

montazystaedek napisał(a):
Czas się powoli żegnać z GW.

Ja też myślę nad zmianą ale bliżej mi do vegasa niż premiery :-)

_________________
Życie to nie wytwór Mircosoftu tu Ctrl+Z nie zadziała!


środa, 20 maja 2015, 17:58
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: środa, 9 lutego 2011, 22:28
Posty: 136
Lokalizacja: Kraków
Post Re: kolejna wersja edka - 8.0 - brak upgrade z wersji 1-6.5 ?
crit napisał(a):
to w 5 była synchronizacja audio?


Synchronizacji w 5-ce nie było, ale było parę innych rzeczy których już nie ma w 7, a ostatni patch 7.5 to jest irytacja wszystkich którzy korzystają z insert mode.


środa, 20 maja 2015, 19:20
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 13 sierpnia 2010, 22:19
Posty: 459
Lokalizacja: Dolny Śląsk
Post Re: kolejna wersja edka - 8.0 - brak upgrade z wersji 1-6.5 ?
montazystaedek napisał(a):

Synchronizacji w 5-ce nie było, ale było parę innych rzeczy których już nie ma w 7, a ostatni patch 7.5 to jest irytacja wszystkich którzy korzystają z insert mode.


A co tam takiego zmienili? Przez te przesadne zabezpieczenia nawet 7 nie widziałem na żywo bo trial nie chciał się instalować obok 6.5 a nie miałem czasu na zabawę z dyskami...

_________________
Życie to nie wytwór Mircosoftu tu Ctrl+Z nie zadziała!


środa, 20 maja 2015, 19:24
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: środa, 9 lutego 2011, 22:28
Posty: 136
Lokalizacja: Kraków
Post Re: kolejna wersja edka - 8.0 - brak upgrade z wersji 1-6.5 ?
Wszystkich rzeczy już nie pamiętam, ale najgorszą kwestią jest praca na wielu ścieżkach, chcąc pracować np na 2VA musisz ją zaznaczyć z lewej strony i dopiero wtedy możesz ciąć materiał za każdym razem na tej właśnie ścieżce, ale przykładowo masz coś na 1VA i chcesz coś uciąć to klik klip na 1VA i tniesz ale tylko RAZ następne cięcie należy do ścieżki 2VA chcąc zrobić jeszcze jedno cięcie "chcesz coś uciąć to klik klip na 1VA" Ok możesz zaznaczyć ścieżkę z lewej strony i pracujesz na 1VA ale zaraz chcesz przejść do 3 VA wrrrrr i tak w kółko.

W 5-ce było tak, że na której ścieżce pracowałeś, to tę ścieżkę ciąłeś bez zbędnego klikania.

W ostatnim patchu do 7.5 wróciło potwierdzenie zmian w 3 way color cor... (Ku..a) kto robi takie buble.

Takich kwestii jest cała masa Zje..li go strasznie.


środa, 20 maja 2015, 19:54
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 13 sierpnia 2010, 22:19
Posty: 459
Lokalizacja: Dolny Śląsk
Post Re: kolejna wersja edka - 8.0 - brak upgrade z wersji 1-6.5 ?
No fakt jak ktoś jest przyzwyczajony do klawiszologi a za każdym razem mu funduja zmiany to można dostać k...cy...
A wspomniane insert mode? Co tam zepsuli? Można tam w ogóle coś zepsuć? :-)

Jest też masa drobnych rzeczy, które mogłyby ułatwić robotę, jak możliwość zmiany koloru zakładki sekwencji, możliwość pokazywania wpisanego komentarza po wskazaniu myszką klipa na timeline czy wyszukania konkretnego klipu we wszystkich sekwencjach (tą ostatnią opcję ma nawet pinnacle 14)

_________________
Życie to nie wytwór Mircosoftu tu Ctrl+Z nie zadziała!


środa, 20 maja 2015, 20:21
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: środa, 9 lutego 2011, 22:28
Posty: 136
Lokalizacja: Kraków
Post Re: kolejna wersja edka - 8.0 - brak upgrade z wersji 1-6.5 ?
crit napisał(a):
A wspomniane insert mode? Co tam zepsuli? Można tam w ogóle coś zepsuć? :-)


Pracując w trybie insert mode na jednej sekwencji to nie ma problemu (ktoś tak jeszcze pracuje?) ale wystarczy kliknąć w inną sekwencję i na tej nowej sekwencji mamy już tryb overwrite mimo iż mamy zaznaczone w ustawieniach tryb insert, a dokładnie jest to opisane i pokazane http://forum.grassvalley.com/forum/show ... hp?t=34969
mimo że zgłoszone to wszyscy czekają aż ktoś się tam weźmie do roboty.
niedługo dojdzie do tego że zanim coś zrobię to się zaklikam.

Nie dziwię się teraz że cross grade Edka kosztuje 1400zł bo kupujesz bubel i z bublem zostajesz.

Przepraszam Edius 5.51 jest ok, ale trzeba iść do przodu!


środa, 20 maja 2015, 20:38
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 lipca 2007, 17:13
Posty: 1068
Post Re: kolejna wersja edka - 8.0 - brak upgrade z wersji 1-6.5 ?
Cytuj:
Przepraszam Edius 5.51 jest ok, ale trzeba iść do przodu!

Mi tam 5.51 starcza zupełnie. "Ewolucja" pomiędzy poszczególnymi wersjami dla mnie jest kosmetyczna. Zastanawia mnie czy obecne programy NLE przygotowywane są pod DX12, który ma zmniejszyć narzut na CPU zwiększając wykorzystanie GPU. Piszą coś o tym gdzieś ?


czwartek, 21 maja 2015, 12:26
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1906
Lokalizacja: Opole
Post Re: kolejna wersja edka - 8.0 - brak upgrade z wersji 1-6.5 ?
Raczej zapomnij, trzeba by przepisać wszystko, a tymczasem tylko przy dopisywaniu kolejnych funkcji stare przestają działać...
Jeśli już to będzie jakiś nowy edytor.
Nawiasem źle Ci działa Edius? Chciałbyś coś dodać, prócz naprawienia irytujących błędów?
Ja bym chętnie przytulił kolejkowanie podczas eksportu, bo przy BD, dwóch DVD i jednym MP4 z niskim bitrate muszę wiedzieć ile się to eksportuje dodać bufor i nastawić alarm. Strasznie upierdliwe...

_________________
Obrazek


czwartek, 21 maja 2015, 14:42
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 22 października 2006, 23:57
Posty: 537
Lokalizacja: Lisewiec koło Kolbud koło Gdańska :)
Post Re: kolejna wersja edka - 8.0 - brak upgrade z wersji 1-6.5 ?
Ja zostałem na 6.08 - na resztę szkoda kasy 1000 zł za każdy upgrade to zdzierstwo - za połowę tej kwoty bym się zastanowił a tak są jeszcze wiecznie żywe triale - oczywiście bez żadnych cracków keygenów i innych takich tam ....

Mnie w 7.50 wkurza ENTER - muszę wyłączać okna INF - bo za każdym razem włazi mi w ustawienia przejścia :(

Generalnie koszmarnie pokopali edka - pewnie wersja 10.0 będzie w miarę dopracowana to kupię ..... crossgrade

_________________
Edius 8.xx, Sony VEGAS PRO 10.0 + DVD Architekt 6.0
GG: 467185
Skype: ArekWP
Odbitki na KODAK PROFESSIONAL w rozsądnych cenach http://www.fotogosia.pl - zapraszamy :)


piątek, 22 maja 2015, 00:27
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: kolejna wersja edka - 8.0 - brak upgrade z wersji 1-6.5 ?
Pamięta ktoś jeszcze czasy kiedy edek z procoderem to był najlepszy soft z najlepszym na rynku encoderem ? Od tamtej pory nic na lepsze się nie zmienia. Procodera olali, program do authoringu olali, niby dochodzi suport nowych formatów i pluginów ale sam program... moim zdaniem lipa. Brakuje tylko, żeby abonament wprowadzili.


piątek, 22 maja 2015, 00:32
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: środa, 9 lutego 2011, 22:28
Posty: 136
Lokalizacja: Kraków
Post Re: kolejna wersja edka - 8.0 - brak upgrade z wersji 1-6.5 ?
Degenerado napisał(a):
Pamięta ktoś jeszcze czasy kiedy edek z procoderem to był najlepszy soft z najlepszym na rynku encoderem ? Od tamtej pory nic na lepsze się nie zmienia. Procodera olali, program do authoringu olali, niby dochodzi suport nowych formatów i pluginów ale sam program... moim zdaniem lipa. Brakuje tylko, żeby abonament wprowadzili.


Stare dzieje, to se ne vrati.


piątek, 22 maja 2015, 00:48
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 74 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL