Teraz jest piątek, 22 stycznia 2021, 02:52




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 
 avid - plik avi 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 16 listopada 2004, 20:31
Posty: 3
Lokalizacja: podlasie
Post avid - plik avi
Witam
Mam problem z avid'em, zapsiuje plik avi (dvix5) i przy rozmiarze pliku ok. 1,9 GB (winxp, sp1, ntfs) przerywa zapis bez powiadomeinia i podania przyczyny. Nie mogę dojść dlaczego tak sie dzieje, czy gdzieś w utawieniach avid'a jest problem, nie wiem.

Czekam na odpowiedż.
Dzięki

_________________
:)


czwartek, 18 listopada 2004, 13:26
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 6 października 2003, 21:27
Posty: 223
Lokalizacja: W-wa
Post 
Avid DV ma ograniczenie wielkosci zapisywanego pliku do 2GB. Zwróć uwagę na pliki omf z mediami, tez maja 2GB. Nie ma znaczenia jak chcesz zapisać plik może mieć on max 2GB.

_________________
http://www.kiwifilm.pl


czwartek, 18 listopada 2004, 16:19
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 16 listopada 2004, 20:31
Posty: 3
Lokalizacja: podlasie
Post 
Wiatm
Dziękuję za odpowiedź. Czy można to zmienić czy pozostaje się pogodzić z tym faktem.

_________________
:)


czwartek, 18 listopada 2004, 17:32
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 26 sierpnia 2004, 18:50
Posty: 251
Post 
Uscislajac to jest w zasadzie ograniczenie Windows a nie samegp Avida


wtorek, 23 listopada 2004, 21:38
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 6 października 2003, 21:27
Posty: 223
Lokalizacja: W-wa
Post 
Ciekawe jakie to ograniczenie Windowsa? Jeśli mówisz o Facie to spróbuj zrobić to na NTFSie i będziesz miał nadal ten sam efekt. Poza tym inne pliki na tym samym komputerze zapisują się bez ograczeń a AVID nie może.

_________________
http://www.kiwifilm.pl


środa, 24 listopada 2004, 00:26
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
po cholerę potrzebny ci divx większy od 2GB? Zrób sobie kompilację do dvd, zapiszesz 2h na płycie. Jak bardzo się upierasz, zrób tak. Nagraj sekwencję na taśmę dv, zamknij Avida, otwórz Movie Makera, kliknij nagraj, ustaw format na dv.avi. Możesz nagrać plik dowolnego rozmiaru. Znajdź w sieci codec panasonic dv, zainstaluj zgodnie z instrukcją. Po instalacji vitualdub otworzy nagrany przez Makera plik. Potem możesz zrobić z nim wszystko.


piątek, 26 listopada 2004, 01:53
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 26 sierpnia 2004, 18:50
Posty: 251
Post 
bartolo napisał(a):
Ciekawe jakie to ograniczenie Windowsa? Jeśli mówisz o Facie to spróbuj zrobić to na NTFSie i będziesz miał nadal ten sam efekt. Poza tym inne pliki na tym samym komputerze zapisują się bez ograczeń a AVID nie może.


Rzeczywiscie masz racje, pracuje na windows 2000 i z pewnych wzgledow na facie32 i do tej pory to ograniczenie wiazalem wylacznie z Windowsem. Ale faktycznie istnieje i pod NTFS. Dzieki za wyjasnienie :)


a.w. napisał(a):
Zrób sobie kompilację do dvd, zapiszesz 2h na płycie. Jak bardzo się upierasz, zrób tak. Nagraj sekwencję na taśmę dv, zamknij Avida, otwórz Movie Makera, kliknij nagraj, ustaw format na dv.avi. Możesz nagrać plik dowolnego rozmiaru. Znajdź w sieci codec panasonic dv, zainstaluj zgodnie z instrukcją. Po instalacji vitualdub otworzy nagrany przez Makera plik.


To troche komplikowanie zycia, duzo prosciej wyeksportowac sekwencje jako Quicktime Refference co trwa doslownie sekunde. A przy okazji nie zabiera dodatkowego miejsca na dysku. A potem ten plik wrzucamy i obrabiamy juz w czymkolwiek (wazne tylko zeby importowalo pliki .mov quicktime'a, niestety o ile sie nie myle virtualdub w tym akurat przypadku odpada)


niedziela, 28 listopada 2004, 09:58
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 16 listopada 2004, 20:31
Posty: 3
Lokalizacja: podlasie
Post avid - plik avi
Tak naprawdę to potrzebuje zapisać plik do MPEG-2 (DVD) do pliku (a nie na kasetkę lub inne warianty), ale nie widzę opcji innej jak *.avi ten QuickTime i inne to odpadają. Ten plik w sumie zajmował ponad 3GB w Divx 5.0 wiec przypuszczam, że w mpg'u też by coś koło tego zajmował. Ale i tak nie ważne. Ważne jest to, że musiałem dzielić plik zapisując w avid'zie i potem łączyłem (Ulead MovieFactory3) je w całość i zapisywałem w mpeg-2 (dvd) ale oczywiście zapisując wcześniej do divx'a traciłem trochę na jakości. Więc chciałem zapisać do avi nieskompresowany plik (bez użycia kodeka) lecz wtedy to dopiero bym musiał dzielić na kawałki w avid'zie. Więc mam tak naprawdę 2 pytania: 1) czy w avidzie da się zapisać od razu do mpga-2(dvd); 2) czy da się zapisać plik większy niż te 2GB w mpeg’u-2 lub w avi.

_________________
:)


wtorek, 30 listopada 2004, 18:02
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 6 października 2003, 21:27
Posty: 223
Lokalizacja: W-wa
Post 
odp 1. nie napisałeś którą wersje Avida posiadasz.
odp 2. Nie da się zapisać więcej niż 2GB

_________________
http://www.kiwifilm.pl


wtorek, 30 listopada 2004, 18:19
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Test_test3 pytanie 1 – tak, ale tylko w wersji xpress dv 2.0 do 3.5
Pytanie 2 – nie, nie ma takiej możliwości w wersji xpress dv.
Jeżeli chodzi o zrobienie DVD z timelineu to metoda dająca najlepszą jakość,
niestety dość czasochłonna, jest następująca. Eksportujesz ścieżki dźwiękowe w formacie aif 48khz. Eksportujesz ścieżki video jako quicktime reference. Importujesz oba pliki do adobe encor dvd, kompilujesz projekt, nagrywasz płytę dvd. W zależności od szybkości procesora i ustawień kompresji mpeg2, proces importu zajmie 3 do 8 razy więcej czasu, niż trwa materiał.


niedziela, 5 grudnia 2004, 00:32
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 14 września 2006, 11:58
Posty: 2
Post 
oczywiscie ze da sie zrobic plik wiekszy niz 2 GB.
Wystarczy wyeksportowac w QuickTime Motion JPG A :)


czwartek, 14 września 2006, 13:53
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL