Teraz jest piątek, 22 stycznia 2021, 18:57




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 
 Import projektu 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 15 lutego 2007, 16:19
Posty: 22
Post Import projektu
Witam. Czy Avid umożliwia importowanie projektu do projektu?
Chodzi mi o opcję scalenia z możliwością edycji projektów.


piątek, 11 maja 2007, 21:36
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: niedziela, 20 lutego 2005, 22:34
Posty: 70
Lokalizacja: Brwinów
Post 
Projekty tego samego formatu, np: "25i", można przenosić gdzie ma się ochotę. Nawet na pendrive. Biny z projektów można przenosić i otwierać w innych projektach. Mamy tutaj sporą dowolnosć. Schody zaczynają się przy próbie mieszania rodzajów binów. 24p nie otworzysz w 25i. Generalnie zawsze otwarty może być tylko jeden projekt, ale nic nie stoi na przeszkodzie pozakładać katalogi w tymże projekcie i umieścić w nich kopie binów z projektów do których chcemy mieć szybki dostęp. Albo skorzystać z funkcji - File - Open Bin. Raz otwary w ten sposób bin innego projektu pozostanie dostępny w katalogu "Other Bins".

Powodzenia w eksperymentach!


piątek, 11 maja 2007, 23:40
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 15 lutego 2007, 16:19
Posty: 22
Post 
Dzięki za odpowiedź. Mam jeszcze dodatkowe pytanie. Mamy następującą sytuację, projekt "A" w którym jest zmontowana 1 h materiału oraz projekt "B" w którym zmonowaliśmy np. 45 minut materiału. Zachodzi potrzeba połączenia projektów tj. chcemy zaimportować projekt "A" do projektu "B" a po zaimportowaniu skrócić czas zaimportowanego projektu "A" do 30 minut i połączyć go z projektem "B" co sumie da nam 1 h 15 minut zmontowanego materiału. Jeżeli chodzi o skracanie projektu to wiadoma sprawa należy usunąć z timeline zbędne sekwencje intersesuje mnie innego rodzaju sytuacja i stąd moje pytanie. Czy po skróceniu zmianach w binach zaimportowanego projektu zmiany również zostaną zastosowane w macieżystym projekcie "A". Mam nadzieję że nie namieszałem za bardzo. Pozdrawiam.


sobota, 12 maja 2007, 10:56
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: niedziela, 20 lutego 2005, 22:34
Posty: 70
Lokalizacja: Brwinów
Post 
Jeśli będąc w projekcie "B" otworzymy bin z projektu "A" z sekwencją montażową 1h (File - Open Bin), i dokonamy skrótu, to taka zmiana ujawni się również w po otwarciu projektu "A". Jeśli nie chcemy żeby takie zmiany nastąpiły, to najprościej wykonać kopię sekwencji do nowego binu w projekcie "B". Zmiany na kopii nie przeniosą się do orginalnego układu montażowego. Można też tak jak pisałem wcześniej bez otwierania Avida kopiować biny z projektu "A" do projektu "B". Tutaj zmiany też się nie przenoszą. Generalnie aby przenieść sekwencję montażową wystarczy bin.

Projekt jest rodzajem magazynu binów o określonym typie (24p, 25i, itd.). Daje to bardzo fajne możliwości przenoszenia sekwencji montażowych do innych komputerów.
Jeśli wykonamy kopię materiałów na dysk przenośny, który pojedzie do Hollywood (...a co tam! :mrgreen: ), to do odtworzenia nowego układu filmu jaki machnę w Brwinowie, wystarczy emailem przesłać bin. Biny bardzo ładnie poddają się kompresji plikowej i nawet wielki projekt po spakowaniu waży ledwie kilkaset kb.

Tak więc, szable w dłoń!


sobota, 12 maja 2007, 14:47
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 15 lutego 2007, 16:19
Posty: 22
Post 
Dzięki za fachową i wyczerpującą odpowiedź. Pozdrawiam.

[ Dodano: Sob Maj 12, 2007 6:00 pm ]
Jeszcze jedno pytanko.A co dalej z sekwencjami - jak połączyć sekwencje na linii. Klikając na daną sekwencję automatycznie poprzednia usuwana jest z linii. Jak je scalić?


sobota, 12 maja 2007, 16:19
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: niedziela, 20 lutego 2005, 22:34
Posty: 70
Lokalizacja: Brwinów
Post 
Klipy wideo i audio standardowo po dwukliku myszką ładują się do okna "player" (lewe), a sekwencje montażowe do okna "record" (czyli prawe). Można jednak klipy i sekwencje przeciągać ręcznie t.z.n - "drag and drop". Chwytamy więc sekwencje myszką i przeciagamy do okna lewego. Dodatkowo możemy podejrzeć "timline" sekwencji załadowanej do okna "player". Trzeba kliknąć w dolnym lewym rogu composera (pod timline'em) w "Toggle Source". I możemy już dokładnie wybierać fragmenty sekwencji (lub właśnie całość) do wklejenia w nasz zasadniczy montaż. Tryb podglądu okna "player" zaznaczony jest kolorem zielonym.

Powodzenia!


sobota, 12 maja 2007, 17:58
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 15 lutego 2007, 16:19
Posty: 22
Post 
Dzięki.


niedziela, 13 maja 2007, 13:31
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL