Teraz jest piątek, 15 stycznia 2021, 20:50




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 
 Zostałem fanem Avid'a ;) teraz gdzie go kupić? 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Zostałem fanem Avid'a ;) teraz gdzie go kupić?
Witam

Zapoznałem się ostatnio już znacznie bardziej z systemem Avid i bardzo mi się spodobał, przechodzę na niego... W związku z czym chciałbym sobie kupić, ale nie wiem za bardzo gdzie w Polsce można to zrobić? I czy może ktoś z Was sprowadzał już może z zagranicy, bo pewnie tak byłoby taniej.

Pozdrawiam


poniedziałek, 8 maja 2006, 16:07
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: niedziela, 20 lutego 2005, 22:34
Posty: 70
Lokalizacja: Brwinów
Post 
Można próbować tu:

http://www.avid.com/forms/Locate.asp - kliknij w "find a reseller" i odszukaj Polski

albo:

http://www.bhphotovideo.com/bnh/control ... =&ci=10824

albo:

http://www.avidstore.com/roe/index.cfm? ... N=41597588

Powodzenia!


poniedziałek, 8 maja 2006, 21:34
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Witam

Dziękuję za odpowiedzi, tak więc prawdopodobnie kupię Avid przez ebay...
I teraz zastanawiam się nad wersją 4.5 xpress pro... i jaka jest jej różnica w stosunku do tej wersji HD (5x) ? Czy warto dopłacać do droższej wersji, chociaż nie wiem czy jestem aktualnie w stanie wykorzystać możliwości nowszej wersji, a i zasobność portfela mam ograniczoną...

Pozdrawiam


środa, 10 maja 2006, 22:34
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: niedziela, 20 lutego 2005, 22:34
Posty: 70
Lokalizacja: Brwinów
Post 
Zasadnicza różnica tkwi w ilości obsługiwanych projektów. Dochodzą projekty HDV i HD. Można więc przygotować filmiki w wysokiej rozdzielczości. Pojawiły się też dodatkowe opcje w palecie efektów i drobne zmiany w możliwościach edycyjnych (klawiszologia). I w zasadzie to tyle. Jedna rzecz z pośród efektów jest pożyteczna, jaka pojawiła się od wersji 5.0 - FluidFilm Progressiv - czyli filtr do usuwania przeplotu. Dobrze pracuje, choć długo.

Pzdr!


środa, 10 maja 2006, 23:39
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Właściwie miałem plan później zupgradeować do hd, ale właściwie to może być droższe niż kupienie od razu wersji 5... poza tym mam kamerę, która obsługuje dodatkowo hdv, więc może się to komuś przydać... i teraz mam pytanie, czy każda wersja 5x jest już HD?
Znalazłem np. wersję pudełkową z wersją 4x do makówki oraz 5x do peceta... czyli ta wersja PC jest już z obsługą HD?
Oraz co to jest "Avid Xpress Studio Essentials"? W zestawie jest avid xpress, avid fx, avid 3d, oraz avid dvd... czy to są jakiejś dodatkowe programy, czy książki z instrukcjami do wykonywania tychże operacji za pomocą avida???

Pozdrawiam


czwartek, 11 maja 2006, 10:43
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: wtorek, 3 lutego 2004, 16:45
Posty: 69
Lokalizacja: sloonsk
Post 
Ja zostałem fanem FINAL CUT EXPRESS!


czwartek, 11 maja 2006, 15:05
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 7 listopada 2004, 14:16
Posty: 539
Post 
Essentials to okrojona wersja Studio. Bez protoolsow z tego co pamietam. To oddzielne programy. Co do Avida 4.5. Upgrade do wersji HD (5xx) kosztuje 50 euro.

_________________
Panasonic AGDVX 100 A
http://img420.imageshack.us/img420/3839 ... rka6bp.jpg


piątek, 12 maja 2006, 00:10
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: niedziela, 20 lutego 2005, 22:34
Posty: 70
Lokalizacja: Brwinów
Post 
FStyl napisał(a):
Ja zostałem fanem FINAL CUT EXPRESS!


Brawo! :wink: :mrgreen:

Ja też generalnie jestem fanem Mac'a. Final Cut Pro doskonale "robi koło pióra" Avidowi co w konsekwencji powoduje, że stać mnie było na zakup XpressaPro. Konkurencja to baaardzo zdrowa sprawa :mrgreen:

Muchomor. Sprawa wygląda tak: Każdy zakup oprogramowania Avida to kupno licencji na jego użytkowanie. Otrzymujesz więc numer swojej licencji wraz z kluczem hardware (USB). Na podstawie tych numerów, rejestrujesz się na stronie internetowej Avida i dostajesz dostęp do serwera, z którego możesz pobierać kolejne wersje programu. Tzn.: jeśli kupisz np.: wer. 5.1.1 to możesz zaraz zassać np: 5.2.0 albo 5.2.4
Materiał z kamer HDV może być obrabiany dopiero od wersji właśnie 5.2.0, wcześniejsze pozwalały zakładać tylko projekty HD.
Do dzisiaj żadna wersja Xpressa na Mac'a nie miała opcji HD. Zmienia się to dopiero teraz po NAB-ie. W czerwcu wejdzie do sprzedaży. Jeśli teraz nabędziesz wersję 5.x to po dopłacie 50$ otrzymasz wer. 5.5. Nie ma znaczenia platforma PC czy Mac, licencja daje możliwość ściągnięcia softu na obie maszyny.
Jak kupowałem Xpress'a 4.0 to na płycie instalacyjnej miałem właśnie dwie wersje - PC i Mac.



Muchomor napisał(a):
W zestawie jest avid xpress, avid fx, avid 3d, oraz avid dvd


To są programy uzupełniające do zasadniczej części edycyjnej. Dają spore możliwości obróbki efektownej. Część integruje się z Xpressem a inne odpalasz osobno. Istnieje jednak możliwość konfiguracji tak, aby sterowane były wprost z paska zadań Xpressa.
Avid FX to po prostu, Boris FX i to mocno rozbudowany. Avida 3D nigdy nie odpalałem, bo to poza moimi potrzebami a Avid DVD to SonicReelDVD przebrany w skórkę Avidową.

Polecam bliższe zapoznanie się z zakamarkami witryny avid.com. Sporo informacji można wygrzebać i to bez specjalnej znajomości angielskiego.

Powodzenia!


piątek, 12 maja 2006, 00:47
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: wtorek, 3 lutego 2004, 16:45
Posty: 69
Lokalizacja: sloonsk
Post 
Ale przesiadka z AP6,5 była mało elastyczna, różnice są spore, filozofia obsługi jest inna i jeżeli ktoś przyzwyczaił się do AP to musi zmienić sporo swoich nawyków. Teraz APPLE wyciągnęło kolejny raz rękę do użytkowników systemu znanego z PC, więc można się spodziewać większego zainteresowania MAC OS X, tym bardziej, że APPLE chce oficjalnie wejść na rynek Polski.

Pozdrawiam wszystkich legalnych montażystów.


piątek, 12 maja 2006, 13:49
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 26 stycznia 2002, 02:53
Posty: 254
Lokalizacja: Kraków
Post 
http://www.dve.pl/advanced_search_resul ... id&x=0&y=0

_________________
Dominik Maciaszek .:. admin@swiatobrazu.pl
Administrator


piątek, 12 maja 2006, 14:15
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Luka_Brazzi: A gdzie mogę kupić ten upgrade za 50 euro?

pozdrawiam


poniedziałek, 15 maja 2006, 10:55
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 6 października 2003, 21:27
Posty: 223
Lokalizacja: W-wa
Post 
50 euro kosztuje na stronie Avida upgrade z wersji 4.x pro do wersji 5.x HD.

_________________
http://www.kiwifilm.pl


poniedziałek, 15 maja 2006, 11:26
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Avid z Mojo czy bez?
Hej

Mam jeszcze pytanie czy lepiej kupić avid z mojo czy bez?
W perspektywie będę rozbudowywał komputer... mam zamiar zmienić procesor na D930... płytę i dokupić ramu...
Za cene rozbudowy komputeraz mogę jednak dokupić mojo...
I zastanawiam się jaki jest skok jakościowy i czy np. z mojo i moim komputerem (w opisie) działałby avid lepiej niż bez mojo z nowym... tym bardziej, że grafika (quadro fx) sprzętowo wspiera avid...

ewentualnie mogę też kupić avid studio... ale tez nie będzie pieniędzy na mojo... ale może to oprogramownie będzie przydatne... w zestawie jest od razu FX i program do authoringu...

Proszę o poradę...

Dziekuję i pozdrawiam


czwartek, 25 maja 2006, 12:31
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 26 sierpnia 2004, 18:50
Posty: 251
Post 
Weź Avida z Mojo, praca jest duuuzo wygodniejsza


czwartek, 25 maja 2006, 13:21
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 13 czerwca 2006, 01:18
Posty: 1
Post Re: Zostałem fanem Avid'a ;) teraz gdzie go kupić?
Witam serdecznie

Posiadam spora oferte poleasingowych systemow AVID, oraz oryginalne softy Xpress Pro, studio, HD inne, BoBy, karty, extendery, rownież mojo. Zainteresowanych prosze o kontakt na maila. cienki7@wp.pl


wtorek, 13 czerwca 2006, 01:26
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL