Teraz jest niedziela, 20 października 2019, 23:48




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 
 Szybkie pytanie 
Autor Wiadomość
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: sobota, 1 marca 2003, 20:43
Posty: 87
Lokalizacja: Warszawa
Post Szybkie pytanie
Witajcie, może lamerskie pytanie, ale zakupiłem dysk 3TB i jak wiadomo win 7 widzi go tylko jako 2 TB, a reszta jest nie do użytku wiec skonwertowałem go na GPD Dysk i pokazuje 2,71 TB i teraz nasuwa mi się pytanie czy ma to wpływ na późniejszy montaż na tym dysku ?


poniedziałek, 21 sierpnia 2017, 12:11
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 6 czerwca 2016, 18:29
Posty: 517
Post Re: Szybkie pytanie
1 bajt = 8 bitów

_________________
Magix Video Pro X i inne, Davinci Resolve - początki Poradniki YT - Klik


poniedziałek, 21 sierpnia 2017, 12:49
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: sobota, 1 marca 2003, 20:43
Posty: 87
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: Szybkie pytanie
fransua napisał(a):
1 bajt = 8 bitów

no a 1 MB = 1024 KB :lol:


poniedziałek, 21 sierpnia 2017, 13:15
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4863
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Szybkie pytanie
Skoro dysk w ogóle działa, to będzie działał prawidłowo również jako dysk do montażu.

_________________
最诚挚的问候


poniedziałek, 21 sierpnia 2017, 14:19
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 6 czerwca 2016, 18:29
Posty: 517
Post Re: Szybkie pytanie
fvtom napisał(a):
fransua napisał(a):
1 bajt = 8 bitów

no a 1 MB = 1024 KB :lol:

No też mnie dzisiaj to bawi. Piszą, że kupili 3 TB a pokazuje mniej ;) Czary :)

_________________
Magix Video Pro X i inne, Davinci Resolve - początki Poradniki YT - Klik


poniedziałek, 21 sierpnia 2017, 15:07
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: sobota, 1 marca 2003, 20:43
Posty: 87
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: Szybkie pytanie
kotin napisał(a):
Skoro dysk w ogóle działa, to będzie działał prawidłowo również jako dysk do montażu.

i można bez zbędnych ceregieli odpowiedzieć , dziękuję i pozdrawiam


poniedziałek, 21 sierpnia 2017, 15:48
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: sobota, 1 marca 2003, 20:43
Posty: 87
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: Szybkie pytanie
fransua napisał(a):
fvtom napisał(a):
fransua napisał(a):
1 bajt = 8 bitów

no a 1 MB = 1024 KB :lol:

No też mnie dzisiaj to bawi. Piszą, że kupili 3 TB a pokazuje mniej ;) Czary :)

chyba komuś się weekend jeszcze nie skończył :D


poniedziałek, 21 sierpnia 2017, 16:13
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4863
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Szybkie pytanie
fvtom napisał(a):
...zakupiłem dysk 3TB...

Jego prędkość Cię zadowala? Ja się mieszczę z pojedynczym montażem na SSD (goodram Irydium Pro) i jakoś szybciej się to wszystko odbywa, niż na HDD.

fransua napisał(a):
No też mnie dzisiaj to bawi. Piszą, że kupili 3 TB a pokazuje mniej ;) Czary :)

Już się przyzwyczaiłem.

_________________
最诚挚的问候


poniedziałek, 21 sierpnia 2017, 18:46
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: sobota, 1 marca 2003, 20:43
Posty: 87
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: Szybkie pytanie
nie mam dysków SSD tylko HDD wiec nie powiem czy szybciej czy wolniej odbywa się montaż , montuje materiał FHD wiec szybkość dla mnie jest wystarczająca , składał mi stacje Michał ( góru ) tego forum którego pozdrawiam :)


wtorek, 22 sierpnia 2017, 09:37
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: wtorek, 1 października 2013, 15:45
Posty: 50
Post Re: Szybkie pytanie
Widzę że część forumowiczów nie wie o co chodzi. Dysk w formacie MBR jest obsługiwany tylko do 2 TB, jeśli chcesz większy musisz przejść na GPT (oczywiście jak masz płytę z biosem UEFI). Różnicy w prędkości, raczej nie ma. Proponuje jednak dla "naszych celów" filmowych, ustawić jednostkę alokacji np. 64 kb lub wyższą.


wtorek, 22 sierpnia 2017, 10:46
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4863
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Szybkie pytanie
KTVIDEO napisał(a):
Widzę że część forumowiczów nie wie o co chodzi.

Dysk w formacie MBR jest obsługiwany tylko do 2 TB, jeśli chcesz większy musisz przejść na GPT (oczywiście jak masz płytę z biosem UEFI).

Różnicy w prędkości, raczej nie ma. Proponuje jednak dla "naszych celów" filmowych, ustawić jednostkę alokacji np. 64 kb lub wyższą.

Wyrocznia delficka? :wink:

To wiemy i z dyskusji powyżej jasno to wynika.

Między HDD a SSD jest różnica prędkości i o niej była mowa.

To tak dla uściślenia, jeżeli się nie pogniewasz. :D

_________________
最诚挚的问候


wtorek, 22 sierpnia 2017, 11:41
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL