Teraz jest poniedziałek, 18 stycznia 2021, 16:51




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 
 DV 50 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 9 listopada 2005, 15:21
Posty: 19
Lokalizacja: Warszawa
Post DV 50
Witam,
czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć jaka jest różnica między dwoma formatami zapisu danych w Avidzie? Chodzi mi DV 25 420 i DV 50.
Dziękuję i pozdrawiam

_________________
TheSun


poniedziałek, 14 listopada 2005, 12:54
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Witam Pana,

To sa formaty:

1. DV sampling 4:2:0, stream 25 Mbit/sec
2. DVCPRO 25 sampling 4:1:1 stream 25 Mbit/sec
3. DVCPRO 50 sampling 4:2:2 stream 50 Mbit/sec

Format 1 to popularny DV w sprzecie amatorskim lub polprofesjonalnym, natomiast 2 i 3 to formaty zarezerwowane wylacznie dla sprzetu Profesjonalnego. Oczywiscie kazdy amator moze zrzucic material do PC'a po wejsciu analog zapisujac go w formacie 2 lub 3 ale potem mozna go tylko zrzucic z PC'a do innego amatorskiego sprzetu po analogu. (oczywiscie musze tu dodac, ze wymagania PC'a dla pracy w formacie native DVCPRO 50 sa bardzo, bardzo wysokie)
Cyfrowe wejscie/wyjscie jest zarezerwowane wylacznie dla sprzetu PRO i BRO.

Pozdrawiam Alex_z_Wawa
kerim24@wp.pl


sobota, 19 listopada 2005, 12:27
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 26 sierpnia 2004, 18:50
Posty: 251
Post 
Z tym profesjonalizmem bym nie przesadzal, DV 411 a 420 jakosciowo sie praktycznie nie roznia, natomiast DV50 to juz zdecydowany skok jakosciowy. Wymagania sprzetowe dla DV50 tez nie sa jakies specjalne jezli ruszy Avid to i w dv50 mozna pracowac. Tyle, tylko, ze material w dv50 mozna wciagnac do Avida za pomoca Mojo, chyba, ze w najnowszych Avidach cos sie zmienilo


sobota, 19 listopada 2005, 15:38
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: środa, 16 listopada 2005, 06:24
Posty: 127
Post 
Tak się zastanawiam, czy DVCPro25 z próbkowaniem 4:1:1 nie będzie wyglądał po konwersji na DVD gorzej (chodzi o kolory) niż amatorski DV :?. Przecież MPEG2 MP@ML (DVD) ma próbkowanie 4:2:0, takie samo jak DV, a DVCPro25 ma rozdzielczość pionową kolorów 2x mniejszą (na cztery ułożone poziomo piksele luminacji przypada tylko jeden piksel chrominacji, zamiast dwóch jak to ma miejsce w DV).


sobota, 19 listopada 2005, 16:34
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 9 listopada 2005, 15:21
Posty: 19
Lokalizacja: Warszawa
Post 
Dziękuję bardzo za odpowiedź choć nie ukrywam, że wątek, który się rozwinął na pewnym etapie już mnie trochę przerósł 8O.
Moje pytanie zrodziło się z konkretnego problemu. Mianowicie zaimportowana do Avida sekwencja animacji wykonanej w AE nie wyglądała zbyt dobrze przy opcji DV 25 420. Krawędzie użytego w animacji logo były, że tak powiem "pochlastane". Po iluś-tam-próbach, import materiału z opcją DV 50 jak i końcowy efekt na dvd był satysfakcjonujący, aczkolwiek wciąż męczy mnie niezrozumienie tego faktu.
Pozdrawiam

_________________
TheSun


poniedziałek, 21 listopada 2005, 12:12
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 7 listopada 2004, 14:16
Posty: 539
Post 
Zalezy od eksportu z AE. Probkowanie 4:2:0 i 4:1:1 roznia sie tym ze pierwsze to probkowanie standardowe dla PAL a drugie dla NTSC. Moze material z AE byl w niestandardowej klatce badz dziwnie wyeksportowany bo problem z krawedziami to problem z resizingiem obrazka.

_________________
Panasonic AGDVX 100 A
http://img420.imageshack.us/img420/3839 ... rka6bp.jpg


wtorek, 22 listopada 2005, 14:18
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 9 listopada 2005, 15:21
Posty: 19
Lokalizacja: Warszawa
Post 
Z exportem z AE raczej nie było fuck-upu. Poszło jako pliki JPG i do Avida zaimportowane jako sekwencja, ale to już chyba "temat" na oddzielny temat :D Dzięki za odpowiedź i pozdrawiam.

_________________
TheSun


wtorek, 22 listopada 2005, 14:46
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: wtorek, 9 lipca 2002, 17:19
Posty: 51
Post 
Luka_Brazzi napisał(a):
Zalezy od eksportu z AE. Probkowanie 4:2:0 i 4:1:1 roznia sie tym ze pierwsze to probkowanie standardowe dla PAL a drugie dla NTSC.

Luka Brazzi nie mieszaj ludziom w głowach. Dobrze wiesz, że tu nie chodzi o podział na PAL i NTSC!!!


wtorek, 20 grudnia 2005, 00:25
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 26 sierpnia 2004, 18:50
Posty: 251
Post 
arfot napisał(a):
Luka Brazzi nie mieszaj ludziom w głowach. Dobrze wiesz, że tu nie chodzi o podział na PAL i NTSC!!!


Dla uscislenia:

Probkowanie 4:1:1 wystepuje w NTSC dla wszystkich trzech formatow DV (czyli DV, DV CAM i DVC PRO)

Dla formatu PAL mamy probkowanie 4:2:0 dla DV i DV CAM. Natomiast w przypadku DVC PRO mamy probkowanie 4:1:1


wtorek, 20 grudnia 2005, 15:24
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 7 listopada 2004, 14:16
Posty: 539
Post 
Kenzo maksymalnie uscislil. Arfot czy ja wiem czy mieszam. Tak jest. Sa to probkowania wlasciwe dla danych formatow w standardzie DV i DVCAM. Dlaczego sa takie a nie inne to inna kwestia. Oczywiscie roznia sie tez innymi rzeczami ale w tym temacie w jakim pisalismy nie ma potrzeby tlumaczyc czemu sygnal DV musi byc polowa D-1

_________________
Panasonic AGDVX 100 A
http://img420.imageshack.us/img420/3839 ... rka6bp.jpg


wtorek, 20 grudnia 2005, 16:49
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL