Teraz jest niedziela, 20 października 2019, 23:47




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
 Nie działa Hardware Encoder w Edius 7 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 18 listopada 2015, 20:03
Posty: 9
Lokalizacja: Warszawa
Post Nie działa Hardware Encoder w Edius 7
Witam,
we wrześniu złożyłem komputer do montażu wideo na Edius 7. Przy renderowaniu do Blue Ray mimo zaznaczonej opcji "Use Hardware Encoder" czas w ogóle mi się nie skraca. Co może być przyczyną?

parametry komputera:
Procesor: Intel Core i5-6600K 3.50GHz
Płyta główna: Asus Z170-P
Pamięć RAM: 8GB 2133MHz DDR4 (2x4096)


środa, 18 listopada 2015, 20:49
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Nie działa Hardware Encoder w Edius 7
jaki windows ?


środa, 18 listopada 2015, 21:04
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 18 listopada 2015, 20:03
Posty: 9
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: Nie działa Hardware Encoder w Edius 7
Windows 10, aktualizacja z Win 7 64 Home Premium


środa, 18 listopada 2015, 21:15
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1906
Lokalizacja: Opole
Post Re: Nie działa Hardware Encoder w Edius 7
W Windows 10 nie działa i to nie tylko w Ediusie. Normalnie trzeba by czekać na poprawkę, ale GV już zapowiedział że wsparcie będzie i owszem ale w Ediusie 8.
W niższych Windowsach też jest różnie, a zależy to od sterowników.
Skylake są nowsze niż Edius 7, więc wyboru w sterownikach nie ma specjalnego.
Sam mam Skylake, ale Windowsa 8.1 x64. Na timeline akceleracja jest i widać to w GPUZ, natomiast przy eksporcie już widać to mniej.
Z Akceleracją dobrze działa plugin TMPGEnc Movie Plug-in AVC for EDIUS Pro 7. Dodatkowo przy niskim bitrate dla mp4 na głowę bije ediusowe kodeki. Oczywiście przy niskim bitrate to już bez akceleracji. Nie wszyscy takie oddają, bo jednak czas eksportu potrafi przypomnieć zamieszłe czasy :), ale jeśli ma być dobrze...

_________________
Obrazek


czwartek, 19 listopada 2015, 01:48
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 23 marca 2003, 20:25
Posty: 1600
Lokalizacja: Tarnów
Post Re: Nie działa Hardware Encoder w Edius 7
Jak masz konfig na procesorze i5, i7 6600 to tylko Edius 8.1 :mrgreen:

Na starszych procesorach - i7 4790 Windows 10 nie jest problemem. Mam na jednej konfiguracji Windows'a 10 / 64 bit i Ediusa 7.5. Wszystko działa. Problem jest w aktualizacji sterownika karty grafiki Intela.
Jeśli nie wyłączysz automatycznych aktualizacji sterowników w Windows 10 to system zainstaluje ich najnowsze wersje i klapa.

Rozwiązanie problemu:
- wyłączamy automatyczną aktualizację sterowników ( zakładka System/zaawansowane ustawienia systemu/sprzęt/ustawienia instalacji urządzeń
- instalujemy sterownik grafiki Intela w wersji 15.33.18.64.3469
- restartujemy komputer

----------------------------------------
Facebook
SKLEP

_________________
FACEBOOK
BSMultimedia


czwartek, 19 listopada 2015, 08:50
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Nie działa Hardware Encoder w Edius 7
i zaorane po całości


czwartek, 19 listopada 2015, 09:47
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4863
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Nie działa Hardware Encoder w Edius 7
Przeniosłem do Canopus (dział Grass Valley powstanie, jak Admin zajrzy na forum).

_________________
最诚挚的问候


czwartek, 19 listopada 2015, 11:22
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 18 listopada 2015, 20:03
Posty: 9
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: Nie działa Hardware Encoder w Edius 7
Na stronie Intela najstarsza wersja sterownika to 15.40.7.4279 z 9/28/2015. Z internetu ściągnąłem ten 15.33.18.64.3469 al przy uruchomieniu instalacji pojawia się komunikat "Ten system nie spełnia minimalnych wymagań dotyczących instalowania tego oprogramowania"


sobota, 21 listopada 2015, 14:35
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1906
Lokalizacja: Opole
Post Re: Nie działa Hardware Encoder w Edius 7
Ale nie rozumiesz, czy tylko udajesz. Skylake, Windows 10, Edius 7 to złooooo. Zmień Windows, procesor, albo Ediusa a problem minie.

_________________
Obrazek


sobota, 21 listopada 2015, 17:01
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 23 marca 2003, 20:25
Posty: 1600
Lokalizacja: Tarnów
Post Re: Nie działa Hardware Encoder w Edius 7
Dokładnie. Jeśli masz nowy procesor z serii "Skylake" - i5 6600K, i7 6700K, to aby wszystko super działało zainstaluj sobie Windows 10 / 64 bity i Ediusa 8.1 64 bity. Proste. :mrgreen:

_________________
FACEBOOK
BSMultimedia


sobota, 21 listopada 2015, 18:46
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1906
Lokalizacja: Opole
Post Re: Nie działa Hardware Encoder w Edius 7
Najtaniej zmienić Windows, bo to darmowy update. W cenowej kolejności to płyta z procesorem i Edius 8(jeśli update to odwrotnie).

Możesz jeszcze sprawdzić coś czego nie sprawdzałem, bo jak mi więcej programów protestowało to zlałem W10. Otóż sterowniki z Windows 8.1, ale nie te z strony Intela, a producenta płyty głównej. Zresztą i tak wiele do stracenia nie masz, raczej czeka Cię reinstalka.

EDIT
Zerknąłem na stronę Asusa. Do 8.1 udostępnia sterowniki 10.x...
Ja w Windows8.1 pracuję na 15.x...
Sprawdź te z strony Gigabyte, oczywiście do 8.1 x64.

Obrazek

Wbrew printscreenowi numerki paczki z sterownikami różnią się z tymi w menedżerze urządzeń. Pochodzą jednak z paczki 15.x udostępnionej przez Gigabyte.

_________________
Obrazek


sobota, 21 listopada 2015, 19:08
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 18 listopada 2015, 20:03
Posty: 9
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: Nie działa Hardware Encoder w Edius 7
Zainstalowałem wersję trial Edius 8, i niestety dalej nic. Następny krok to windows, ale z tego co pamiętam problem ten był zanim zaktualizowałem windowsa z 7 do 10. Natomiast palca nie dam sobie uciąć :P
Może to wina procesora


wtorek, 24 listopada 2015, 19:07
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1906
Lokalizacja: Opole
Post Re: Nie działa Hardware Encoder w Edius 7
Pan Bogusław już Ci odpowiedział, ja rozwinę. Intel zmienił SDK. Ediusy prócz 8 były pisane na stare, które jest w starych sterownikach. W nowych sterownikach jest inne, i działa inaczej, a Ediusy update nie dostały.
Taka polityka firmy...
Edius 7 z Skylake dobrze działa na Windows 8.1(Windowsa 7 na Skylake nie testowałem). Dobrze na timeline, a przy eksporcie, choć mocno obciąża kartę graficzną to słabiej niż plugin tmpgenc.
Na Windowsie 10 były straszne cyrki nie tylko z ediusem i po połowie dnia doszedłem do wniosku że nie mam czasu kopać się z koniem, bo robota czeka.
Dobrym miejscem jest oficjalne forum GV, tam ludzie mają te same problemy i też są z tego bardzo zadowoleni.

_________________
Obrazek


wtorek, 24 listopada 2015, 21:19
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 8 stycznia 2004, 23:02
Posty: 610
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: Nie działa Hardware Encoder w Edius 7
Trochę te opisy i porady są niezrozumiałe...jedni mówią że wina win10, inni ze procesor skylake a jeszcze inni że edius 7 do bani.
Mam Ediusa 7 64 bity i windowsa 10 64 bity, procesor jest stary sandybrige i7 2600K, wszystko mi śmiga, edycja timeline a przede wszystkim mam pełne wsparcie hardware encoder. Moim zdaniem winny jest procesor bo jeśli kolega Tkacz zainstalował edka 8 i nadal ma brak wsparcia "hardware encoder" pomimo że ta opcja jest aktywna w programie.
Szkoda bo miałem modernizować kompa własnie o procesor skylake:(

_________________
Panasonic AG-DVC30, Panasonic HMC151e x2 kiedyś........obecnie Panasonic HC-X1i Panasonic GH5


środa, 25 listopada 2015, 18:03
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 23 marca 2003, 20:25
Posty: 1600
Lokalizacja: Tarnów
Post Re: Nie działa Hardware Encoder w Edius 7
Wszystko jest OK. Na Win 10 64 bit, Win 8.1 64 bit i starszych procesorach jak 2600, 4790, Edius 7x działa bez problemu ze wsparciem sprzętowym "hardware encoder". Jeśli miałbyś nowy procesor "Skylake", Ediusa 7x i Win 10 to wsparcia niestety nie będzie .... Pod taką konfigurację potrzebny jest Edius 8.1 :mrgreen:

----------------------------------------
Facebook
SKLEP

_________________
FACEBOOK
BSMultimedia


środa, 25 listopada 2015, 18:29
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL