Teraz jest niedziela, 24 stycznia 2021, 05:56




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 
 kompatybilność avid'ów 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 16 marca 2005, 07:53
Posty: 7
Post kompatybilność avid'ów
Wiatm.
Mam projekt zrobiony w wersji Avid xpress pro 4.0 (2003) a posiadam dostęp 4.3.5 i 5.0 HD. Chciałbym go teraz edytować i pokazują mi się błędy zaraz po wczytaniu. Skopiowałem ten projekt (bin'y itd.) od znajomego wraz z całym materiałem czyli ponad 160GB no i nic nie mogę zrobić (dokończyć projekt) a miejsce mi zajmuje i czas.
Czekam na radę.


środa, 30 marca 2005, 17:36
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: niedziela, 20 lutego 2005, 22:34
Posty: 70
Lokalizacja: Brwinów
Post 
Czołem.

Wszelkie przenoszenie mediów, projektów, binów (pliki o rozszerzeniu .avb), trzeba robić przy zamkniętym Avidzie.

Jeśli masz kłopot z otwarciem projektu z innego komputera to:
- skopiuj pliki avb. z tego projektu na pulpit.
- otwórz Avida i załóż nowy projekt.
- po wejściu do nowego projektu, w zakładce File, wybierz opcję Open Bin i sięgnij po pliki na pulpicie.
- powinny się otworzyć w folderze Other Bins i dalej można na wszelki wypadek skopiować sekwencje montażowe do nowych binów.

Sprawdź czy otwierane pliki mają właściwe rozszerzenie. W razie niepowodzenia można jeszcze próbować ręcznie dopisać .avb.
I jeszcze jedno. Nim otworzysz sprawdź właściwości pliku. Atrybuty "tylko do odczytu" i "ukryty" powinny być nieaktywne.

Może się też zdarzyć że to system zablokuje dostęp do plików, ale to widać (a właściwie czuć) od razu, bo nic nie można z plikiem zrobić.

Zasadniczo Avid zapewnia pełną kompatybilność wymiany projektów między systemami. Zdarzało mi się że na pzeszkodzie stawały polskie czcionki użyte do opisów binów czy sekwencji. Unikam więc polskich fontów przy opisie tych elementów.

Powodzenia.


środa, 30 marca 2005, 20:21
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 16 marca 2005, 07:53
Posty: 7
Post 
Witam.
Juz myslaem że jest dobrze a tu wyskauje komunikat
mixing interlaced source clips in a progressive project can lead topproblems with scrolling titles, digital cut and video export
czyli material jest z przplotem a projekt nowy nie.
I juz wiem skąd te problemy (niby z przeplotem niiby ze złym exportem do qtref) w poprzednich moich tematach na forum.
Dzieki za pomoc.


czwartek, 31 marca 2005, 12:29
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL