|
Teraz jest piątek, 22 stycznia 2021, 02:52
|
Zobacz wątki bez odpowiedzi | Zobacz aktywne wątki
Regulamin
- Co do wypowiedzi na forum - obowiazuje przestrzeganie zasad net etykiety, kultury osobistej i prawa polskiego.
- Co do ingerencji moderatorów - edycja posta ma być podpisana przez moderatora, przeniesienie części wątka do śmietnika również (zbiorczo), usuwanie postów jest dopuszczalne tylko w razie popełnienia wykroczenia w danym poscie.
- Co do komercyjnych stopek - prawo do nich mają koledzy o minimum trzy letnim stażu na forum i mający co najmniej 200 postów.
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 11 ] |
|
Autor |
Wiadomość |
test_test3
Nowy
Dołączył: wtorek, 16 listopada 2004, 20:31 Posty: 3 Lokalizacja: podlasie
|
 avid - plik avi
Witam
Mam problem z avid'em, zapsiuje plik avi (dvix5) i przy rozmiarze pliku ok. 1,9 GB (winxp, sp1, ntfs) przerywa zapis bez powiadomeinia i podania przyczyny. Nie mogę dojść dlaczego tak sie dzieje, czy gdzieś w utawieniach avid'a jest problem, nie wiem.
Czekam na odpowiedż.
Dzięki
czwartek, 18 listopada 2004, 13:26 |
|
 |
bartolo
Aktywny bywalec
Dołączył: poniedziałek, 6 października 2003, 21:27 Posty: 223 Lokalizacja: W-wa
|
Avid DV ma ograniczenie wielkosci zapisywanego pliku do 2GB. Zwróć uwagę na pliki omf z mediami, tez maja 2GB. Nie ma znaczenia jak chcesz zapisać plik może mieć on max 2GB.
_________________ http://www.kiwifilm.pl
|
czwartek, 18 listopada 2004, 16:19 |
|
 |
test_test3
Nowy
|
Wiatm
Dziękuję za odpowiedź. Czy można to zmienić czy pozostaje się pogodzić z tym faktem.
czwartek, 18 listopada 2004, 17:32 |
|
 |
Kenzo
Aktywny bywalec
|
Uscislajac to jest w zasadzie ograniczenie Windows a nie samegp Avida
|
wtorek, 23 listopada 2004, 21:38 |
|
 |
bartolo
Aktywny bywalec
|
Ciekawe jakie to ograniczenie Windowsa? Jeśli mówisz o Facie to spróbuj zrobić to na NTFSie i będziesz miał nadal ten sam efekt. Poza tym inne pliki na tym samym komputerze zapisują się bez ograczeń a AVID nie może.
|
środa, 24 listopada 2004, 00:26 |
|
 |
Gość
Aktywny bywalec
|
po cholerę potrzebny ci divx większy od 2GB? Zrób sobie kompilację do dvd, zapiszesz 2h na płycie. Jak bardzo się upierasz, zrób tak. Nagraj sekwencję na taśmę dv, zamknij Avida, otwórz Movie Makera, kliknij nagraj, ustaw format na dv.avi. Możesz nagrać plik dowolnego rozmiaru. Znajdź w sieci codec panasonic dv, zainstaluj zgodnie z instrukcją. Po instalacji vitualdub otworzy nagrany przez Makera plik. Potem możesz zrobić z nim wszystko.
|
piątek, 26 listopada 2004, 01:53 |
|
 |
Kenzo
Aktywny bywalec
|
bartolo napisał(a): Ciekawe jakie to ograniczenie Windowsa? Jeśli mówisz o Facie to spróbuj zrobić to na NTFSie i będziesz miał nadal ten sam efekt. Poza tym inne pliki na tym samym komputerze zapisują się bez ograczeń a AVID nie może. Rzeczywiscie masz racje, pracuje na windows 2000 i z pewnych wzgledow na facie32 i do tej pory to ograniczenie wiazalem wylacznie z Windowsem. Ale faktycznie istnieje i pod NTFS. Dzieki za wyjasnienie a.w. napisał(a): Zrób sobie kompilację do dvd, zapiszesz 2h na płycie. Jak bardzo się upierasz, zrób tak. Nagraj sekwencję na taśmę dv, zamknij Avida, otwórz Movie Makera, kliknij nagraj, ustaw format na dv.avi. Możesz nagrać plik dowolnego rozmiaru. Znajdź w sieci codec panasonic dv, zainstaluj zgodnie z instrukcją. Po instalacji vitualdub otworzy nagrany przez Makera plik.
To troche komplikowanie zycia, duzo prosciej wyeksportowac sekwencje jako Quicktime Refference co trwa doslownie sekunde. A przy okazji nie zabiera dodatkowego miejsca na dysku. A potem ten plik wrzucamy i obrabiamy juz w czymkolwiek (wazne tylko zeby importowalo pliki .mov quicktime'a, niestety o ile sie nie myle virtualdub w tym akurat przypadku odpada)
|
niedziela, 28 listopada 2004, 09:58 |
|
 |
test_test3
Nowy
|
 avid - plik avi
Tak naprawdę to potrzebuje zapisać plik do MPEG-2 (DVD) do pliku (a nie na kasetkę lub inne warianty), ale nie widzę opcji innej jak *.avi ten QuickTime i inne to odpadają. Ten plik w sumie zajmował ponad 3GB w Divx 5.0 wiec przypuszczam, że w mpg'u też by coś koło tego zajmował. Ale i tak nie ważne. Ważne jest to, że musiałem dzielić plik zapisując w avid'zie i potem łączyłem (Ulead MovieFactory3) je w całość i zapisywałem w mpeg-2 (dvd) ale oczywiście zapisując wcześniej do divx'a traciłem trochę na jakości. Więc chciałem zapisać do avi nieskompresowany plik (bez użycia kodeka) lecz wtedy to dopiero bym musiał dzielić na kawałki w avid'zie. Więc mam tak naprawdę 2 pytania: 1) czy w avidzie da się zapisać od razu do mpga-2(dvd); 2) czy da się zapisać plik większy niż te 2GB w mpeg’u-2 lub w avi.
wtorek, 30 listopada 2004, 18:02 |
|
 |
bartolo
Aktywny bywalec
|
odp 1. nie napisałeś którą wersje Avida posiadasz.
odp 2. Nie da się zapisać więcej niż 2GB
|
wtorek, 30 listopada 2004, 18:19 |
|
 |
Gość
Aktywny bywalec
|
Test_test3 pytanie 1 – tak, ale tylko w wersji xpress dv 2.0 do 3.5
Pytanie 2 – nie, nie ma takiej możliwości w wersji xpress dv.
Jeżeli chodzi o zrobienie DVD z timelineu to metoda dająca najlepszą jakość,
niestety dość czasochłonna, jest następująca. Eksportujesz ścieżki dźwiękowe w formacie aif 48khz. Eksportujesz ścieżki video jako quicktime reference. Importujesz oba pliki do adobe encor dvd, kompilujesz projekt, nagrywasz płytę dvd. W zależności od szybkości procesora i ustawień kompresji mpeg2, proces importu zajmie 3 do 8 razy więcej czasu, niż trwa materiał.
|
niedziela, 5 grudnia 2004, 00:32 |
|
 |
dolores
Nowy
|
oczywiscie ze da sie zrobic plik wiekszy niz 2 GB.
Wystarczy wyeksportowac w QuickTime Motion JPG A 
|
czwartek, 14 września 2006, 13:53 |
|
 |
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 11 ] |
|
Regulamin
- Co do wypowiedzi na forum - obowiazuje przestrzeganie zasad net etykiety, kultury osobistej i prawa polskiego.
- Co do ingerencji moderatorów - edycja posta ma być podpisana przez moderatora, przeniesienie części wątka do śmietnika również (zbiorczo), usuwanie postów jest dopuszczalne tylko w razie popełnienia wykroczenia w danym poscie.
- Co do komercyjnych stopek - prawo do nich mają koledzy o minimum trzy letnim stażu na forum i mający co najmniej 200 postów.
|