Teraz jest sobota, 16 stycznia 2021, 17:22




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 
 Avid Xpress Pro i export do MPEG2 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: niedziela, 20 lutego 2005, 18:08
Posty: 23
Lokalizacja: warszawa
Post Avid Xpress Pro i export do MPEG2
Czy są jakieś pluginy do Xpressa Pro pozwalające na export do MPEG2, czy trzeba to robić poza Avidem?


niedziela, 20 lutego 2005, 18:23
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: niedziela, 20 lutego 2005, 22:34
Posty: 70
Lokalizacja: Brwinów
Post 
Nie ma możliwości exportu do mpeg2 z Xpressa Pro. Ale można exportować Quick Time Reference. Plik ma niewielkie rozmiary, szybko się tworzy i utrzymuje link do mediów Avidowych. Ja używam TMPGEnc do przeliczenia na Mpeg'a. Ale uwaga! Trzeba odszukać w sieci plik QTreader i umieścić go w folderze programu TMPGEnc. Tylko wtedy QTreference będzie widziany przez aplikację. Dodam że ta forma exportu daje możliwość obróbki mediów Avidowych w wielu programach do kompozycji, jak Adobe After Effekts, Combustion.

Nara!


niedziela, 20 lutego 2005, 22:48
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 2 marca 2005, 15:07
Posty: 10
Lokalizacja: Warszawa
Post 
Hej,
Wyeksportowałem do QTRef dalej użyłem TMPGEnc (także CanopusPro Coder oraz "słynnego" Encrafta) i efekty były lekko mówiąc mizerne. Obraz statyczny był ewntualnie do przyjęcia, ale jakikolwiek ruch w kadrze objawiał się efektem "strobo" itp. (trzęsło jak diabli). Nie odzwierciedlał jakości DV bezpośrednio z kamery.
Jakieś sugestie?
Pozdro :oops:


środa, 2 marca 2005, 15:22
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: niedziela, 20 lutego 2005, 22:34
Posty: 70
Lokalizacja: Brwinów
Post 
Zwróć uwagę że QT_reference daje odczyt plików avidowych w Quick Time Player z jakością DV. Na dobrym kompie odtwarza sie to nawet płynnie. Jesli po przetworzeniu tego pliku na mpeg-a, obrazłek jest bardzo złej jakości, to wina leży w ustawieniach aplikacji kodujacej. Jakość zależy od rozmiaru obrazka, wielkośi bitrate, ilości klatek/sek. Czy próbowałeś regulować te parametry? Ustawić przy kodowaniu do Mpeg2 np: ramka 720/576, bitrate 6000, 25fps.


czwartek, 3 marca 2005, 00:20
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL