Teraz jest sobota, 16 stycznia 2021, 19:54




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 
 Export do dv 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 15 lutego 2007, 16:19
Posty: 22
Post Export do dv
Witam. W jaki sposób wyeksportować clip do dv pal 25i z zachowaniem najwyższej jakości. Exportowałem przez quick timea z ustawieniami dla dv-pal oraz trybem jakości best i dolnymi półpolami (tak jak w strukturze projektu)a materiał po eksporcie obfituje w poziome linie. Być może to problem zwolnień jakie zastosowałem w clipie. Zwolnienia oscylują w granicach 40-50%. W jaki sposób rozwiązać w/w założenie - może istnieje jakiś filtr? Pozdrawiam.


piątek, 25 maja 2007, 22:35
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: niedziela, 20 lutego 2005, 22:34
Posty: 70
Lokalizacja: Brwinów
Post 
Jeśli projekt, jest cały w DV 4.2.0, to najlepiej jak na obrazku. Jeśli inaczej, to jest takie narzędzie Consolidate/Transcode. Tam można dokonać przeformatowania do DV i dalej jak na obrazku :)


niedziela, 27 maja 2007, 08:43
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 15 lutego 2007, 16:19
Posty: 22
Post 
Projekt jest w dv 25i 420 omf. Moje ustawienia dotyczące video i audio przedstawiam poniżej.


poniedziałek, 28 maja 2007, 20:09
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: niedziela, 20 lutego 2005, 22:34
Posty: 70
Lokalizacja: Brwinów
Post 
O właśnie! Cała zabawa polega na tym, aby nie wchodzić w ustawienia "Custom"(Format Options), tylko pozostać jako "Same as Source". Przy takich ustawieniach jakość Quick Tima DV jest najlepsza. W przypadku jaki pokazałeś pawel112, Avid koduje plik do QTdv używając kodeka innego niż swój(zainstalowanego w systemie windows). Widać to też po czasie jaki zajmuje mu taki export. Sam sprawdź.
A jeśli idzie o linie jakie widzisz po exporcie, to tak właśnie wygląda obraz z interlaced (przeplot). Jeśli chcesz się pozbyć przeplotu, urzyj efektu FluidFilm Progressive. Jest w zakładce Timewarp.

Powodzenia!


wtorek, 29 maja 2007, 00:36
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 15 lutego 2007, 16:19
Posty: 22
Post 
Cała sytuacja sprowadza się do potrzeby wypuszczenia dvd po montażu w avidzie. Nie wiem czy zasadne jest usuwanie przeplotu w sytuacji gdy exportowany plik będzie plikiem wejściowym do konwersji dvd. Tu pojawiają sie jeszcze dwa pytania do kolegi: Jakim softem najlepiej konwertować pliki wynikowe z avida do dvd? Jakie parametry odnośnie jakości ustawiać najlepiej? Gdy montowałem w Premierze kożystałem z Ulead Workshop 2 i ustawiałem bitrate w okolicach 6000. Pzdr.


wtorek, 29 maja 2007, 08:46
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: niedziela, 20 lutego 2005, 22:34
Posty: 70
Lokalizacja: Brwinów
Post 
DVD? To jeszcze inaczej.

Quick Time Reference! Następuje wówczas eksport, oddzielnie pliku audio i małego pliku QT który jest odnośnikiem do mediów avidowych. Odbywa się to znacząco szybciej.

Taki QT-ref można przetworzyć w TMPGEnc 4.0 do Mpega 2 i dalej np: DVDLabPro. I już!

Czy Ulead Workshop 2 zobaczy QTref, tego nigdy nie sprawdzałem.


wtorek, 29 maja 2007, 21:30
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 15 lutego 2007, 16:19
Posty: 22
Post 
Dzięki, a co z przeplotem zakładać FluidFilm Progressive w sytuacji gdy będę konwertował do dvd?


środa, 30 maja 2007, 08:17
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: niedziela, 20 lutego 2005, 22:34
Posty: 70
Lokalizacja: Brwinów
Post 
Niekoniecznie. Owe niepokojące linie, widoczne na ekranie komputera przy odglądzie QuickTima, po kodowaniu do DVD nie są widoczne na ekranie TV. Nie wnikając w szczegóły, te linie są jak najbardziej naturalną cechą sygnału wizyjnego TV.

Ale w sensie waloru wyświetlanego obrazu, jest zasadnicza różnica czy mamy przeplot w obrazku czy też nie. Tak więc decyzja czy użyć FluidFilm czy nie, należy już do ciebie.


środa, 30 maja 2007, 08:33
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 15 lutego 2007, 16:19
Posty: 22
Post 
Otóż to. Fajnie. Mam jeszcze jedną zagadkę dotycząca Avida. Mianowicie chodzi o to że: zakładam na clip kaszetę (czarne pasy u dołu i góry) i wszystko jest z wyświetlaniem cacy. Po podłączeniu przez firewire kamerki cyfrowej w celu uzyskania podglądu na tv efekt zostaje jakby wyłączony, tj. nie widać go w oknie odtwarzania jak i również na tv. Dodatkowo pojawiają się pomiędzy niektórymi sklejkami czarne klatki obrazu. Podejrzewam że chodzi o włączenie jakiejś opcji dotyczącej wyświetlania ale nie bardzo wiem jakiej. Pzdr.


środa, 30 maja 2007, 09:00
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: niedziela, 20 lutego 2005, 22:34
Posty: 70
Lokalizacja: Brwinów
Post 
Przeliczyłeś efekt? Po przeliczeniu nie powinno być żadnych problemów. Co prawda od wersji XpressPro 5.x Avid umożliwia zrzut w jakości DV z efektami RT, ale to zależy mocno od wydolności kompa.

Najbardziej niepokojace są czarne klatki o których piszesz. To świadczy o jakichś kłopotach z transmisją danych przez FireWire.


środa, 30 maja 2007, 10:13
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 9 listopada 2005, 15:21
Posty: 19
Lokalizacja: Warszawa
Post 
Wydaje mi sie, ze te czarne ramki sa spowodowane nieprzeliczeniem efektow na sklejkach. Puszczajac sygnal po dv chyba trzeba wszystko przliczyc zeby sie plynnie odtwarzalo.

[ Dodano: Sro Maj 30, 2007 3:25 pm ]
Aha... i jeszcze jedno jesli chodzi o dvd. Ja zazwyczaj puszczam sygnal bezposrednio na nagrywarke stacjonarna. Chyba, ze potrzebuje zrobic "ladne" wydanie z oprawa graficzna, menu etc. uzywam exportu do QTref jak juz wczeniej pisla Jarek. Proces jest w zasadzie blyskawiczny. Do authoringu uzywam Adobe Encore w wersji 1.5, ktora to umozliwia juz import mediow QTref. Pozostaje jednynie czekac na przetranskodowanie calego materialu (ok. 3x dlugosc materialu) i pobawic sie layoutem plyty.
Pozdrawiam.

_________________
TheSun


środa, 30 maja 2007, 14:21
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 15 lutego 2007, 16:19
Posty: 22
Post 
Dzięki za rady. Pozdrawiam.


środa, 30 maja 2007, 14:51
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
cześć

ja robię trochę inaczej, pliki wynikowe z quick time reference, najpierw zamieniam do mpeg2 przy pomocy cinemecraft encodera, a później gotowy plik lub pliki (oddzielnie video i audio) importuję do programu do authoringu, zajmuje to 1/3 czasu trwania materiału, najszybsza metoda jaką wypracowałem

pozdrawiam
muchomor

ps. haha zobaczyłem datę wątku... no ale już zostawię ;)


piątek, 7 września 2007, 20:50
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL