Teraz jest sobota, 16 stycznia 2021, 08:27




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
 Avid - export do tq references > codowanie TMPGEnc Plus 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 16 marca 2005, 07:53
Posty: 7
Post Avid - export do tq references > codowanie TMPGEnc Plus
Wiatm!
Mam taki problem. Exportuje zmontowany materiał do quick time references. Materiał będzie wykorzystany w DVD wiec używam TMPGEnc Plus i Canopus Pro Coder'a aby go zamienić na MPEG-2 i włśnie po konwersji mam takie "fajne" poziome kreski w momentch gdy jest szybki ruch w materiale. W czym jest problem czy zle wyeksportowalem w avid'zie czy zle ustawiam paramerty kodowania w coderach. I takie jeszcze pytanie gdy eksportje do qtreferences to mam opcję DV użyj wewnętrznego codek avida, czy go używać czy nie i do czego on jest potrzebny?
Wielki dzięki za odpowiedzi na moje pytania.


środa, 16 marca 2005, 08:58
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 16 marca 2005, 07:53
Posty: 7
Post Avid - export do tq references > codowanie TMPGEnc Plus
Przepraszam ale nie sprecyzowałem tych poziomych kresek, chodzi o to że na krawędziach miedzy elementami obrazu, powstają poziome kreseczki – ząbki, a przez to obraz jest jakby poszarpany w poziomie tak jakby co druga linia była przesunięta względem siebie a przez to jest nieczytelny. Tak się dziej tylko w gdy na obrazie szybko poruszają się elementy obrazu.


środa, 16 marca 2005, 09:33
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 6 października 2003, 21:27
Posty: 223
Lokalizacja: W-wa
Post 
Robisz mpega z przeplotem. Wyświetlając go na monitorze komputera masz "kreseczki" jednak jak wyświetlisz to na telewizorze to będzie ok. Więc czy zrobiłeś błąd przy kodowaniu zależy od tego na czym chcesz film odtwarzać. Wpisz w wyszukiwarce "przeplot" i dostaniesz sporo odpowiedzi co to i co z tym robić.

_________________
http://www.kiwifilm.pl


środa, 16 marca 2005, 17:22
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 2 marca 2005, 15:07
Posty: 10
Lokalizacja: Warszawa
Post 
WITAM,
Mam z kolegą identyczny problem z obrazem po eksporcie do QTRef. Raz obraz "strobuje", na innej maszynie powstaje identyczny efekt jak opisałeś. Niestety obraz wygląda źle na monitorze komputerowym, a także na telewizorze po wypaleniu DVD (post Bartolo). Ciekawe, bo na forum na stronach avida jest to metoda jaką polecają do eksportu. Również Jarek Barzan ją poleca (kilka postów wcześniej). Jedyne dobre efekty otrzymałem eksportując z Avida do Quick Time Movie z opcją "use Avid Codec". Wada to otrzymanie dużego pliku. Dalej TMPGEnc lub CanopusProCoder i obraz po wypaleniu na DVD jest naprawdę OK.
I co dalej z tym QTRef. ?
Pozdro


środa, 16 marca 2005, 20:24
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: niedziela, 20 lutego 2005, 22:34
Posty: 70
Lokalizacja: Brwinów
Post 
Witam!

Lepiej późno niż wcale.
Uwaga! Niestety wersje Avida Xpress Pro od 4.0 do 4.3.1 mają uszkodzony export QTref. Odwracają półobrazy i to tak przedziwnie że nawet jeśli aplikacja kodująca ma możliwość zamiany półpól to i tak "kicha na TV". Wada ta ujawnia się przy obrabianiu plików do formatu mpeg2. Szczegółowo nie potrafię wyjaśnić czy jest na to lekarstwo. Możliwe że na forum avidowym (http://www.avid.com/cgi/forumscgi/Ultim ... tion=intro) coś na ten temat pisano. Osobiście niedościskałem tematu. Dopiero od niedawna wypalam czasami jakieś DVD ale używam już wersji 5.0 HD. Tutaj już jest wszysto OK. Podobnie w wersji 4.5, 4.5.1 i 4.6.
Acha. I jeszcze ciekawostka. Wersje programu Avid Xpress DV 3.0 do 3.5.4 też są OK!

Pozdrawiam. JarekB.


poniedziałek, 28 marca 2005, 23:27
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 16 marca 2005, 07:53
Posty: 7
Post 
Witam na cale szęście jest jeszcze export do dv i tam jest opcja single field i po exportowniu do niego nie ma przesunięć w półobrazach (niby przeplotu), a potem canopus pro coder i mamy mpeg2.


wtorek, 29 marca 2005, 19:19
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: niedziela, 20 lutego 2005, 22:34
Posty: 70
Lokalizacja: Brwinów
Post 
Tak. To jakieś rozwiązanie. Niestety single frame to jedno półpole. Połowa rozdzielczości. Cała idea QTref polega na wykorzystaniu przez inne programy, plików zapisanych w folderze OMFI MediaFiles. Czyli bez kolejnych konwersji.
No ale jak to mówią. Jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma.

Pozdr! JarekB.


wtorek, 29 marca 2005, 21:28
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 16 marca 2005, 07:53
Posty: 7
Post 
Witam.
Jest super to FAKT to wina (export do np. qtref) avida w wer. 4.0 w wer. 5.0HD jest ok. Przy eksporcie jest przeplot, ale można go usunąć a wer. 4.0 żaden ze sposobów ani metod nie usuną go zupełnie przeplotu.
Dzięki za POMOC.


poniedziałek, 4 kwietnia 2005, 19:43
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 2 marca 2005, 15:07
Posty: 10
Lokalizacja: Warszawa
Post 
:lol:
Potwierdzam !!!
Dorwałem wersję 5.0HD. Cały export wychodzi OK.
:lol:

_________________
When reality is not enough.


poniedziałek, 11 kwietnia 2005, 18:18
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL